Web Analytics
HP Banner

Ads: Listen on Spotify

  • RESERPIN


Reserpin (Hiposerpil, Raunervil, Serpasil )


Reserpin (Hiposerpil Raunervil Serpasil ) este un alcaloid conţinut în rădăcina de Rauwolfia serpentina.

Administrată la om, scade presiunea arterială şi produce bradicardie. Efectul hipotensiv interesează atît valorile sistolice cît şi pe cele diastolice şi este relativ slab, fiind evident mai ales la bolnavii hipertensivi; carac­terul ortostatic este evident numai la dozele mari. în cazul administrării orale hipotensiunea apare după o perioadă de latenţă de cîteva săptămîni şi se menţine 1—6 săptămîni de la încetarea tratamentului.

în condiţiile tratamentului cronic efectul se datoreşte predominant scăderii rezistenţei periferice. în cazul injectării intramusculare de doze mari, scăderea ten­sională survine în 2—4 ore şi coincide cu diminuarea debitului cardiac şi a rezistenţei periferice.

Rezerpina are efecte antianxioase şi antipsihotice de tip neuroleptic, evidente mai ales pentru dozele mari.

Hipotensiunea se datoreşte probabil deprimării unor formaţii simpa­tice centrale, cu rol integrativ în controlul circulaţiei (hipotalamus?) şi paraliziei terminaţiilor simpatice periferice — acţiune neurosimpatolitică.

Componenta periferică este mai importantă cînd se folosesc doze mari. Deprimarea simpatică este consecutivă epuizării depozitelor granulare de noradrenalină. Rezerpina împiedică captarea noradrenalinei (şi a pre­cursorilor metabolici) în granulele din terminaţiile adrenergice — noradrenalina este inactivată intraneuronal sub influenţa monoaminoxidazei, nemaifiind disponibilă ca mediator chimic. în plus sînt epuizate depozitele de serotonină din sistemul nervos central, această acţiune fiind pro­babil responsabilă de proprietăţile neuroleptice.

Reacţiile adverse sînt relativ frecvente — congestie nazală, bradi- cardie, hiperaciditate gastrică, diaree (prin deprimare simpatică şi predo­minanţă vagală relativă), sedare, oboseală, somnolenţă, coşmaruri şi, pentru dozele mari (folosite mai ales în psihiatrie), stare depresivă, uneori cu caracter psihotic, şi rigiditate de tip parkinsonian. Există ten­dinţă la retenţie lichidiană, rareori pot apare edeme.

Rezerpina se administrează obişnuit oral, 0,25—0,75 mg/zi, în aso­ciaţie cu un diuretic, fiind indicată în formele uşoare sau moderate de hipertensiune esenţială. Eficacitatea relativ slabă şi riscul reacţiilor ad­verse, uneori însemnate, au limitat mult utilizarea.

O indicaţie particu­lară o reprezintă sindromul hiperdinamic beta-adrenergic. Injectată intra- muscular, 1,5 mg, este folosită pentru tratamentul crizelor hipertensive (este de ales cînd coexistă o insuficienţă coronariană acută). O injecţie unică de 0,5—1 mg în artera brahială realizează frecvent o uşurare simptomatică durabilă în boala Raynaud.

Rezerpina este contraindicată în stările depresive şi în ulcerul gastro- duodenal. Tratamentul trebuie întrerupt cu cel puţin 2 săptămîni înaintea intervenţiilor chirurgicale şi a anesteziei generale (pericol de colaps din cauza simpatoplegiei) şi cu o săptămînă înaintea electroşocului.

Preparatele de rădăcină de Rauwolfia nu au nici un avantaj faţă de rezerpina. Alţi alcaloizi înrudiţi sînt deserpidina şi rescinamina, care au proprietăţi similare rezerpinei, doar sînt mai puţin activi; sirosingopina şi metoserpidina sînt de asemenea mai puţin active ca antihipertensive, dar au avantajul de a fi aproape lipsite de efecte deprimante centrale.Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good
Captcha

RESERPIN

  • Product Code: RESERPIN
  • Availability: Se vinde numai in farmacii!
  • 0.00€


HP Banner

Ads: Listen on Spotify