Ads: Listen on Spotify
Epivir
Denumire comună internaţională: Lamivudinum
Alte denumiri comerciale: Zeffix
Forme de prezentare: Comprimate, Soluţie orală
Ce este şi pentru ce afecţiuni se utilizează?
Lamivudina este un medicament antiviral ce previne multiplicarea virusului imunodeficienţei umane (HIV) în organism. Epivir se utilizează pentru tratamentul infecţiei HIV ce poate provoca sindromul imunodeficienţei dobândite (SIDA). De obicei se administrează în combinaţie alt medicament antiviral.
Important de ştiut
Combinaţia de medicamente antivirale administrate pentru tratamentul infecţiei HIV nu elimină complet virusul din organism şi nu reface în totalitate sistemul imun. Este în continuare posibilă apariţia infecţiilor severe, de aceea este important să respectaţi programările la medic pentru teste şi monitorizarea afecţiunii.
Administrarea Epivir
Medicamentul se administrează oral, conform indicaţiilor medicului. Nu administraţi medicamentul în cantitate mai mare sau pentru o perioadă mai lungă de timp decât cea recomandată de către medic.
înghiţiţi fiecare comprimat cu un pahar mare cu apă.
Epivir se poate administra înainte sau după masă.
Măsuraţi soluţia orală de lamivudină cu dispozitivul special, gradat, inclus în cutie.
Dacă nu aveţi o măsură dozatoare gradată, cereţi una farmacistului.
Dacă săriţi o doză - luaţi doza uitată imediat ce vă amintiţi. Totuşi, dacă se apropie timpul pentru următoarea doză, săriţi peste doza uitată şi reveniţi la programul normal de administrare. Nu administraţi o doză dublă de medicament.
Cum păstrăm medicamentul
La temperatura camerei, ferit de căldură şi umezeală excesive. Puteţi păstra soluţia orală la frigider, însă fără a o congela.
Ce efecte adverse pot apare la Epivir?
Incetaţi administrarea medicamentului şi anunţaţi imediat medicul dacă observaţi apariţia următoarelor efecte adverse severe:
• reacţii alergice (urticarie, dificultate la respiraţie, umflarea feţei, a buzelor, a limbii, a gâtului).• afectare hepatică - greaţă, dureri de stomac, febră joasă, scăderea apetitului, închiderea la culoare a urinei, scaune decolorate, apariţia icterului (îngălbenirea pielii sau a ochilor)
• acidoză lactică - dureri sau slăbiciune musculară, amorţeală sau senzaţie de rece în membre, dificultate la respiraţie, greaţă şi vărsături, ritm cardiac rapid sau neregulat
• pancreatită - durere severă în partea superioară a abdomenului ce iradiază către spate, greaţă şi vărsături, ritm cardiac accelerat
• neuropatie periferică - amorţeli, furnicături sau durere la nivelul membrelor
• hemoragii sau hematoame apărute spontan, oboseală neobişnuită, paloare tegumentară
• pete albe dureroase la nivelul gurii sau a buzelor
• febră, frisoane, dureri generalizate, simptome gripale
• alte semne ale unei infecţii.
Dacă observaţi apariţia următoarelor efecte adverse mai puţin severe, continuaţi administrarea medicamentului şi consultaţi medicul: tuse; tulburări ale somnului (insomnie), vise bizare; greaţă, vărsături, diaree; dureri musculare sau articulare; ameţeli, cefalee, fatigabilitate; modificarea distribuţiei ţesutului adipos în organism.
Când nu se administrează?
Epivir nu se administrează persoanelor cunoscute cu alergie la medicament.
Atenţionări speciale
Inainte de a lua medicamentul informaţi medicul despre istoricul dumneavoastră medical, în special cu privire la prezenţa următoarelor afecţiuni: istoric de pancreatită, afecţiuni renale sau hepatice (inclusiv hepatită B), alte tratamente anterioare cu medicamente similare lamivudinei.
Pot fi necesare ajustări ale dozelor sau monitorizarea atentă a tratamentului în prezenta acestor afecţiuni.
Lamivudina poate provoca acidoză lactică (acumularea de acid lactic în organism). Această afecţiuni începe treptat şi se agravează odată cu trecerea timpului.
Simptomele includ dureri musculare neobişnuite, slăbiciune musculară, dificultate la respiraţie, ritm cardiac accelerat sau neregulat, greaţă, vărsături, dureri de stomac, amorţeli şi senzaţie de rece în mâini şi picioare.
Anunţaţi imediat medicul dacă observaţi apariţia acestor efecte adverse deoarece acidoza lactică poate fi fatală.
Epivir nu vindecă infecţia HIV din organism, riscul transmiterii la celelalte persoane fiind în continuare prezent. Luaţi măsurile de precauţie necesare pentru a preveni transmiterea virusului prin contact sexual sau prin produse contaminate cu sânge.
Evitaţi consumul de alcool pe durata tratamentului. Alcoolul poate creşte riscul apariţiei leziunilor pancreatice şi/sau hepatice
Interacţiuni posibile Epivir cu alimente sau medicamente
Informaţi medicul asupra altor tratamente urmate, în special dacă includ unul dintre următoarele medicamente:
• interferon alfa (Alfaferone, Multiferon)
• trimethoprim (Biseptol, Bisptrim, Tagremin)
• ribavirina (Copegus, Rebetol).
Sarcina şi alăptarea
Medicamentul poate avea efecte nocive asupra sugarului dacă se administrează pe durata sarcinii. Anunţaţi medicul dacă suspectaţi sau constataţi prezenţa unei sarcini. Infecţia HIV poate trece la copil dacă mama nu urmează tratamentul adecvat pe durata sarcinii.
De asemenea tratamentul cu lamivudină la gravide poate avea un risc crescut de apariţie a pancreatitei.
Alăptatul pe durata tratamentului cu lamivudină este contraindicat. Femeile cu infecţie HIV sau SIDA nu trebuie să alăpteze. Chiar dacă copilul se naşte fără a avea infecţia HIV, aceasta se poate transmite în continuare prin laptele matern.
Doze recomandate
Adulţi
Doza uzuală este de 150 mg Epivir de 2 ori pe zi, sau 300 mg/zi. Medicul va ajusta doza dacă suferiţi de afecţiuni renale sau dacă aveţi greutatea sub 50 kg.
Copii între 3 luni şi 16 ani
Doza uzuală iniţială este de 4 mg/kg corp de 2 ori/zi, până la maxim 150 mg de 2 ori/zi.
Supradozare
Orice medicament administrat în exces poate provoca efecte adverse severe. Anunţaţi imediat medicul dacă suspectaţi supradozarea.
Nu se cunosc simptomele supradozării cu lamivudină.
EPIVIR
- Product Code: EPIVIR
- Availability: Se vinde numai in farmacii!
-
0.00€