Web Analytics
HP Banner

Ads: Listen on Spotify

  • RANITIDINA


Ranitidina


Denumire comună internaţională: Ranitidinum
Alte denumiri comerciale: Als-Ranitidina, Digen, Gertocalm, Histac, N- Ranitidin, Ranitidin, Rnitidine, Ranitin, Ulcoran, Zantac
Forme de prezentare: Comprimate filmate, Capsule, Comprimate efervescente

Ce este şi pentru ce afecţiuni se utilizează?
Ranitidina este un antagonist (blocant) al receptorilor H2 pentru histamină, o substanţă care stimulează printre altele şi secreţia de acid a stomacului. Datorită efectului său de reducere a acidităţii este indicat pe termen scurt (4-8 săptămâni) în prevenirea şi tra­tarea ulcerului gastric sau duodenal, BRGE (bolii de reflux gastro- esofagian) şi esofagitei erozive.
Important de ştiut
Modificarea stilului de viaţă cu reducerea programului de stress, oprirea fumatului, limitarea consumului de alcool, evitarea cafe- inei şi condimentelor poate creşte eficacitatea acestui medica­ment.

Administrarea corectă
Administraţi medicamentul pe cale orală de 1-2 ori pe zi sau conform prescripţiei, preferabil în fiecare zi la aceleaşi ore, în tim­pul mesei sau pe stomacul gol. înghiţiţi tabletele întregi cu un pahar mare de apă.
Pentru a preveni arsurile luaţi tableta cu 30-60 minute înainte de consumarea alimentelor sau băuturilor care vă provoacă în mod obişnuit acest discomfort. Nu luaţi mai mult de 2 tablete pe o perioadă de 24 de ore dacă nu aveţi indicaţia medicului.
Administraţi Ranitidina la interval de minim 2 ore în raport cu cefalosporinele, fluorochinolonele, itraconazolul sau ketoconazolul.
Dacă săriţi o doză -luaţi următoarea doză imediat ce vă amintiţi. To­tuşi, dacă se apropie timpul pentru următoarea doză săriţi peste doza uitată şi reveniţi la programul normal de administrare. Nu luaţi 2 doze odată.


Cum păstrăm medicamentul

In ambalajul original, bine închis şi fe­rit de acţiunea copiilor. Păstraţi medicamentul la temperatura camerei ferit de căldură şi umezeală excesivă. Aruncaţi tabletele expirate sau de care nu mai aveţi nevoie.

Ce efecte adverse pot apare?
Incetaţi administrarea medicamentului şi anunţaţi imediat me­dicul dacă observaţi apariţia următoarelor efecte adverse:
•        reacţii alergice (probleme respiratorii, tumefacţii ale buzelor, limbii sau feţei, urticarie)
•        bătăi cardiace anormale
•        febră, agitaţie, confuzie, halucinaţii, depresie
•        dureri de stomac severe
•        icter (îngălbenirea ochilor şi pielii)
In cazul apariţiei următoarelor efecte adverse mai puţin severe continuaţi administrarea medicamentului dar consultaţi medicul imediat ce va fi posibil: greaţă, vărsături, constipaţie, diaree, ve­dere înceţoşată, ameţeli, dureri de cap, vertij (senzaţie de mişcare rotatorie), insomnii.
Când nu se administrează?
Nu se administrează în caz de alergie cunoscută la substanţa activă sau la alţi blocanţi de receptori H2 (ex. cimetidină, famotidină).
Atenţionări speciale
Inaintea începerii tratamentului informaţi medicul dacă aveţi tumori de stomac, boli de rinichi sau ficat, porfîrie (o boală de sânge), afecţiuni pulmonare (astm bronşic, boală pulmonară obstructivă cronică), dureri în piept frecvente, wheezing (respiraţie şuierătoare), dureri de cap, greaţă, vărsături, dificultăţi la înghiţi­re, transpiraţi foartemult sau aţi scăzut în greutate.


Dozajul şi durata tratamentului se stabileşte în funcţie de seve­ritatea afecţiunii şi răspunsul la terapie. Urmaţi cu stricteţe indi­caţiile medicului pentru a obţine maximul de beneficii. Puteţi lua şi alte medicamente (ex. antiacide) pentru ameliorarea simpto­matologiei, conform recomandărilor medicului. Ca să nu omiteţi doze încercaţi să luaţi medicamentul în fiecare zi la aceleaşi ore. Nu creşteţi dozele şi nu întrerupeţi fără aprobarea medicului pen­tru a nu afecta vindecarea ulcerului.


Continuaţi tratamentul cu Ranitidină până la terminarea curei, chiar dacă vă simţiţi bine.
Prezentaţi-vă la toate programările stabilite de medicîn vederea evaluării stării dumneavoastră generale şi efectuării de analize.
Unele simptome pot fi interpretate de dumneavoastră ca fiind provocate de stomac. Totuşi arsurile însoţite de dureri de cap, ameţeli, transpiraţii, dureri în piept, gât, umăr, braţ şi dificultăţi respiratorii sunt semnale de alarmă şi trebuiesc anunţate imediat medicului.Intrucât acest medicament vă poate da ameţeli, evitaţi şofatul şi manipularea utilajelor cu risc până la epuizarea efectului.

De ase­menea evitaţi consumul de alcool sau folosirea altor medicamen­te ce v-ar putea accentua ameţelile, exerciţiile fizice solicitante, mediile cu temperatură ridicată, deshidratarea.
Nu trataţi cu Ranitidină copiii cu vârsta sub 12 ani fără a consulta mai întâi medicul.
Dacă sunteţi o persoană în vârstă administraţi cu precauţie de­oarece sunteţi predispus la efectele adverse ale medicamentului, în special ameţeli şi confuzie.

Interacţiuni posibile cu alimente sau medicamente
Inainte de începerea tratamentului anunţaţi medicul dacă luaţi vreunul din următoarele medicamente:
•        sucralfat (Gastrofait, Sucralan, Venter)
•        anticoagulante: acenocumarol (Trombostop, Sintrom)
•        beta-blocante: propranolol, metoprolol (Betaloc, Bloxan, Egi- lok), aţenolol (Atecor, Blocotenol, Hypoten, Vascoten), carvedi- lol (Dilatrend, Kallidol, Talliton)
•        blocante ale canalelor de calciu: amlodipină (Amlo Tad, Amlo- hexal, Norvasc, Tenox), nifedipin (Adalat, Corinfar, Nifecard), diltiazem (Corzem, Diacordin, Dilzem), verapamil (Cordamil, Isoptin, Verogalid)
•        fenitoin (Phenhydan)

•        teofilină (Theo SR,Teotard)
•        antidiabetice orale: glipizid (Glucotrol), metformin (Diaformin, Diguan, Glucophage, Metfogamma, Siofor)
•        antibiotice cefalosporine: cefaclor (Ceclodyne, Ceclor, Ceclo- zone, Cloracef, Medoclor), cefalexin (Cefaklor, Keflex, Ospexin), cefadroxil (Ceforan, Cexyl), cefazolin (Lyzolin), cefamandol (Mandol), cefoperazonă (Cefozon, Lyzone, Medocef), cefuroxim (Axetine, Axycef, Zinacef, Zinnat)
•        antibiotice fluorochinolone: ciprofloxacin (Ciprinol, Ciprobay, Ciprodar, Cuminol, Serviflox), moxifloxacin (Avelox), ofloxacin (Floxal, Grenis Oflo, Ofloxin, Uniflox, Zanocin), Levofloxacin (Ta- vanic), norfloxacin (Epinor, Fluseminal, Grenis, Nolicin, Norflox)
•        itraconazol (Orungal, Sporilin), ketoconazol (Nizoral, Fungicide, Kefungin)
•        diazepam
•        relaxante musculare: vecuroniu (Norcuron).
Sarcina şi alăptarea
Acest medicament poate fi administrat în sarcină doar cu indi­caţia medicului. Efectele tratamentului cu Ranitidina la gravide nu au fost pe deplin stabilite. Dacă doriţi să rămâneţi însărcinată discutaţi riscurile şi beneficiile cu medicul dumneavoastră. Medi­camentul trece în laptele matern putând afecta sugarul. Consul­taţi medicul înainte de a alăpta.
Doze recomandate
Adulţi
Ulcer duodenal activ (în faza dureroasă)

Se începe de regulă fie cu 150 mg de 2 ori pe zi, fie cu 300 mg o dată pe zi după masa de seară sau la culcare. Doza recomandată este cea mai mică care se dovedeşte a fi eficientă. în administra­rea de lungă durată se preferă reducerea dozei zilnice la 150 mg o dată pe zi luată seara la culcare.
Ulcer gastric benign
Doza uzuală este de 150 mg de 2 ori pe zi. După vindecarea ul­cerului se poate continua tratamentul cu o doză de întreţinere de 150 mg pe zi, seara la culcare.
Boală de reflux gastroesofagian
Doza uzuală este de 150 mg de 2 ori pe zi. Simptomatologia se ameliorează după circa 24 ore de la începerea administrării.

Esofagită erozivă
Obişnuit se indică începerea tratamentului cu 150 mg de 4 ori pe zi şi apoi continuarea cu 150 mg de 2 ori pe zi.
Sindrom Zollinger-Ellison (caracterizat prin aciditate gastrică seve­ră)

Doza potrivită dumneavoastră vă va fi stabilită de către medic. Se pot administra ce 150 mg de 2 ori pe zi.
Copii sub 16 ani

Ulcer gastric sau duodenal
Doza zilnică iniţială recomandată este de 2-4 mg/kg în 2 prize, fără a depăşi 300 mg pe zi. Ca şi tratament de menţinere se reco­mandă administrarea a 2-4 mg/kg/zi în priză unică, fără a depăşi 150 mg.
Boală esofag iană de reflux sau esofagită de reflux Doza recomandată este de 5-10 mg/kg/zi divizată în 2 prize. Siguranţa şi eficacitatea administrării la nou născuţi nu au fost stabilite.
Supradozare
Anunţaţi imediat medicul dacă suspectaţi supradozarea. Simp- tomele supradozării pot include ameţelile severe, dificultăţile la mers şi pierderea conştienţei.

Ranitidine vezi Ranitidina Ranitin vezi Ranitidina

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good
Captcha

RANITIDINA

  • Product Code: RANITIDINA
  • Availability: Se vinde numai in farmacii!
  • 0.00€


HP Banner

Ads: Listen on Spotify