Web Analytics
HP Banner
  • KETOROL

Ketorol


Denumire comună internaţională: Ketorolacum tromethamin
Alte denumiri comerciale: Ketanov
Forme de prezentare: Comprimate filmate


Ce este şi pentru ce afecţiuni se utilizează?
Ketorol este un antiinflamator nesteroidian indicat în ameliora­rea durerii acute, moderate sau severe.

Poate fi utilizat în durerea severă în asociere cu morfina sau meperidina pentru un efect analgezic mai puternic. Tratamentul cu Ketorol trebuie să fie de scurtă durată: nu mai mult de 5 zile pentru adulţi şi o singură doză pentru copii.


Important de ştiut
Ketorol poate determina reacţii adverse severe, inclusiv ulcer şi hemoragie internă. Nu luaţi niciodată medicamentul mai mult de 5 zile consecutive.
Administrarea corectă
Administraţi comprimatele pe cale orală de 4-6 ori pe zi sau conform prescripţiei, preferabil la intervale egale de timp.
Ketorol acţionează mai rapid dacă se administrează pe stoma­cul gol, dar se acceptă şi asocierea lui cu antiacide în cazul apari­ţiei durerilor de stomac.
Luaţi medicamentul împreună cu un pahar mare de apă.
Evitaţi culcarea pe spate minim 20 minute după ce aţi luat medi­camentul, pentru a nu irita mucoasa esofagului.
Urmaţi întocmai prescripţia şi solicitaţi lămuriri suplimentare medicului sau farmacistului dacă aveţi neclarităţi.


Dacă săriţi o doză şi luaţi Ketorol conform unei scheme regula­te, luaţi următoarea doză imediat ce vă amintiţi. Totuşi, dacă se apropie timpul pentru următoarea doză săriţi peste doza uitată şi reveniţi la programul normal de administrare. Nu luaţi două doze odată.
Cum păstrăm medicamentul

In ambalajul original, bine închis şi ferit de acţiunea copiilor. Păstraţi medicamentul la temperatura came­rei ferit de căldură şi umezeală excesivă. Aruncaţi comprimatele sau fiolele expirate sau de care nu mai aveţi nevoie.
Ce efecte adverse pot apare?
Incetaţi administrarea medicamentului şi anunţaţi imediat me­dicul dacă observaţi apariţia următoarelor efecte adverse:
•        reacţii alergice: probleme respiratorii, tumefacţii ale buzelor, limbii sau feţei, urticarie, rash (roşeaţă), prurit (mâncărimi)
•        dureri abdominale severe, vărsături cu sânge sau cu aspect de zaţ de cafea, scaune cu sânge sau negre lucioase
•        sincopă (pierderea conştienţei)
•        tinitus (ţiuituri în urechi), hipoacuzie (auz diminuat)
•        dificultăţi la urinat, urini cu sânge, urinări rare şi în cantitate re­dusă
•        sângerări anormale, hemoragii
•        umflarea mâinilor şi picioarelor datorită retenţiei de lichide, di­ficultăţi respiratorii.
In cazul apariţiei următoarelor efecte adverse mai puţin severe continuaţi administrarea medicamentului dar consultaţi medicul imediat ce va fi posibil: greaţă, vărsături, diaree, constipaţie, du­reri de stomac, gură uscată, modificări ale gustului, ameţeli, som­nolenţă, dureri de cap.
Când nu se administrează?
Nu se administrează în caz de alergie cunoscută la substanţa activă, istoric cu reacţii alergice (ex. polipi nazali, umflarea feţei, gâtului şi membrelor, dificultăţi respiratorii, dureri de cap) la ad­ministrarea aspirinei sau a altor antiinflamatoare nesteroidiene, ulcer gastric sau duodenal, hemoragie digestivă, tulburări de co­agulare a sângelui, boli severe ale rinichilor.
Atenţionări speciale
\Inaintea începerii tratamentului informaţi medicul dacă aveţi afecţiuni cardiace, hepatice sau renale, boli gastrointestinale, afecţiuni hemoragice sau istoric de reacţii alergice la antiinflama­toare nesteroidiene, întrucât poate fi necesară ajustarea dozelor, monitorizarea mai atentă a tratamentului sau reconsiderarea te­rapiei.
Se recomandă administrarea cu prudenţă la persoanele cu boli de ficat sau rinichi deoarece poate provoca la unele persoane inflamaţia ficatului şi probleme renale.
Luaţi medicamentul exact cum v-a fost prescris de medic pen­tru a obţine maximul de beneficii.
Ca să nu omiteţi doze încercaţi să luaţi medicamentul în fiecare zi la aceleaşi ore.


Nu administraţi doze mai mari sau pe durată mai lungă decât v-a fost recomandat.
Ketorol poate favoriza retenţia de lichide în organism de aceea se recomandă precauţie în administrare la persoanele cu boli de inimă sau hipertensiune arterială.
Medicamentul poate prelungi timpii de sângerare. Dacă sunteţi în tratament cu anticoagulante, monitorizaţi mai atent testele de coagulare a sângelui şi eventual ajustaţi dozele de Trombostop sau Sintrom.
Tratamentul poate da ameţeli, dureri de cap şi chiar pierderi ale conştienţei, de aceea evitaţi şofatul, manipularea utilajelor cu risc sau activităţile ce implică atenţie sporită până la epuizarea aces­tor efecte.

De asemenea evitaţi consumul de alcool sau folosirea de medicamente ce v-ar putea accentua ameţelile sau somnolen­ţa, exerciţiile fizice solicitante, mediile cu temperatură ridicată, fe­bra, deshidratarea, diareea sau vărsăturile severe. Pentru a preve­ni ameţelile, aşezaţi-vă sau ridicaţi-vă încet, mai ales dimineaţa.
Informaţi medicul că sunteţi în tratament cu acest medicament înainte de a primi orice tratament medical, chirurgical sau stoma­tologic.


Interacţiuni posibile cu alimente sau medicamente
Inainte de începerea tratamentului anunţaţi medicul dacă luaţi vreunul din următoarele medicamente:
•        aspirină sau alte antiinflamatoare: diclofenac (Refen, Reumalin, Voltaren), ibuprofen (Advil, Ibalgin, Marcofen, Nurofen, Padu- den), indometacin, ketorolac (Ketanov, Ketorol), meloxicam (Movalis, Moxcipam, Recoxa), piroxicam (Feldene, Finalgel, Fla- mexin), naproxen (Aleve, Momendol, Reuxen), acid mefenamic (Vidan)
•        corticosteroizi: prednison
•        inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei: benazepril (Cibacen), captopril (Capocard, Miniten), enalapril (Ednyt, Ena- hexal, Enap, Renitec), fosinopril (Monopril), imidapril (Tanatril), lisinopril (Lisdene, Lisigamma, Lisiren, Ranolip, Tonolysin), mo- exipril (Moex), perindopril (Prenessa, Prestarium), quinapril (Accupro, Quinaran), ramipril (Piramil, Ramigamma, Ramiran, Tritace, Vivace), trandolapril (Gopten), zofenopril (Zomen)
•        diuretice
•        medicamente ce conţin potasiu
•        antidepresive
•        tranchilizante
•        antiepileptice: acid valproic (Depakine, Orfiril, Petilin)
•        anticoagulante, clopidogrel (Iscover, Plavix), ticlopidin (Ipaton, Ticlid, Ticloter), trombolitice
•        eptifibatide (Integrilin)
•        cefamandol (Mandol), cefoperazonă (Cefozon, Lyzone, Medo- cef), cefaclor (Ceclodyne, Ceclor, Ceclozone, Cloracef, Medo- clor), cefalexin (Cefaklor, Keflex, Ospexin), cefadroxil (Ceforan, Cexyl)
•        methotrexat
•        ciclosporină (Cicloral Hexal, Equoral, Sandimmun Neoral)
•        probenecid
•        alcool.
Sarcina şi alăptarea
Ketorol nu este recomandat în ultimul trimestru de sarcină de­oarece poate dăuna fătului.
Dacă sunteţi însărcinată sau plănuiţi o sarcină în viitorul apropi­at, anunţaţi imediat medicul.
Medicamentul poate trece în laptele matern afectând sugarul, de aceea nu este indicată alăptarea în timpul tratamentului.

Doze recomandate
Dureri moderate sau severe
Medicul poate recomanda administrarea Ketorolului iniţial sub formă de injecţie şi apoi sub formă de comprimate. Pentru înce­put se poate opta pentru injectarea intramusculară a unei singu­re doze de 60 mg sau pentru injectarea intramusculară respectiv intravenoasă a mai multor doze de 30 mg (la intervale de 6 ore, fără a depăşi 120 mg/zi). Dacă se doreşte injectarea intravenoasă în doză unică se pot folosi 30 mg. La persoanele vârstnice, la cele cu greutatea sub 50 kg sau cu insuficienţă renală, se recomandă utHizarea a jumătate din dozele de mai sus.

Trecerea de la soluţia injectabilă ia comprimate se face cu 20 mg ca primă doză orală la cei care au primit 60 mg intramuscular în doză unică, 30 mg intravenos în doză unică sau 30 mg doze multiple intramuscu- lare sau intravenoase; apoi se continuă cu 10 mg la fiecare 4-6 ore, fără a depăşi 40 mg pe zi. La adulţii cu vârsta peste 65 ani, cu insuficienţă renală sau greutatea sub 50 kg, se recomandă admi­nistrarea a 10 mg ca primă doză orală la cei care au primit 30 mg intramuscular ca doză unică, 15 mg intravenos în doză unică sau 15 mg în doze multiple intramusculâre sau intravenoase; apoi 10 mg la intervale de 4-6 ore fără a depăşi 40 mg pe zi.


Dacă se administrează la nevoie se ajustează doza în funcţie de durata ameliorării durerii la doza precedentă. Spre exemplu, dacă durerea reapare în 3-5 ore după administrarea medicamentului, se poate creşte următoarea doză cu până la 50% atât timp cât doza zilnică maximă recomandată nu este depăşită. Dacă dure­rea nu reapare în 8-12 ore, se poate reduce următoarea doză la jumătate sau se poate creşte intervalul între administrări la 8-12 ore. Reducerea intervalelor între doze conduce implicit la creşte­rea frecvenţei şi a duratei efectelor adverse.


Supradozare
Anunţaţi imediat medicul dacă suspectaţi supradozarea. Simp- tomele supradozării pot include: greaţă, vărsături, dureri de sto­mac, somnolenţă.
Ketospray vezi Ketoprofen Ketostin vezi Ketoconazol

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good
Captcha

KETOROL

  • Product Code: KETOROL
  • Availability: Se vinde numai in farmacii!
  • 0.00€


baner psoriazis

nota*