Web Analytics
HP Banner

ads:

  • RAMIPRIL

Ramipril


Denumire comună internaţională: Ramiprilum
Alte denumiri comerciale: Ampril, Emren, Hartril, Piramil, Ramigamma, Ramiran, Ramitren, Tritace, Vivace, Zenra
Forme de prezentare: Comprimate, Capsule

Ce este şi pentru ce afecţiuni se utilizează?

Ramipril acţionează prin blocarea convertirii în organism a unei substanţe numită angiotensină într-o altă substanţă mai puter­nică care reţine sarea şi apa. Este folosit singur sau în combinaţie cu alte medicamente în tratamentul hipertensiunii arteriale.

De asemenea este recomandat pentru prevenirea infarctului miocar­dic (atacului de cord) sau accidentului vascular cerebral (atacului cerebral) mai ales la persoanele cu vârsta peste 55 ani, fumători, cu boală coronariană ischemică (afecţiune dată de modificarea vaselor ce hrănesc inima), hipertensiune arterială, diabet zaharat, infarct miocardic sau accident vascular cerebral în antecedente, nivele ridicate ale colesterolului seric sau valori scăzute ale HDL- colesterolului (considerat fracţiunea protectoare a colesterolului pentru organism).

Ramipril poate fi benefic mai ales după atac de cord întrucât poate preveni apariţia sau agravarea insuficienţei cardiace.
Important de ştiut
Acest medicament devine eficient în hipertensiunea arterială doar dacă este administrat regulat. întrucât efectele sale se insta­lează treptat este necesar să aşteptaţi până la câteva săptămâni pentru a obţine maximul de beneficii. Continuaţi administrarea Ramiprilului chiar dacă vă simţiţi bine deoarece aceasta se dato­rează acţiunii medicamentului.
Administrarea corectă
Luaţi medicamentul pe cale orală de 1-2 ori pe zi sau conform prescripţiei, preferabil în fiecare zi la aceleaşi ore, în timpul mesei sau pe stomacul gol.
Dacă întâmpinaţi dificultăţi în înghiţirea capsulelor le puteţi amesteca conţinutul cu o mică cantitate (aproximativ jumătate de cană) de mere rase, apă sau suc de mere. Aveţi grijă să administraţi întreaga cantitate de mixtură astfel preparată. Nu este neapărat necesar să preparaţi amestecul imediat înaintea administrării ci îl puteţi pregăti chiar şi cu 24 ore (dacă este păstrat la temperatura camerei) sau 48 ore înainte (dacă este păstrat la frigider).
Dacă săriţi o doză-luaţi următoarea doză imediat ce vă amintiţi. To­tuşi, dacă se apropie timpul pentru următoarea doză săriţi peste doza uitată şi reveniţi la programul normal de administrare. Nu luaţi 2 doze odată.
Cum păstrăm medicamentul?

In ambalajul original, bine închis şi ferit de acţiunea copiilor. Păstraţi medicamentul la temperatura ca­merei în flaconul închis ermetic, ferit de căldură şi umezeală exce­sivă. Aruncaţi tabletele expirate sau de care nu mai aveţi nevoie.

Ce efecte adverse pot apare?
Incetaţi administrarea medicamentului şi anunţaţi imediat me­dicul dacă observaţi apariţia următoarelor efecte adverse:
• reacţii alergice (probleme respiratorii, tumefacţii ale buzelor,limbii sau feţei, urticarie)
•        dureri în piept mai frecvente sau prelungite
•        ameţeli severe şi pierderi ale conştienţei
•        edeme (tumefacţii ale mâinilor sau picioarelor)
•        dureri abdominale, greaţă, vărsături
•        îngălbenirea pielii şi ochilor.
In cazul apariţiei următoarelor efecte adverse mai puţin severe continuaţi administrarea medicamentului dar consultaţi medicul imediat ce va fi posibil: tuse, ameţeli, hipotensiune arterială, du­reri de cap, oboseală, greaţă, vărsături.
Când nu se administrează?
Nu se administrează în caz de alergie cunoscută la substanţa ac­tivă sau alţi inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei.
Atenţionări speciale
Inaintea începerii tratamentului informaţi medicul dacă aveţi boli de ficat sau rinichi, diabet zaharat, boli de ţesut conjunctiv (ex. lupus eritematos sistemic, sclerodermie).
Ramipril trebuie folosit cu prudenţă dacă rinichii nu funcţionea­ză corespunzător deoarece poate precipita insuficienţa renală.
Luaţi medicamentul exact cum v-a fost prescris de medic pen­tru a obţine maximul de beneficii. Ca să nu omiteţi doze încercaţi să luaţi medicamentul în fiecare zi la aceleaşi ore. Nu creşteţi do­zele şi nu întrerupeţi fără aprobarea medicului.
Monitorizaţi atent tensiunea arterială pentru a nu scădea ab­rupt, mai ales în cazul în care luaţi şi diuretice sau suferiţi de insu­ficienţă cardiacă.
Nu folosiţi pe durata tratamentului cu Ramipril suplimente cu potasiu sau înlocuitori de sare pe bază de potasiu, întrucât pot creşte excesiv nivelele potasiului în sânge şi implicit riscul de efecte adverse.
Prezentaţi-vă la toate programările stabilite de medic în vederea evaluării stării dumneavoastră generale şi efectuării de analize.
La începutul tratamentului este posibil să vă simţiţi mai obosit; nu încetaţi administrarea medicamentului şi anunţaţi medicul numai dacă observaţi apariţia altor simptome.
înainte de orice intervenţie chirurgicală sau stomatologică infor­maţi medicul că luaţi tratament pentru hipertensiune arterială.
Ramipril poate da ameţeli, dureri de cap şi chiar pierderi ale con­ştienţei. Nu consumaţi alcool şi nu administraţi alte medicamente care să potenţeze aceste efecte. Nu conduceţi autovehicule şi evi­taţi orice activitate cu risc de lezare până la epuizarea efectului.
Acest medicament poate reduce numărul de leucocite în sânge (celule albe implicate în lupta împotriva infecţiilor), mai ales dacă aveţi probleme cu rinichii sau lupus. Anunţaţi imediat medicul dacă faceţi febră sau aveţi dureri severe în gât.
Transpiraţiile excesive, deshidratarea, vărsăturile sau diareea pot reduce drastic valorile tensiunii arteriale. Contactaţi medicul sau farmacistul pentru a vă indica cum să vă ajustaţi dozele în astfel de situaţii.
Evitaţi expunerea la razele UV deoarece acest medicament poa­te sensibiliza pielea la razele soarelui. Purtaţi ochelari de soare şi îmbrăcăminte adecvată ori de câte ori vă expuneţi la soare.
Interacţiuni posibile cu alimente sau medicamente
\Inainte de începerea tratamentului anunţaţi medicul dacă luaţi vreunul din următoarele medicamente:
•        diuretice care economisesc potasiul în organism: spironolacto- nă
•        aspirină sau alte antiinflamatoare: diclofenac (Refen, Reumalin, Voltaren), ibuprofen (Advil, Ibalgin, Marcofen, Nurofen, Padu- den), indometacin, ketoprofen (Artrosilene, Flexen, Ketalgon, Ketonal, Profenid), ketorolac (Ketanov, Ketorol), meloxicam (Movalis, Moxcipam, Recoxa), nimesulid (Aulin, Lemesil, Nime- sil, Sulidamor), piroxicam (Feldene, Finalgel, Flamexin), napro- xen (Aleve, Momendol, Reuxen), acid mefenamic (Vidan), acid niflumic (Nifluril)
•        antidiabetice orale
•        azatioprină (Imuran)
•        dextran.
Sarcina şi alăptarea
Nu administraţi medicamentul în timpul sarcinii. Dacă este fo­losit în trimestrul II sau III de sarcină, Ramipril poate determina malformaţii, naştere prematură sau moartea fătului.
Anunţaţi imediat medicul dacă aţi rămas însărcinată sau inten­ţionaţi să deveniţi mamă pentru a înlocui acest tratament cu un altul care să nu afecteze copilul.
Medicamentul poate trece în laptele matern afectând sugarul, de aceea consultaţi medicul înainte de a alăpta.
Doze recomandate
Adulţi
Hipertensiune arterială

Dacă nu luaţi şi diuretice, ar trebui să începeţi tratamentul cu 2,5 mg de Ramipril administrate într-o singură priză. Doza poate creşte în funcţie de răspuns până la 20 mg pe zi administrate în 1-2 prize. Dacă se consideră necesar se pot adăuga în tratament şi diuretice.

Prevenirea infarctului miocardic sau a accidentului vascular cere­bral
De obicei se recomandă să se înceapă cu 2,5 mg pe zi în prima săptămână apoi să se crească la 5 mg pe zi timp de 3 săptămâni pentru ca în final să se ajungă la 10 mg pe zi în 1-2 prize.
Insuficienţă cardiacă după infarct miocardic
Doza iniţială uzuală este de 2,5 mg de 2 ori pe zi. Dacă tensiunea arterială scade prea mult sub acest dozaj, medicul dumneavoas­tră poate reduce doza la 1,25 mg pentru ca ulterior să o crească treptat până la doza optimă de 5 mg de 2 ori pe zi.
Copii
Siguranţa şi eficacitatea administrării la copii nu au fost stabi­lite
Supradozare
Anunţaţi imediat medicul dacă suspectaţi supradozarea. Simp- tomele supradozării pot include: bătăi cardiace rare sau foarte rapide, ameţeli severe, pierderi ale conştienţei.

Ramiran vezi Ramipril Ramitren vezi Ramipril Ranitidin vezi Ranitidina

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good
Captcha

RAMIPRIL

  • Product Code: RAMIPRIL
  • Availability: Se vinde numai in farmacii!
  • 0.00€


baner psoriazis

nota*


ads: