Web Analytics
HP Banner
  • PIROXICAM

Piroxicam


Denumire comună internaţională: Piroxicamum
Alte denumiri comerciale: Bruxicam, Feldene, Finalgel, Flamexin, Ho- temin, N-Piroxicam, Piroxsal
Forme de prezentare: Comprimate, Comprimate efervescente, Pul­bere pentru soluţie orală, Supozitoare, Gel, Soluţie injectabilă, Soluţie oftalmică

Ce este şi pentru ce afecţiuni se utilizează?
Piroxicam este un antiinflamator nesteroidian ce acţionează prin reducerea inflamaţiei şi durerii. Este indicat în tratamentul poliartritei şi artrozelor, posttraumatic, în caz de tendinite, tenosinovite, entorse, luxaţii, întinderi musculare şi dureri lombare.

Important de ştiut
Piroxicam poate creşte riscul de reacţii cardiovasculare fatale, mai ales dacă este folosit pe termen lung şi imediat înainte sau după operaţia de bypass. Anunţaţi imediat medicul dacă aveţi dureri severe în piept, gât, maxilar, umăr şi braţ, dificultăţi respi­ratorii, slăbiciune sau amorţeli pe o parte a corpului, probleme de vedere, vorbire sau echilibru.

Administrarea corectă
Administraţi medicamentul pe cale orală de 1-2 ori pe zi sau conform prescripţiei, în timpul mesei sau pe stomacul gol. Pentru a evita discomfortul gastric luaţi Piroxicam cu alimente sau lapte, înghiţiţi tabletele întregi cu un pahar mate de apă.
Dizolvaţi complet comprimatele efervescente într-un pahar mare cu apă, după care administraţi imediat.

Aplicaţi un strat subţire de cremă sau gel pe zona dureroasă apoi masaţi până la absorbţia completă. Nu acoperiţi cu pansa­ment oclusiv.

Umeziţi supozitoarele cu apă rece înainte de folosire şi introdu- ceţi-le în rect cât mai profund. Dacă supozitoarele sunt prea moi pentru a putea fi utilizate, lăsaţi-le 30 minute la frigider sau sub jet de apă rece, în folia lor.


Administraţi soluţia injectabilă profund intramuscular.
Pentru administrarea soluţiei oftalmologice, înclinaţi capul pe spate, priviţi în sus şi trageţi de pleoapa inferioară în jos pentru a descoperi sacul conjunctival.

Cu picurătorul deasupra ochiului administraţi în sacul astfel format numărul de picături prescris, închideţi apoi ochiul şi timp de 1-2 min presaţi uşor colţul interi­or al ochiului lângă rădăcina nasului, pentru a preveni scurgerea medicamentului. încercaţi să nu clipiţi sau să vă frecaţi ochiul.

Urmaţi întocmai prescripţia şi solicitaţi lămuriri suplimentare medicului sau farmacistului dacă aveţi neclarităţi.

Dacă săriţi o doză-luaţi următoarea doză imediat ce vă amintiţi. To­tuşi, dacă se apropie timpul pentru următoarea doză săriţi peste doza uitată şi reveniţi la programul normal de administrare. Nu luaţi 2 doze odată.

Cum păstrăm medicamentul-în ambalajul original, bine închis şi ferit de acţiunea copiilor. Păstraţi medicamentul la temperatura ca­merei ferit de căldură şi umezeală excesivă. Aruncaţi tabletele, flacoanele sau fiolele expirate sau de care nu mai aveţi nevoie.

Ce efecte adverse pot apare?
încetaţi administrarea medicamentului şi anunţaţi imediat me­dicul dacă observaţi apariţia următoarelor efecte adverse:
•        reacţii severe-cu erupţii pe piele, dificultăţi respiratorii, tume- facţii ale feţei, buzelor şi limbii
•        dureri severe în piept, transpiraţii, greaţă, vărsături
•        edeme (tumefacţii ale mâinilor şi picioarelor), creştere rapidă în greutate
•        amorţeli sau slăbiciune pe o parte a corpului, tulburări de vede­re sau vorbire, dezechilibru
•        vărsături sau scaune cu sânge, vărsături în zaţ de cafea, scaune negre, lucioase
•        puncte roşii pe piele
•        pierderea poftei de mâncare, urini închise la culoare, scaune decolorate, îngălbenirea pielii şi ochilor
•        dureri abdominale severe
•        dificultăţi la urinat
•        febră, dureri persistente în gât, vezicule pe piele, roşeaţă şi de- scuamare severă
•        convulsii.
în cazul apariţiei următoarelor efecte adverse mai puţin severe continuaţi administrarea medicamentului dar consultaţi medicul imediat ce va fi posibil: uşoare dureri de stomac, diaree, constipa- ţie, balonare, gaze, ameţeli, dureri de cap, nervozitate, tulburări de vedere, ţiuituri în urechi, fotosensibilitate, durere, roşeaţă şi tumefacţie la locul injectării.

Când nu se administrează?
Nu se administrează în caz de alergie cunoscută la substanţa ac­tivă, aspirină sau alte antiinflamatoare nesteroidiene, ulcer gas- troduodenal activ.

Atenţionări speciale
înaintea începerii tratamentului informaţi medicul dacă fumaţi sau aveţi boli de ficat, inimă sau rinichi, insuficienţă cardiacă seve­ră, hipertensiune arterială, istoric de tromboză (coagulare a sân­gelui anormală), atac de cord sau cerebral, ulcer gastroduodenal, astm bronşic, polipi nazali, probleme ce predispun la sângerare sau coagulare.
Luaţi medicamentul exact cum v-a fost prescris de medic pen­tru a obţine maximul de beneficii. Nu administraţi doze mai mari sau pe durată mai lungă decât v-a fost recomandat.
Dacă schimbaţi firma producătoare, citiţi cu atenţie instrucţiu­nile pentru a vedea dacă este nevoie să modificaţi dozele de Pi­roxicam.
în caz de administrare prelungită, prezentaţi-vă la toate progra­mările stabilite de medic în vederea evaluării stării dumneavoas­tră generale şi efectuării de analize.
Contactaţi medicul dacă simptomele nu se ameliorează sub tra­tament.
Nu consumaţi alcool în timpul tratamentului deoarece poate creşte riscul de sângerare gastro-intestinală.Dacă aveţi ameţeli, somnolenţă sau tulburări în timpul trata­mentului cu Piroxicam, evitaţi şofatul, manipularea utilajelor cu risc şi activităţile ce implică atenţie sporită până la epuizarea efectelor. De asemenea evitaţi consumul de alcool sau folosirea altor medicamente ce v-ar putea accentua ameţelile, exerciţiile fizice solicitante, mediile cu temperatură ridicată, deshidratarea.
Nu vă expuneţi la soare fără a vă proteja cu cremă anti-UV, oche­lari de soare şi îmbrăcăminte adecvată.

Interacţiuni posibile cu alimente sau medicamente
înainte de începerea tratamentului anunţaţi medicul dacă luaţi vreunul din următoarele medicamente:
•        alte antiinflamatoare nesteroidiene: diclofenac (Clafen, Diclac, Rheumavek, Voltaren), indometacin, ketoprofen (Ketalgon, Ket- omag, Ketonal), ketorolac (Ketanov, Ketorol), acid mefenamic (Vidan), meloxicam (Celomix, Melox, Movalis), naproxen (Aleve, Momendol, Reuxen), piroxicam (Bruxicam, Flamexin, Piroxsal)
•        anticoagulante (Trombostop, Sintrom)
•        diuretice
•        inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei: captopril (Capocard, Miniten), enalapril (Ednyt, Enalap, Enap, Renitec), fosinopril (Fosypril, Monopril), perindopril (Noliprel, Prenessa, Prestarium), lisinopril (Lisiren, Medapril, Ranolip)
•        alte medicamente împotriva hipertensiunii arteriale
•        corticosteroizi: prednison, metilprednisolon (Lemod Solu, Me- drol, Solu-Medrol)

•        antidiabetice orale
•        methotrexat (Antifolan)
•        ciclosporină (Equoral, Imusporin, Sandimmun Neoral).

Sarcina şi alăptarea
Dacă rămâneţi însărcinată anunţaţi imediat medicul pentru a discuta care sunt pentru dumneavoastră riscurile şi beneficiile administrării în sarcină. Piroxicam poate da malformaţii sau alte probleme fetale. Nu luaţi Piroxicam decât la recomandarea me­dicului.
Nu se cunoaşte dacă medicamentul poate trece în laptele ma­tern, de aceea consultaţi medicul înainte de a alăpta.

Doze recomandate
•        Comprimate, comprimate efervescente, soluţie orală, soluţie injectabilă, supozitoare
Dureri articulare Adulţi
Uzual se administrează 20 mg o dată pe zi sau 10 mg de 2 ori pe zi. Se pot folosi doze de până la 40 mg pe zi în cazurile acute. Dureri menstruale Adulţi
în prima zi se pot administra 40 mg odată, apoi dacă este nece­sar câte 20 mg pe zi.
•        Cremă, gel
Se aplică pe zona dureroasă în strat subţire de 3-4 ori pe zi.
•        Soluţie oftalmică
Prevenirea şi tratarea inflamaţiei şi durerii oculare Se administrează 1-2 picături Bruxicam 0,5% de 3 ori pe zi sau conform prescripţiei.

Supradozare
Anunţaţi imediat medicul dacă suspectaţi supradozarea. Simp- tomele supradozării pot include: greaţă, vărsături, dureri de sto­mac, somnolenţă, dificultăţi respiratorii, pierderea conştienţei, comă.

Piroxsal vezi Piroxicam
Plakout vezi Corsodyl mint mouthwash

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good
Captcha

PIROXICAM

  • Product Code: PIROXICAM
  • Availability: Se vinde numai in farmacii!
  • 0.00€


baner psoriazis

nota*