Web Analytics
HP Banner

ads:

  • METRONIDAZOL

Metronidazol


Denumire comună internaţională: Metronidazolum
Alte denumiri comerciale: Efloran, Flagyl, Grinazole, Metrogene
Forme de prezentare: Comprimate filmate, Suspensie orală, Ovule, Pastă, Burete dentar, Soluţie perfuzabilă


Ce este şi pentru ce afecţiuni se utilizează?
Metronidazolul este un agent antibacterian şi antiprotozoar eficient în tratamentul infecţiilor bacteriene şi amoebiene.

Me­canismul de acţiune implică pătrunderea medicamentului în ce­lulă, afectarea unor componente celulare şi în final distrugerea bacteriei.

Este indicat în tratamentul infecţiilor severe cu bacterii anaerobe, peritonitei, abceselor intra-abdominale şi abceselor hepatice, infecţiilor de piele cu Bacteroides, Clostridium sau Pep-tostreptococcus, pneumoniei sau abcesului pulmonar, endome- tritelor, abceselor tubo-ovariene, bolii inflamatorii pelvine, infec­ţiilor osoase, giardiozei, infecţiei cu Trichomonas ş.a.


Important de ştiut
Nu consumaţi alcool în timpul tratamentului cu Metronidazol şi cel puţin 3 zile după ultima doză de medicament întrucât pot apărea reacţii tip disuifiram cu crampe abdominale, greaţă, vărsă­turi, bufeuri, dureri de cap. Citiţi atent prospectele celorlalte me- dicamenteînainte de administrare întrucât este posibil ca acestea să conţină alcool (ex. produse pentru răceală şi tuse).
Administrarea corectă
Administraţi capsulele de Metronidazol pe cale orală de 1-4 ori pe zi conform prescripţiei, preferabil la aceleaşi ore, odată cu ali­mentele.
Inghiţiţi tabletele întregi cu un pahar mare de apă, fără a le mes­teca, diviza sau zdrobi înainte de a le înghiţi deoarece au un gust metalic.
Măsuraţi suspensia orală cu ajutorul linguriţei dozatoare; nu fo­losiţi linguriţe de bucătărie pentru dozare*
Administraţi ovulele intravaginal, seara înainte de culcare. întin- deţi-vă pe pat pentru a introduce ovulul cât mai adânc în vagin.
Pentru administrarea soluţiei perfuzabile respectaţi procedurile de administrare intravenoasă.
Pasta şi buretele dentar vor fi aplicate de către medicul stoma­tolog. Urmaţi întocmai prescripţia, la intervalele de timp recomandate de medic şi solicitaţi lămuriri suplimentare medicului sau farma­cistului dacă aveţi neclarităţi.
Dacă săriţi o doză-luaţi următoarea doză imediat ce vă amintiţi. To­tuşi, dacă se apropie timpul pentru următoarea doză săriţi peste doza uitată şi reveniţi la programul normal de administrare. Nu luaţi 2 doze odată.
Cum păstrăm medicamentul?

In ambalajul original, bine închis şi ferit de acţiunea copiilor. Păstraţi medicamentul la temperatura ca­merei ferit de căldură şi umezeală excesivă. Aruncaţi flacoanele expirate sau de care nu mai aveţi nevoie.
Ce efecte adverse pot apare?
Incetaţi administrarea medicamentului şi anunţaţi imediat me­dicul dacă observaţi apariţia următoarelor efecte adverse:
•        reacţii alergice (probleme respiratorii, tumefacţii ale buzelor, limbii sau feţei, urticarie)
•        dureri abdominale, scaune cu sânge
•        diaree severă
•        pete albe în gură
•        modificări ale cantităţii de urină
•        arsuri, amorţeli sau furnicături ale palmelor, mâinilor sau pi­cioarelor
•        mişcări necoordonate, tremor
•        sângerări anormale, echimoze (vânătăi) spontane •        febră, frisoane, dureri în gât
•        prurit (mâncărimi) vaginal, secreţie anormală, urât mirositoare
•        convulsii
•        depresie
•        tulburări de vedere.
In cazul apariţiei următoarelor efecte adverse mai puţin severe continuaţi administrarea medicamentului dar consultaţi medicul imediat ce va fi posibil: greaţă, vărsături, gust metalic, lipsa poftei de mâncare, diaree, constipaţie, dureri de stomac, ameţeli, dureri de cap, închiderea la culoare a urinii.
Când nu se administrează?
Nu se administrează în caz de alergie cunoscută la substanţa ac­tivă sau la alţi imidazoli (ex. tinidazol - Tinizol), afecţiuni hepatice sau renale, boli ale sistemului nervos central, tratament cu busul- fan (Myleran), derivaţi ergot sau disulfiram (Antalcol) în ultimele 2 săptămâni, tratament cu inhibitori ai proteazei HIV ce conţin al­cool (ex. amprenavir - Agenerase), câmp vizual îngustat, consum de alcool, primul trimestru de sarcină, lactaţie.
Atenţionări speciale
Metronidazol acţionează numai asupra bacteriilor de aceea nu poate fi folosit pentru tratarea infecţiilor virale.
înaintea începerii tratamentului informaţi medicul dacă aveţi afecţiuni ale nervilor, creierului (inclusiv epilepsie) sau sângelui, boli de inimă, infecţii vaginale cu Candida, probleme cu ficatul sau boală Crohn întrucât poate fi necesară ajustarea dozelor sau reconsiderarea tratamentului.
Utilizaţi cu prudenţă în caz de infecţii vaginale cu Candida de­oarece Metronidazolul poate agrava infecţia fungică.
Administraţi cu precauţie în caz de epilepsie întrucât poate creşte riscul de convulsii.
Luaţi medicamentul exact cum v-a fost prescris de medic pen­tru a obţine maximul de beneficii. Ca să nu omiteţi doze încercaţi să luaţi medicamentul în fiecare zi la aceleaşi ore. Nu administraţi doze mai mari sau pe durată mai lungă decât v-a fost recoman­dat.
Pentru a elimina complet infecţia continuaţi tratamentul până la terminarea prescripţiei, chiar dacă vă simţiţi bine. Nu întrerupeţi tratamentul înainte de vreme întrucât veţi selecta doar bacteriile mai puţin sensibile la medicament, ceea ce înseamnă că infecţia va fi apoi mai greu de tratat.
Anunţaţi medicul dacă simptomele persistă sau se înrăutăţesc.
Deoarece este posibil ca medicamentul să vă usuce gura, folo­siţi bomboane solide, gumă de mestecat sau cuburi de gheaţă pentru a diminua acest efect.
Administrarea de lungă durată sau repetată a antibioticului poa­te determina infecţii secundare. Anunţaţi medicul dacă observaţi semnele unei noi infecţii deoarece poate fi necesară schimbarea tratamentului antibiotic.
Contactaţi imediat medicul dacă apar dureri de stomac, cram­pe, diaree severă sau scaune cu sânge. Nu trataţi diareea fără a informa mai întâi medicul.
Medicamentul poate da ameţeli sau somnolenţă, caz în care se recomandă să evitaţi şofatul, manipularea utilajelor cu risc şi acti­vităţile ce implică atenţie sporită până la epuizarea lor.
Metronidazolul poate afecta eficacitatea anticoncepţionalelor orale de aceea folosiţi metode contraceptive de barieră supli­mentare (ex. prezervative) pentru a evita o sarcină nedorită.
Medicamentul poate modifica rezultatele unor teste de labora­tor. Fiţi sigur că medicul dumneavoastră ştie că sunteţi în trata­ment cu Metronidazol.
Administraţi Metronidazol la vârstnici cu precauţie deoarece aceştia pot fi mai sensibili la efectele adverse.
Utilizaţi cu extremă prudenţă la copii întrucât siguranţa şi efica­citatea administrării la aceştia nu au fost încă confirmate.
Pentru tratarea infecţiei cu Trichomonas este necesară adminis­trarea medicamentului şi la partener deoarece microorganismul poate persista în tractul urogenital masculin asigurând reinfectarea. Utilizaţi prezervative pentru a preveni reinfectarea.
Metronidazolul poate colora urina în brun închis fără a avea o semnificaţie patologică.
Interacţiuni posibile cu alimente sau medicamente
Inainte de începerea tratamentului anunţaţi medicul dacă luaţi vreunul din următoarele medicamente:
•        barbiturice:fenobarbital
•        fenitoină (Phenhydan)
•        cimetidină
•        anticoagulante (Sintrom,Trombostop)
•        azatioprină (Imuran)
•        fluorouracil (Efudix, Fluorosindan)
•        busulfan (Busilvex, Myleran)
•        tacrolimus (Advagraf, Prograf, Protopic)
•        derivaţi ergotaminici
•        inhibitori ai proteazei HIV ce conţin alcool (ex. soluţie de am- prenavir - Agenerase)
•        disulfiram (Antalcol)
•        contraceptive orale (anticoncepţionale). Sarcina şi alăptarea
Dacă rămâneţi însărcinată anunţaţi imediat medicul pentru a discuta care sunt riscurile şi beneficiile administrării în sarcină.
Nu folosiţi Metronidazol în primele 3 luni de sarcină.
Medicamentul poate trece în laptele matern, de aceea nu alăp­taţi în timpul tratamentului fără aprobarea medicului.
Doze recomandate
        Comprimate
Tratamentul infecţiilor bacteriene
Adulţi şi adolescenţi

Doza uzuală de Metronidazol este de 7,5 mg/kg, dar se poate ajunge până la maxim 1 g 1 g/kg, la fiecare 6 ore timp de cel puţin 7 zile.
Copii
Se recomandă administrarea a 7,5 mg/kg la fiecare 6 ore sau 10 mg/kg le fiecare 8 ore.
Infecţii amoebiene
Adulţi şi adolescenţi

Doza obişnuită este de 500-750 mg de 3 ori pe zi timp de 5-10 zile.
Copii
Doza se stabileşte în funcţie de greutatea copilului ca 3-50 mg/ kg/zi în 3 prize, timp de 10 zile.
Tratamentul infecţiei cu Helicobacter pylori
Pentru eradicarea Helicobacter pylori se pot folosi mai multe scheme de tratament. De cele mai multe ori se administrează 500 mg Metronidazol de 2 ori pe zi în combinaţie cu 1 g amoxicilină de 2 ori pe zi şi omeprazol 20 mg de 2 ori pe zi, înainte de masă, timp de 2 săptămâni. Pot fi utilizate de asemenea scheme cu claritromicină, tetraciclină, bismut subsalicilat, ranitidină, lansoprazol.
Infecţii cu Trichomonas
Adulţi şi adolescenţi

Pot fi folosite următoarele scheme de administrare: o doză uni­că de 2 g, o doză de 1 g de 2 ori pe zi timp de 1 zi sau 250 mg de 3 ori pe zi timp de 7 zile.
Copii
Doza uzuală este de 5 mg/kg de 3 ori pe zi timp de 7 zile.
Giardiozâ
Se recomandă administrarea a 250 mg de 3 ori pe zi, timp de 7 zile.
•        Soluţie perfuzabilă
Infecţii bacteriene Adulţi şi copii cu vârsta peste 1 săptămână

Doza uzuală este de 15 mg/kg la început şi 7,5 mg/kg ulterior administrată injectabil intravenos la fiecare 6 ore, timp de cel pu­ţin 7 zile.
Nou-născuţi prematuri
Doza de început este de 15 mg/kg apoi se continuă la 48 ore după prima doză cu 7,5 mg Metronidazol injectat intravenos la intervale de 12 ore.
Nou-născuţi la termen
Se începe cu o doză de 15 mg/kg apoi se continuă la 24 ore după prima administrare cu 7,5 mg/kg intravenos la fiecare 12 ore.
Tratament antibacterian înainte şi după intervenţiile chirurgicale asupra intestinelor

Adulţi şi adolescenţi
Se injectează Metronidazol intravenos 15 mg/kg cu o oră înain­tea operaţiei şi 7,5 mg/kg la 6 şi 12 ore de la operaţie.
Copii
Indicaţia şi dozajul rămân la latitudinea medicului.
•        Ovule
Infecţie cu Trichomonas

Uzual se administrează intravaginal 2 ovule pe zi asociate cu tra­tament sistemic timp de 7 zile.
•        Pastă
Gangrene ale pulpei dentare

Se aplică pe canal şi se lasă între două şedinţe să difuzeze spre apex pentru a asigura dezinfecţia regiunii periapicale.


Supradozare
Anunţaţi imediat medicul dacă suspectaţi supradozarea. Simp- tomele supradozării pot include: greaţă, vărsături, convulsii.

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good
Captcha

METRONIDAZOL

  • Product Code: METRONIDAZOL
  • Availability: Se vinde numai in farmacii!
  • 0.00€


baner psoriazis

nota*


ads: