Web Analytics
HP Banner
  • HIDROCORTIZON

Hidrocortizon

Denumire comună internaţionala: Hydrocortisonum Forme de prezentare: Unguent

Ce este şi pentru ce afecţiuni se utilizează?

Hidrocortizon este un corticosteroid topic. Reduce activitatea unor substanţe din organism responsabile de apariţia inflamaţiei, înroşirii şi umflării.

Hidrocortizon topic se utilizează pentru trata­mentul inflamaţiilor cutanate provocate de un număr de afecţi­uni cum ar fi reacţiile alergice, eczemele, psoriazis.

Important de ştiut

La aplicarea topică a hidrocortizonului, inevitabil o anumită cantitate se absoarbe prin piele în circulaţia sistemică. O absorb­ţie crescută poate provoca efecte adverse nedorite la distanţă de locul aplicării.

Pentru a evita acest lucru, evitaţi utilizarea cantită­ţilor mari de medicament, pe zone extinse ale pielii şi nu acoperiţi zona tratată cu bandaje ocluzive (ce nu permit circulaţia aerului) decât la indicaţia medicului.

Administrarea corectă

Medicamentul se administrează prin aplicare topică conform indicaţiilor medicului.

Nu utilizaţi o cantitate mai mare de medi­cament sau pentru o perioadă mai lungă de timp decât cea reco­mandată de către medic.

Spâlaţi-vă pe mâini înainte şi după fiecare aplicare, doar dacă nu utilizaţi medicamentul pentru tratamentul unei afecţiuni a mâinilor.

Aplicaţi o mică cantitate de unguent pe zona respectivă şi masaţi uşor până la încorporarea acesteia în piele. Evitaţi con­tactul medicamentului cu ochii, gura, cu zonele cu pliuri ale pielii sau zone unde piele este subţiată.

Nu acoperiţi zona tratată cu bandaje sau orice altceva decât la indicaţia medicului.

Dacă săriţi o doză -aplicaţi doza uitată imediat ce vă amintiţi.

To­tuşi, dacă se apropie timpul pentru următoarea doză, săriţi peste doza uitată şi reveniţi la programul normal de administrare. Nu administraţi o doză dublă de medicament.

Cum păstrăm medicamentul - la temperatura camerei, ferit de ume­zeală sau căldură excesive.

Ce efecte adverse pot apare?

Dacă observaţi apariţia următoarelor efecte adverse severe, încetaţi administrarea medicamentului şi anunţaţi imediat me­dicul:

reacţii alergice (urticarie, dificultate la respiraţie, umflarea feţei, a buzelor, a limbii, a gâtului)

tulburări de vedere, halouri în jurul luminilor

bătăi cardiace neregulate

tulburări ale somnului (insomnie)

creştere ponderală, umflarea feţei

oboseală excesivă.

Continuaţi administrarea medicamentului şi consultaţi medicul dacă observaţi apariţia următoarelor efecte adverse mai puţin se­vere: înroşirea pielii, senzaţie de arsură, înţepături, mâncărimi, de- scuamarea pielii; subţierea pielii; apariţia de vezicule; vergeturi.

Când nu se administrează?

Hidrocortizon nu se administrează persoanelor cunoscute cu alergie la medicament.

Atenţionări speciale

Dacă medicamentul se utilizează pe o suprafaţă întinsă de pie­le timp îndelungat - sau dacă acoperiţi zona tratată cu banda­je ocluzive - cantitatea de medicament absorbită în organism poate provoca eventual apariţia sindromului Cushing.

Semnele şi simptomele acestei afecţiuni pot include: faţă "în lună plină"(rotundă şi pufoasă), depunerea de grăsime pe trunchi şi ceafă, vergeturi violacee pe piele.

Pot de asemenea apare alte probleme endocrine sau creştere cantităţii de glucoză în sânge sau urină. Copiii, datorită raportului crescut al suprafeţei corporale faţă de greutatea corpului sunt în special susceptibili la aceste efecte ad­verse.

Utilizarea pe termen lung a medicamentului la copii poate afec­ta creşterea şi dezvoltarea.

Dacă observaţi apariţia iritaţiei pielii,încetaţi administrarea me­dicamentului şi consultaţi medicul.

Interacţiuni posibile cu alimente sau medicamente

Nu se cunosc interacţiuni cu alte medicamente.

Sarcina şi alăptarea

Medicamentul poate avea efecte nocive asupra fătului dacă se administrează în sarcină. Administraţi medicamentul pe durata sarcinii numai la indicaţia medicului.

Nu se cunoaşte dacă medicamentul trece în laptele matern sau dacă poate afecta sugarul. Nu utilizaţi medicamentul pe durata alăptării fără a consulta mai întâi medicul

Doze recomandate

Adulţi

Se aplică o cantitate suficientă de unguent la nivelul zonei afec­tate de 2-4 ori pe zi în funcţie de severitatea afecţiunii.

Copii

Se va aplica cantitatea minimă de medicament necesară pentru tratamentul afecţiunii, conform sfatului medicului.

Supradozare

Orice medicament administrat în exces poate provoca efecte adverse severe. Anunţaţi imediat medicul dacă suspectaţi supra- dozarea.

Simptomele supradozării cu hidrocortizon pot include: sindrom Cushing, afecţiuni endocrine, creşterea glicemiei sau a glucozuriei (cantităţii de glucoză din urină).

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good
Captcha

HIDROCORTIZON

  • Product Code: HIDROCORTIZON
  • Availability: In Stock
  • 0.00€


baner psoriazis

nota*