Web Analytics
HP Banner
  • LESCOL

Lescol

Denumire comună internaţională: Fluvastatmum

Forme de prezentare: Capsule, Comprimate eliberare prelungită

Ce este Lescol şi pentru ce afecţiuni se utilizează?

Lescol reprezintă un medicament hipocolesterolemiant ce blo­chează în organism producţia de colesterol total şi LDL-colesterol (lipoproteină cu densitate joasă).

Reducerea nivelelor de coleste­rol previne ateroscleroza (depunerea colesterolului pe pereţii va­selor de sânge), bolile cardiovasculare, atacul de cord sau atacul cerebral, intervenţiile pentru bypass sau angioplastie.

Important de ştiut

Tratamentul cu Lescol reprezintă doar un adjuvant al dietei, exerciţiilor fizice şi scăderii în greutate. Pentru a obţine maximul de beneficii respectaţi întru totul recomandările medicului pri­vind schimbarea modului de viaţă.

Evitaţi alimentele bogate în grăsimi sau colesterol; Lescol nu poate fi la fel de eficient în reducerea colesterolemiei dacă nu res­pectaţi o dietă săracă în colesterol.

Evitaţi consumul de alcool în timpul tratamentului cu Lescol de­oarece alcoolul poate creşte nivelele trigliceridelor şi poate dete­riora suplimentar ficatul.

Administrarea corectă Lescol

Administraţi medicamentul pe cale orală o dată pe zi (seara îna­inte de culcare sau odată cu masa de seară) sau conform prescrip­ţiei.

Dacă trebuie să administraţi Lescol de mai multe ori pe zi, administraţi-l în timpul meselor.

înghiţiţi tabletele întregi cu un pahar mare de apă, fără a le mesteca sau zdrobi înainte de înghiţire. Comprimatele sunt astfel concepute încât să elibereze lent substanţa activă în organism.

Zdrobirea comprimatelor  Lescol  poate elibera deodată o cantitate mult  prea mare de medicament.

Evitaţi consumul de grapefruit în timpul tratamentului deoare­ce acesta poate creşte nivelele medicamentului în sânge şi riscul de reacţii adverse asociat.

Solicitaţi lămuriri suplimentare medicului sau farmacistului dacă aveţi neclarităţi.

Dacă săriţi o doză-luaţi următoarea doză Lescol imediat ce vă amintiţi. To­tuşi, dacă se apropie timpul pentru următoarea doză săriţi peste doza uitată şi reveniţi la programul normal de administrare.

Nu luaţi 2 doze odată.

Cum păstrăm medicamentul -în ambalajul original, bine închis şi fe­rit de acţiunea copiilor.

Păstraţi medicamentul la temperatura camerei ferit de căldură şi umezeală excesivă.

Aruncaţi tabletele expirate sau de care nu mai aveţi nevoie.

Lescol - Ce efecte adverse pot apare?

încetaţi administrarea medicamentului şi anunţaţi imediat me­dicul dacă observaţi apariţia următoarelor efecte adverse:

reacţii alergice (probleme respiratorii, tumefacţii ale buzelor, limbii sau feţei, urticarie)

afectarea ficatului: icter (îngălbenirea pielii şi ochilor), scaune decolorate, urini închise la culoare, oboseală

sensibilitate sau dureri musculare, slăbiciune musculară, simp- tome de răceală şi gripă, dureri articulare, urini închise la cu­loare

dureri abdominale intense iradiate în spate, balonare, greaţă, vărsături

sângerări neobişnuite

febră, frisoane, dureri în gât persistente.

în cazul apariţiei următoarelor efecte adverse mai puţin severe continuaţi administrarea medicamentului dar consultaţi medicul imediat ce va fi posibil: greaţă, constipaţie, diaree, dureri abdo­minale uşoare, arsuri de stomac, balonare, gaze, dureri de cap, ameţeli, insomnii, oboseală, sensibilitate la razele UV.

Când nu se administrează Lescol?

Nu se administrează în caz de alergie cunoscută la substanţa activă, sarcină, lactaţie, boli de ficat.

Atenţionări speciale

Se recomandă ca tratamentul cu Lescol să fie iniţiat doar după eliminarea celorlalte cauze de creştere a colesterolului: diabet za­harat, afecţiuni ale rinichilor, hipotiroidie, boli ale ficatului, con­sum cronic de alcool,

înaintea administrării informaţi medicul dacă aveţi boli endocrine sau metabolice, diabet zaharat, hipo- sau hipertiroidie, hi­pertensiune arterială, boli de ficat sau rinichi, afecţiuni musculare, convulsii necontrolate, traumatisme, intervenţii chirurgicale ma­jore,

transplant de organ, infecţii acute sau boli de sânge, întrucât poate fi necesară reducerea dozelor, monitorizarea mai atentă a tratamentului sau chiar reconsiderarea terapiei.

Luaţi medicamentul exact cum v-a fost prescris de medic pen­tru a obţine maximul de beneficii.

Nu creşteţi dozele şi nu întrerupeţi fără aprobarea medicului. Continuaţi să luaţi Lescol chiar dacă vă simţiţi bine întrucât ni­vele mari ale colesterolului nu determină simptome decât după apariţia complicaţiilor.

Medicamentul poate afecta ficatul. înainte de începerea trata­mentului şi periodic după aceea se recomandă evaluarea enzime- lor hepatice (TGO, TGP). Dacă acestea cresc semnificativ trebuie luată în considerare oprirea tratamentului.

Rareori Lescol poate deteriora musculatura scheletică, în speci­al dacă este administrat în doze mari. Anunţaţi imediat medicul dacă apar sensibilitate sau dureri musculare inexplicabile, slăbi­ciune generalizată, simptome de răceală sau gripă, urini închise la culoare.

Contactaţi medicul în caz de traumatisme sau intervenţii chirur­gicale majore care cresc riscul de lezare a musculaturii sau rinichi­lor, hipotensiune arterială severă, infecţii puternice sau convulsii deoarece poate fi necesară întreruperea temporară a tratamen­tului cu Lescol.

Consultaţi periodic un medic oftalmolog întrucât Lescol poate favoriza apariţia cataractei.

Evitaţi expunerea prelungită la soare, purtaţi ochelari de soa­re şi îmbrăcăminte adecvată când vă expuneţi la soare deoarece medicamentul poate creşte sensibilitatea la razele UV.

Eficacitatea şi siguranţa administrării la copiii cu vârsta sub 10 ani nu au fost determinate.

Lescol Interacţiuni posibile cu alimente sau medicamente

înainte de începerea tratamentului anunţaţi medicul dacă luaţi vreunul din următoarele medicamente:

medicamente care reduc aciditatea gastrică: cimetidină, ra- nitidină (Histac, Ulcoran, Zantac), lansoprazol (Lanol, Lanzap, Levant)

fibraţi: bezafibrat (Regadrin), fenofibrat (Fenox, Lipanthyl, Lipo- fib), ciprofibrat (Lipanor)

eritromicină (Eritro, Eritromagis), claritromicină (Clar, Fromilid, Klacid)

ifampicină (Sinerdol)

ciclosporină (Cicloral, Equoral, Imusporin, Snadimmun Neoral)

diclofenac (Almiral, Clafen, Diclac, Rheumavek, Tratul, Voltaren)

fenitoină (Phenhydan)

glibendamid (Martinii)

amiodaronă (Cordarone, Daritmin, Mioritmin), diltiazem (Cor- zem, Dilmacor, Dilzem), verapamil (Gordamil, Isoptin)

digoxin (Lanoxin)

antifungice: ketoconazol (Kefungin, Ketositn, Nizoral), itracona- zol (Orungal), fluconazol (Diflazon, Diflucan, Fungolon))

anticoagulante orale (Sintrom, Trombostop)

medicamente pentru tratamentul infecţiei HIV: amprenavir (Agenerase), fosmaprenavir (Telzir), ritonavir (Norvir), indinavir (Crixivan), nelfinavir (Viracept), saquinavir (Invirase).

Sarcina şi alăptarea

Lescol poate determina malformaţii fetale dacă este administrat în timpul sarcinii de aceea. Evitaţi administrarea medicamentului în cazul în care sunteţi însărcinată.

Folosiţi metode contraceptive de barieră eficiente pe durata tratamentului şi anunţaţi imediat medicul dacă suspectaţi sarcina.

Nu se cunoaşte dacă Lescolul poate fi eliminat prin lapte, de aceea nu alăptaţi pe durata tratamentului fără consultarea pre­alabilă a medicului.

Doze recomandate Lescol

Capsule, comprimate cu eliberare prelungită Tratamentul hipercolesterolemiei sau dislipidemiei mixte Adulţi

La cei ce necesită reducerea nivelelor de colesterol cu cel puţin 25% se recomandă începerea tratamentului cu capsule de 40 mg sau comprimate cu eliberare prelungită de 80 mg, administrate seara. Alternativ se pot administra 80 mg pe zi în 2 prize.

Pentru cei la care se doreşte scăderea LDL-colesterolului cu mai mult de 25% se începe uzual cu 20 mg. Dozele de întreţinere pot varia între 20 şi 80 mg.

Supradozare

Nu există date privind supradozarea totuşi anunţaţi imediat medicul dacă suspectaţi această situaţie.

Nu se aşteaptă ca ad­ministrarea unor doze foarte mari de medicament să determine simptome ameninţătoare pentru viaţă.

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good
Captcha

LESCOL

  • Product Code: LESCOL
  • Availability: In Stock
  • 0.00€


baner psoriazis

nota*