Web Analytics
HP Banner
  • OMEPRAZOL

Omeprazol


Denumire comună internaţională: Omeprazolum

Alte denumiri comerciale: Helicid, Losec, Omedar, Omeran, Omez, Or- tanol, Risek, Ultop, Ulzol

Forme de prezentare: Capsule gastrorezistente, Comprimate filmate gastrorezistente


Ce este şi pentru ce afecţiuni se utilizează?
Omeprazol este un inhibitor al pompei de protoni de la nivelul stomacului.

Datorită acţiunii sale de reducere a secreţiei acide gastrice, Omeprazol este indicat în tratamentul de scurtă durată {4-8 săptămâni) al ulcerului gastric sau duodenal activ, bolii de reflux gastro-esofagian, esofagitei erozive şi a unor afecţiuni hi- persecretante de acid clorhidric (ex. sindrom Zollinger-Ellison).

Poate fi folosit de asemenea în combinaţie cu alte medicamente pentru eradicarea infecţiei cu Helicobacter pylori
Important de ştiut
Modificarea stilului de viaţă cu reducerea programului de stress, oprirea fumatului, limitarea consumului de alcool, evitarea cafeinei şi condimentelor poate creşte eficacitatea acestui medica­ment.
Administrarea corectă
Administraţi medicamentul pe cale orală de 1-2 ori pe zi sau conform prescripţiei, cu 30 minute înainte de mese.
înghiţiţi capsulele întregi cu un pahar mare de apă, fără a le divi­za, mesteca sau zdrobi înainte de a le înghiţi.
Dacă aveţi probleme cu înghiţirea lor, le puteţi deschide şi ames­teca conţinutul cu o cantitate mică de mere rase. înghiţiţi imediat întregul amestec, fără a-l mesteca. Nu păstraţi pentru mai târziu.


Urmaţi întocmai prescripţia şi solicitaţi lămuriri suplimentare medicului sau farmacistului dacă aveţi neclarităţi.
Dacă săriţi o doză -luaţi următoarea doză imediat ce vă amintiţi. To­tuşi, dacă se apropie timpul pentru următoarea doză săriţi peste doza uitată şi reveniţi la programul normal de administrare. Nu luaţi 2 doze odată.
Cum păstrăm medicamentul

In ambalajul original, bine închis şi fe­rit de acţiunea copiilor. Păstraţi medicamentul la temperatura camerei ferit de căldură şi umezeală excesivă. Aruncaţi tabletele expirate sau de care nu mai aveţi nevoie.
Ce efecte adverse pot apare?
Incetaţi administrarea medicamentului şi anunţaţi imediat me­dicul dacă observaţi apariţia următoarelor efecte adverse:
•        reacţii alergice (probleme respiratorii, tumefacţii ale buzelor, limbii sau feţei, urticarie)
•        palpitaţii, dureri în piept, transpiraţii
•        duceri abdominale severe
•        sângerări anormale
•        febră, frisoane.
In cazul apariţiei următoarelor efecte adverse mai puţin severe continuaţi administrarea medicamentului dar consultaţi medicul imediat ce va fi posibil: dureri de stomac, balonare, greaţă, vărsă­turi, diaree, constipaţie, alterarea gustului, ameţeli, dureri de cap, creştere în greutate.

Când nu se administrează?
Nu se administrează în caz de alergie cunoscută la substanţa activă.
Atenţionări speciale
Inaintea începerii tratamentului informaţi medicul dacă aveţi dureri în piept frecvente, dificultăţi la înghiţire, vărsături cu sânge sau cu aspect de zaţ de cafea, scaune negre sau cu sânge, tumori de stomac, transpiraţi foarte mult sau aţi scăzut în greutate.Urmaţi cu stricteţe indicaţiile medicului pentru a obţine maxi­mul de beneficii. Ca să nu omiteţi doze încercaţi să luaţi medi­camentul în fiecare zi la aceeaşi oră.

Continuaţi tratamentul cu Omeprazol până la terminarea curei, chiar dacă vă simţiţi bine.
Eficacitatea administrării pe o durată mai mare de 8 săptămâni nu a fost determinată. Totuşi dacă după un tratament de 8 săptă­mâni nu se obţine răspunsul dorit, se poate continua administra­rea încă 4 săptămâni.In unele situaţii poate fi necesară asocierea cu antibiotice (ex. claritromicină, amoxicilină, tetraciclină, metronidazol).

Adminis­traţi întreaga medicaţie conform schemei recomandate de me­dic, în dozele prescrise de acesta.
Unele simptome pot fi interpretate de dumneavoastră ca fiind provocate de stomac. Totuşi arsurile însoţite de dureri de cap, ameţeli, transpiraţii, dureri în piept, gât, umăr, braţ şi dificultăţi respiratorii sunt semnale de alarmă şi trebuiesc anunţate imediat medicului.


Intrucât acest medicament vă poate da ameţeli, evitaţi şofatul şi manipularea utilajelor cu risc până la epuizarea acestora. De ase­menea evitaţi consumul de alcool sau folosirea altor medicamen­te ce v-ar putea accentua ameţelile, exerciţiile fizice solicitante, mediile cu temperatură ridicată, deshidratarea.


Interacţiuni posibile cu alimente sau medicamente
Inainte de începerea tratamentului anunţaţi medicul dacă luaţi vreunul din următoarele medicamente:
•        anticoagulante orale: acenocumarol (Trombostop, Sintrom)
•        digoxin
•        ampicilină (Standacillin, Unasyn)
•        diazepam, midazolam (Dormicum), alprazolam (Xanax, Prazo- lex, Zolarem), lorazepam (Anxiar), clorazepat (Tranxene)
•        săruri de fier
•        disulfiram (Antalcol)
•        fenitoin (Phenhydan)
•        teofilină (Theo SR, Teotard)
•        itraconazol (Orungal, Sporilin), ketoconazol (Nizoral, Fungicide, Kefungin)
•        ciclosporină (Cicloral Hexal, Equoral, Sandimmun Neoral)
•        tacrolimus (Advagraf, Prograf).
Sarcina şi alăptarea
Omeprazol poate dăuna fătului dacă este administrat în timpul sarcinii. Anunţaţi imediat medicul dacă aţi rămas însărcinată în timpul tratamentului.
Medicamentul poate trece în laptele matern, de aceea consul­taţi medicul înainte de a alăpta.
Doze recomandate
Ulcer duodenal activ, boală de reflux gastroesofagian cu sau fără esofagită erozivă Doza obişnuită este de 20 mg pe zi, timp de 4-8 săptămâni. Ul­terior medicul poate recomanda continuarea tratamentului cu doza de întreţinere de 20 mg pe zi.
Ulcer gastric
Doza uzuală este de 40 mg o dată pe zi, timp de 4-8 săptămâni.

Tratamentul infecţiei cu Helicobacterpylori în tratamentul acestei infecţiei pot fi folosite mai multe scheme terapeutice care să includă Omeprazolul. Acesta se administrea­ză odată cu celelalte medicamente înainte de mese în doză de 20 mg de 2 ori pe zi, timp de 2 săptămâni. Urmaţi întocmai pre­scripţia.
Afecţiuni hipersecretante de acid clorhidric

Iniţial se administrează 60 mg pe zi apoi se ajustează doza în funcţie de răspuns, putând ajunge până la 120 mg de 3 ori pe zi. Dozele zilnice mai mari de 80 mg trebuiesc divizate.
Supradozare
Anunţaţi imediat medicul dacă suspectaţi supradozarea. Simp- tomele supradozării pot include: vedere înceţoşată, confuzie, bă­tăi cardiace rapide, greaţă, transpiraţii, dureri de cap.


Omeran vezi Omeprazol Omez vezi Omeprazol Omnic vezi Tamsol Ondansetron vezi Zofran Ondantor vezi Zofran Ondaran vezi Zofran

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good
Captcha

OMEPRAZOL

  • Product Code: OMEPRAZOL
  • Availability: Se vinde numai in farmacii!
  • 0.00€


baner psoriazis

nota*