Web Analytics
HP Banner

Ads: Listen on Spotify

  • Păduchii

Păduchii


Intr-o epocă plină de descoperiri medicale, există, totuşi, câteva suferinţe vechi de când lumea, care nu ascultă decât de leacurile băbeşti. E şi cazul păduchilor, care devin o problemă, chiar şi în ţările hipercivilizate ale Europei 


Lupta cu păduchii nu este o treabă deloc uşoară. Odată ce s-au “instalat”, tăierea părului nu ajută la nimic. Singura soluţie este desprinderea lindinei agăţată de rădăcini, cam la 5 mm de pielea capului. Pentru că tratamentele chimice (cu medicamente) - la care păduchii şi paraziţii, în general, au devenit rezistenţi — nu mai au efect, tot mai multă lume se întoarce la remediile “de casă”, ceva mai laborioase, dar care dau rezultate.


Indepărtarea păduchilor


• Trecerea cu o perie foarte fină sau cu un pieptene des, peste părul ud, este metoda cea mai eficientă pentru a scăpa de păduchi şi lindine. în plus, ea are avantajul de a nu agresa pielea capului, spre deosebire de produsele chimice.


• Folosiţi peria minimum 30 de minute, o dată la 3-4 zile, până când, după 3 şedinţe consecutive, nu mai găsiţi niciun păduche viu. “Tratamentul” poate dura două săptămâni sau chiar mai mult. Lindinele, de formă ovală şi culoare gălbuie, sunt lipite de rădăcinile părului printr-una din extremităţi. Seamănă puţin cu mătreaţa, dar se dezlipesc greu. Translucizi, când ies din ou, la jumătatea vieţii, adică după circa o săptămână, păduchii devin maro-roşcaţi, iar la maturitate pot atinge dimensiunea unei seminţe de susan.


• Dupa fiecare periaj inmuiati peria sau pieptanele intr un lighean cu apă caldă, pentru a vedea dacă mai sunt păduchi, şi ştergeţi-o, apoi, cu un şerveţel de hârtie, înainte de a trece la meşa următoare. în felul acesta, evitaţi revenirea în păr a păduchilor de pe perie. (Ideali pentru îndepărtarea lindinelor sunt pieptenii din os, cu dinţii deşi, care se găsesc prin târgurile de ţară.)


Metoda blândă
Dacă vă temeţi de produsele chimice, e bine să ştiţi că există şi procedee naturale pentru omorârea păduchilor. Dar măsurile pe care vi le recomandăm sunt eficiente mai ales asupra păduchilor adulţi, având efect restrâns asupra lindinelor.


• “Şamponaţi ” părul copilului dvs. cu o maioneză (preparată clasic) şi acoperiţi-i capul cu o bonetă pentru duş. A doua zi dimineaţă, toţi păduchii ar trebui să fie morţi.


• Masarea pielii capului cu vaselină sau cu ulei de măsline are acelaşi efect: omoară păduchii. Acoperiţi capul copilului cu o bonetă pentru duş şi lăsaţi-o aşa peste noapte. Repetaţi operaţiunea câteva nopţi la rând.


• Indiferent de formula aleasă, clătiţi părul cu  oţet alb şi apă (în părţi egale) pentru a îndepărta urmele de ulei sau de maioneză şi pentru a elimina o parte din ouă. Descâlciţi părul şi periaţi cu peria fină, înaintea spalarii cu sampon


• Anumite uleiuri esenţiale pot omorî păduchii şi pot calma mâncărimea. Există diferite “reţete”. Puteţi amesteca, de pildă, 20 de picături de ulei de arbore de ceai, 10 picături de ulei de rozmarin, 15 picături de ulei de lămâie (sau de cimbru) şi 15 picături de ulei de levănţică în 4 linguri de ulei vegetal. Frecţionaţi capul (uscat) cu acest amestec, acoperiţi cu o bonetă de plastic pentru duş şi înfăşuraţi apoi, cu un prosop de baie. După o oră, îndepărtaţi prosopul şi boneta, spălaţi părul cu şampon, clătiţi bine şi periaţi cu peria fină antipăduchi sau cu pieptenele des.


Procedee “vaste”
• Dacă optaţi pentru un tratament chimic, evitaţi şampoanele antipăduchi, considerate ineficiente. Loţiunile sunt de preferat, dar trebuie lăsate să acţioneze circa 12 ore. Atentie: majoritatea acestor loţiuni sunt inflamabile şi se pot produce accidente daca copilul se apropie prea mult de o fia cără, de aragaz sau chiar de chibrit.


• Pentru a evita expunerea inutili la aceste produse chimice şi pentru i nu contribui la creşterea rezistente păduchilor, nu le folosiţi decât daca periajul relevă prezenţa păduchilor vii (nu doar a lindinelor). Faceţi două aplicaţii, cu o pauză de o săptămână între ele.


• La 2-3 zile după cea de-a doua aplicaţie, periaţi din nou părul, pentru că s-ar putea ca lindinele să fi supravieţuit.


Leacuri din bătrâni
Oţetul de levănţică - puneţi la macerat, vreme de 10 zile, 100 g flori proaspete de levănţică, într-un litru de oţet de vin alb. Strecuraţi şi păstraţi preparatul într-o sticlă închisă cu dop. Frecţionaţi, cu o vată înmuiată
în oţet, rădăcinile părului. Păduchii dispar.


Decoct de amică - fierbeţi 10 g de flori de arnică, vreme de 5 minute, într-un litru de apă. Strecuraţi. Folosiţi pentru clătit, după ce vă spălaţi pe cap cu şampon.


Bine de ştiut!


• Copilul dvs. se scarpină tot timpul pe cap, mai ales sus, deasupra cefei şi în spatele urechilor? Trebuie să faceţi neapărat ceva. E bine să ştiţi că,în general, mâncărimea nu este un simptom precoce: ea se poate declanşa până la 3 luni după infestarea cu păduchi.


• Aceste insecte fără aripi, lungi de 1-2 mm, trăiesc aproape de pielea capului, unde îşi depun ouăle (lindine) şi se hrănesc cu sângele “gazdei”. Principalul mod de contaminare îl reprezintă contactul cap-cap. Rareori se pot lua şi altfel (perii, căciuli, panglici), deoarece nu le “place” să părăsească capul (doar pentru un altul, eventual) şi mor repede, dacă sunt privaţi de căldură şi de sânge.


Când intervine medicul?
Remediile propuse aici sunt eficiente în majoritatea cazurilor. Dacă, însă, tratamentul eşuează după câteva săptămâni sau dacă pielea capului devine iritată şi dureroasă, consultaţi medicul.
  

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good
Captcha

Păduchii

  • Product Code: paduchii
  • Availability: Se vinde numai in farmacii!
  • 0.00€


Related Products

Copiii hiperactivi

Copiii hiperactivi

Copiii hiperactivi• Tulburările de atenţie ale copiilor, însoţite sau nu de un comportament hiperact..

0.00€

Exercitii pentru copiii hiperactivi

Exercitii pentru copiii hiperactivi

Exercitii pentru copiii hiperactivi• O clasă nouă, o învăţătoare nouă, frica de necunoscut pot aduce..

0.00€

Cresterea copiilor

Cresterea copiilor

Familia, un sistem dinamic!    Sa ne imaginăm o plantă în grădină. Un sistem ecologic, nu?..

0.00€

HP Banner

Ads: Listen on Spotify