Web Analytics
HP Banner

Ads: Listen on Spotify

  • Sanatatea postnatala

Sănătatea postnatală

Pregăteşte-te de schimbările pe care le aduce copilul în viaţa ta!

 

 

Odata cu naşterea copilului, corpul tău se modifică din nou. Anumite schimbări sunt fizice, cum ar fi umplerea cu lapte a sânilor; altele sunt emoţionale, sentimentul că eşti copleşită de tot ce ai de făcut de exemplu, lată la ce te poţi aştepta:

Uterul

Imediat după naştere, uterul se contractă pentru a opri hemoragia. Prin urmare, va fi tare şi rotund. îl poţi simţi chiar în spatele ombilicului. în aproximativ 6 săptămâni, uterul se va strânge (va involua), ajungând la mărimea

şi greutatea de dinainte de sarcină. Nu îl mai poţi simţi atunci când îţi apeşi abdomenul.

Lohiile

Vei avea o scurgere vaginală, lochia, pentru aproximativ 6 săptămâni după naştere. Aceasta conţine sânge şi resturi de ţesut din stratul intern al uterului. Aşteaptă-te ca, în primele zile, lochia să conţină o cantitate importantă de sânge, va arăta ca o menstruaţie mai abundentă. Poate să se scurgă intermitent, în special când te aşezi sau stai întinsă în pat, sau poate să curgă constant.

Dacă totul merge bine, scurgerea va fi în cantitate din ce în ce mai mică. Din cea de-a doua zi până în cea de-a patra, lochia va fi mai lichidă şi de culoare roz. în aproximativ 10 zile de la naştere va trebui să ai doar o cantitate mică de scurgere albă sau alb-gălbuie,în cea mai mare parte compusă din leucocite şi celule de la nivelul uterului, în general, în 2-4 săptămâni, scurgerea se va opri complet, deşi uneori este posibil să mai dureze încă câteva săptămâni.

■  Pentru a reduce riscul' infecţiei, nu folosi tampoane intravaginale.

■  Nu te speria dacă din când în când vei elimina cheaguri de sânge. în schimb, sună-ţi medicul dacă:

■  Scurgerea este atât de abundentă încât foloseşti mai mult de un tampon într-o oră, în timp ce stai întinsă în pat

■  Scurgerea are un miros urât

Elimini cheaguri de mărimi mari (asemănătoare cu o minge de golf)

■  Ai febră (temperatură mai mare de 38° C)

Pielea

La nivelul abdomenului, coapselor, sânilor şi al feselor, pot apărea vergeturi, acolo unde pielea a fost întinsă în timpul sarcinii.

Părul

In timpul sarcinii, părul tău s-a întărit, a devenit mai gros şi mai bogat După naştere, părul se poate subţia şi poate chiar cădea în exces, de obicei pentru 3-4 luni. Pentru a ameliora căderea părului, mănâncă multe fructe şi legume, piaptănă-l cu blândeţe şi foloseşte uscătorul potrivit pe rece.

Dureri la nivelul perineului

Perineul este zona dintre vagin şi anus în timpul travaliului şi naşterii vaginale, perineul se întinde şi se poate chiar rupe natural. Dacă ţi s-a făcut epiziotomie, este posibil să ai un disconfort local, care poate fi mai mult sau mai puţin accentuat în funcţie de gradul, tipul rupturii şi evoluţia cicatricii locale. Ce poţi face:

■  Practică exerciţiile Kegel

■  Pune gheaţă local

■  Stai pe o pernă

■  Fă o baie caldă

■  Şterge-te după ce ai fost la toaletă, din faţă în spate; asta previne infecţia

■  Cere-i medicului să-ţi recomande antialgice

După operaţia cezariană

Este o intervenţie chirurgicală majoră, astfel încât va dura o perioadă până te vei vindeca.

Te poţi simţi obosită în primele zile sau săptămâni, mai ales dacă ai pierdut sânge în timpul intervenţiei. De asemenea, incizia poate să te doară. Ce poţi face:

■  Cere-i medicului să-ţi recomande antialgice

■  Cere suportul partenerului sau familiei pentru treburile din casă: te pot ajuta cu gătitul, curăţenia sau pot să aibă grijă de copil cât tu te odihneşti.

Când este normal să vină ciclul menstrual?

Dacă nu alăptezi, m'enstruaţia poate să apară după 6-8 săptămâni de la naştere sau chiar mai repede. Dacă alăptezi, menstra poate să nu se reia decât după câteva luni, anumite mame având o nouă menstruaţie abia în momentul înţărcării.

La cât timp după naştere sunt din nou fertilă?

Şansele de a avea ovulaţie în primele 6 săptămâni de la naştere sunt foarte scăzute. Totuşi, perioada exactă în care aceasta reapare este foarte greu de estimat, variind de la o femeie la alta.

Lipsa menstruaţiei şi alăptarea la sân nu reprezintă criterii pentru o  metodă contraceptivă eficientă

Poţi rămâne însărcinată şi când alăptezi. Alăptarea doar amână fertilitatea postsarcină,  dar nu o exclude. Dacă nu-ţi doreşti un alt copil imediat i este recomandat să foloseşti  o metodă de contracepţie cât mai repede din momentul în care ai reînceput să ai rapoarte  sexuale, adică după 6 săptămâni,  moment în care este indicată  reluarea activităţii sexuale.

Ce metode contraceptive se pot folosi după naştere, când mămica alăptează?

 La început poţi folosi  prezervative sau spermicide.  Dacă alăptezi şi preferi  contracepţia hormonală, este important să alegi o metodă  care să nu scadă producerea  de lapte, cum ar fi pilula (pe  perioada alăptatului sunt  permise numai un anumit tip de anticoncepţionale orale, cele  care conţin doar progesteron).

 Intreabă-ţi medicul despre metodele de contracepţie înainte de a reîncepe contactul sexual  sau la controlul postpartum.

Ce rol are soţul în perioada postnatală?

 Multe studii au arătat că  suportul tatălui este factorul  decisiv pentru o femeie în  iniţierea şi continuarea alăptării.

 La urma-urmei, tatăl este celălalt  părinte al copilului şi, probabil, cel  mai bun prieten al mamei. Unul  din primii paşi pe care îi poţi face ca partener al unei mame care  alăptează este să te informezi cu  privire la beneficiile alăptării,  Dacă este posibil, participă  la orele de informare despre  alăptare împreună cu partenera  ta. înţelegând cum se realizează  alăptarea, îţi poţi ajuta soţia  atunci când ea învaţă şi experimentează cum să poziţioneze copilul pentru ca  acesta să prindă corect sânul.

 Imediat după naştere, îţi poţi  ajuta soţia în timp ce aceasta stabileşte o nouă rutină de alăptare. Te poţi ocupa de menţinea desfăşurării eficiente a treburilor în casă şi poţi acţiona ca un tampon pentru posibila distragere a atenţiei de la alăptare. Dacă este posibil, ajută la pregătirea meselor, spălarea rufelor, ocupă-te de ceilalţi copii mai mari.

Pe măsură ce tu şi partenera ta deveniţi mai experimentaţi în rolul de părinte, o poţi ajuta la schimbatul scutecelor, baiţa şi te poţi juca cu bebeluşul, astfel încât mama să poată dormi sau sa petreacă un timp doar pentru ea .Aceste interacţiuni cu bebeluşul sunt oportunităţi extraordinare pentru a crea relaţie unică cu el. După ce mâncat, copilul este de obic fericit să stea pe pieptul tată sau este gata să se joace. P măsură ce bebeluşul petre mai mult timp cu tine, va înl că taţii nu sunt doarînlocuil mamelor.

Când îmi pot relua activitatea sexuală regulată? Cu ce probleme se confruntă o proaspătă mămică reluarea activităţii sexuale (efectele epiziotomiei) cum le poate depăşi?

Deşi sfatul privind reluarea rapoartelor sexuale după ce a născut diferă de la un medic la altul, cei mai mulţi recomand să te abţii de la a face sex până la controlul efectuat la 6 săptămâni de la naştere. în timpul travaliului şi al naşterii, uterul şi cervixul au suferit modificări importante. Ca urman este nevoie de un anumit timp de refacere. în mod particula stratul intern al uterului poate fi predispus la infecţie. Lochia acea scurgere care se elimină din uter după naştere, este un semn că uterul se vindecă. Atunci când aceasta nu mai este sangvinolentă, înseamnă că uterul este aproape vindecat. Acest proces poate dura între 3 şi 8 săptămâni pentru majoritatea femeilor.

Dacă ţi s-a făcut epiziotomie, de exemplu, contactul sexu poate afecta cicatrizarea plăgii. Acelaşi risc poate să apară şi în cazul laceraţiilor rectale sau vaginale care necesită 3 săptămâni sau mai mult să se vindece, în funcţie de întinder leziunii. Dacă vei începe prea devreme să ai raporturi sexual nu numai că te va durea, dar este posibil ca asta să afecteze vindecarea plăgii şi să producă o nouă ruptură, care să necesite reintervenţie chirurgicală.

In plus, anumite femei constată că au o dorinţă sexuală scăzută după ce au născut. Altele se plâng de durere în timp raportului sexual, fenomen frecvent întâlnit şi explicat prinţi scădere a lubrifierii vaginale cauzate de influenţele hormon postpartum. De cele mai multe ori însă este vorba de teama a avea dureri după naştere.

De aceea, se recomandă ca începerea activităţii sexuale să se facă după controlul de 6 săptămâni de la naştere, atun când medicul se va asigura că vaginul şi perineul s-au vinde astfel încât sexul să fie atât sigur, cât şi plăcut.

    

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good
Captcha

Sanatatea postnatala

  • Product Code: postnatala
  • Availability: Se vinde numai in farmacii!
  • 0.00€


Related Products

Copiii hiperactivi

Copiii hiperactivi

Copiii hiperactivi• Tulburările de atenţie ale copiilor, însoţite sau nu de un comportament hiperact..

0.00€

Cresterea copiilor

Cresterea copiilor

Familia, un sistem dinamic!    Sa ne imaginăm o plantă în grădină. Un sistem ecologic, nu?..

0.00€

Vaccinuri - Imunizarea copiilor

Vaccinuri - Imunizarea copiilor

Alegere sau obligaţie?Imunizarea copiilor în primii doi ani de la naştere este mai eficientă şi poat..

0.00€

HP Banner

Ads: Listen on Spotify