Web Analytics
HP Banner

Ads: Listen on Spotify

  • XILINA

Xilină


Denumire comună internaţională: Lidocainum

Alte denumiri comerciale: Lidocain, Lidocaina

Forme de prezentare: Soluţiei injectabilă

Ce este şi pentru ce afecţiuni se utilizează?
Xilina poate fi administrată injectabil intravenos sau intramuscular în situaţii de urgenţă pentru a controla bătăile cardiace ne­regulate.

Acţiunea sa antiaritmică se datorează inhibării focarelor cardiace responsabile de aceste neregularităţi ale ritmului cardi­ac.

Medicamentul poate fi administrat şi local înainte de operaţii, pentru anestezierea unor zone de piele sau a altor părţi din orga­nism. în aceste situaţii acţionează prin blocarea transmiterii ner­voase a durerii de la o anumită arie spre creier.

Avantajul principal al acestui tip de anestezie este că puteţi interacţiona cu medicul în timpul intervenţiei pentru a-i putea spune ori de câte ori simţiţi durere.


Important de ştiut
Acest medicament vă va fi administrat de către medic în situaţii de urgenţă sau înaintea vreunei intervenţii chirurgicale sau sto­matologice.
Administrarea corectă
Xilina se poate administra singur sau în combinaţie cu alte me­dicamente pe cale injectabilă intravenoasă, intramusculară sau în preajma vreunui nerv.
înainte de administrare se examinează fiola pentru a nu conţine particule sau a nu avea o culoare anormală. în aceste situaţii se preferă înlocuirea fiolelor.
Ce efecte adverse pot apare?
Efectele adverse pot include dureri la locul injectării, senzaţii temporare de arsură sau înţepătură locală, pierderi temporare ale controlului muşchilor, dureri de cap sau de spate.
După doze mari de xilină pot apare dureri de cap, ţiuituri în urechi, greaţă, ameţeli, stare de nervozitate, confuzie, respiraţii reduse, tulburări de vedere, tremor.
Anunţaţi imediat medicul dacă persistă amorţelile în zona geni­tală sau anală, lipsa controlului asupra vezicii urinare sau sfincterului anal, lipsa potenţei.
Reacţiile alergice severe sunt rare, totuşi consultaţi medicul dacă în timpul tratamentului apar erupţii pe piele, mâncărimj, tumefacţii, probleme respiratorii, ameţeli.
Când nu se administrează?
Alergie cunoscută la medicament, aritmii supraventriculare (aritmii cardiace declanşate de centre ce se află în afara ventricu- lilor), sindrom de preexcitaţie Wolf-Parkinson-White (care implică conducerea impulsurilor electrice la nivelul inimii pe alte căi de­cât cele normale).
Atenţionări speciale
Inaintea injectării Xilinei spuneţi-i medicului dacă sunteţi aler­gic la acest medicament, dacă aveţi boli de ficat, hipertensiune arterială cu valori foarte mari, hipotensiune severă cu pierderea conştienţei în antecedente, insuficienţă cardiacă congestivă, bloc atrio-ventricular, istoric de infarct miocardic, convulsii, scleroză multiplă sau boli vasculare periferice.
Dacă nu aţi mai fost anesteziat niciodată cu xilină, cel mai pro­babil va trebui să fiţi testat înainte de administrare. Informaţi medicul dacă starea dumneavoastră se ameliorează sau se agravează pe parcursul tratamentului.
Interacţiuni posibile cu alimente sau medicamente
Inainte de începerea tratamentului anunţaţi medicul dacă luaţi vreunul din următoarele medicamente:
•        beta-blocante: propranolol, metoprolol (Betaloc, Bloxan, Egi- lok), atenolol (Atecor, Blocotenol, Hypoten, Vascoten), bisopro- lol (Bisogamma, Bisostad, Concor, Coronal, Lodoz), carvedilol (Dilatrend, Kallidol, Talliton), timolol (Timabak, Timoptic, Xal- com)
•        amiodaronă (Cordarone, Daritmin, Mioritmin, Sedacoron), pro- cainamidă, chinidină
•        fenitoin (Phenhydan), fenobarbital
•        cimetidină
•        amprenavir (Agenerase), fosamprenavir (Telzir).
Sarcina şi alăptarea
In sarcină se recomandă utilizarea acestui medicament numai dacă este absolută nevoie.
Nu se cunoaşte dacă acest medicament se excretă în lapte; con­sultaţi medicul înainte de a alăpta.
Doze recomandate
Pentru efectul antiaritmic se începe uzual cu 50-100 mg IV în bolus, eventual se repetă după 5 minute, iar apoi se continuă cu perfuzie IV de 1-4 mg/minut. Dozele sunt mai mici la persoanele cu insuficienţă cardiacă sau boli de ficat.
Pentru anestezie se folosesc variate doze, în funcţie de vârstă, afecţiunile cunoscute, tipul intervenţiei şi răspunsul obţinut. Se administrează cele mai scăzute doze posibile pentru atingerea efectelor dorite.
La copii şi vârstnici se recomandă doze mai mici de Xilină deoa­rece aceştia pot fi mai sensibili la efectele cardiace, nervoase şi tensionale ale medicamentului.
Supradozare
In caz de supradozare pot apare vărsături, senzaţie de cald sau frig, fasciculaţii musculare, tremor, convulsii, pierderi ale conşti- enţei, puls scăzut, respiraţii reduse până la stop respirator. Anun­ţaţi imediat medicul.

Xorox vezi Aciclovir
Xylo AL vezi Bixtonim Xylo

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good
Captcha

XILINA

  • Product Code: XILINA
  • Availability: Se vinde numai in farmacii!
  • 0.00€


HP Banner

Ads: Listen on Spotify