Web Analytics
HP Banner
  • DEPAKINE

DepakineDenumire comună internaţională: Acidum valproicum + Săruri

Alte denumiri comerciale: Convulex, Depakine Chrono, Depakine Chronosphere, Orfiril, Orfiril Long, Petilin, Valepil

Forme de prezentare: Sirop, Capsule moi gastrorezistente, Compri­mate filmate, Comprimate filmate gastrorezistente, Comprimate filmate eliberare prelungită divizabile, Granule eliberare prelun­gită, Minicomprimate eliberare prelungită, Capsule eliberare pre­lungită,


Ce este şi pentru ce afecţiuni se utilizează?

Acidul valproic acţionează asupra unor substanţe din organism ce au rol în producerea convulsiilor. Se utilizează pentru trata­mentul anumitor tipuri de convulsii putând fi prescris singur sau împreună cu alte medicamente anticonvulsivante.

Formele cu eliberare prelungită se administrează şi pentru con­trolul episoadelor maniacale ce apar în tulburarea afectivă bipo­lară sau pentru prevenirea migrenelor

Important de ştiut

In rare cazuri acidul valproic a provocat insuficienţă hepatică gravă, în special la copii cu vârsta mai mică de 2 ani.

Copii de această vârstă pot avea un risc crescut de apariţie a afecţiunilor hepatice, în special dacă iau mai mult de un medicament anti-convulsivant, dacă suferă de o afecţiune metabolică sau dacă au o afecţiune cerebrală ce provoacă retard mental (cum ar fi boala Creutzfeldt-Jacob, boala Huntington, scleroza multiplă, leziuni sau infecţii cerebrale).


Depakine a provocat de asemenea în rare cazuri pancreati­tă severă (inflamaţia pancreasului). Pancreatita poate apare brusc şi simptomele pot persista chiar şi câţiva ani după ce aţi încetat administrarea medicamentului.

Cereţi sfatul medicului dacă pe durata administrării medica­mentului daca apare greaţă, vărsături, dureri de stomac, pierderea apetitului, febră scăzută, închiderea la culoare a urinei, decolorarea scaunelor sau icter (îngălbenirea tegumentelor sau a mucoa­selor).

Acestea pot fi semne şi simptome ale insuficienţei hepatice sau unele dintre ele, ale pancreatitei.

Administrarea Depakine

Medicamentul se administrează oral conform indicaţiilor me­dicului. înghiţiţi comprimatele cu un pahar mare cu apă. Asiguraţi-vă că aveţi un aport adecvat de lichide în fiecare zi.

Poate fi necesară ajustarea dozei dacă aportul de lichide zilnic este insu­ficient.Inghiţiţi comprimatele şi capsulele cu eliberare prelungită sau cele gastrorezistente întregi fără a le strivi, tăia, mesteca sau des­face

Măsuraţi forma lichidă a acidului valproic cu o linguriţă specială, gradată şi nu cu o lingură de masă obişnuită.

Granulele sferice cu eliberare prelungită se pot administra după ce au fost dizolvate în alimente moi sau în băuturi reci sau la tem­peratura camerei.

Dacă săriţi o doză-administraţi doza uitată imediat ce vă amintiţi. Dacă luaţi medicamentul Depakine o dată pe zi şi vă amintiţi a doua zi că aţi uitat administrarea, săriţi peste doza uitată şi reveniţi la pro­gramul normal de administrare.

Dacă luaţi medicamentul de mai multe ori pe zi şi nu au trecut 6 ore de când trebuia să luaţi me­dicamentul, atunci luaţi imediat doza uitată şi administraţi restul dozelor din acea zi la intervale egale.

Nu administraţi niciodată două doze de medicament.


Cum păstrăm medicamentul 
Depakine?

La temperatura camerei ferit de căldură şi umezeală excesivă. Nu lăsaţi medicamentul la îndemâna copi­ilor.

Ce efecte adverse pot apare la Depakine?

Incetaţi administrarea medicamentului şi anunţaţi imediat me­dicul dacă observaţi apariţia următoarelor efecte adverse:

•        reacţii alergice (urticarie, dificultate la respiraţie, umflarea feţei, a buzelor, a limbii, a gâtului)
•        semne şi simptome ale insuficienţei hepatice sau pancreatitei (greaţă, vărsături, dureri de stomac, pierderea apetitului, febră scăzută, închiderea la culoare a urinei, scaune decolorate sau icter - îngălbenirea pielii sau a mucoaselor)
•        slăbiciune inexplicabilă însoţită de vărsături şi confuzie sau le­şin
•        leziuni sau hematoame apărute spontan, slăbiciune neobişnu­ită
•        febră, frisoane, dureri în tot corpul, simptome gripale ,scăderea cantităţii de urină eliminată
•        prezenţa sângelui în urină
•        halucinaţii (vedenii)
•        slăbiciune, lipsa de coordonare a mişcărilor
•        rash cutanat cu înroşirea pielii, apariţia de vezicule şi descua- mare
•        letargie extremă
•        vedere dublă sau alte tulburări de vedere

Continuaţi administrarea medicamentului Depakine şi anunţaţi medicul dacă observaţi apariţia următoarelor efecte adverse mai puţin severe: letargie sau fatigabilitate; diaree, constipaţie, tulburări gastrice; depresie, anxietate sau alte modificări ale stării de dis­poziţie; tulburări ale menstruaţiei; mărirea de volum a sânilor; tremor; pierderea părului; modificarea greutăţii; gust neobişnuit sau neplăcut în gură.


Când nu se administrează 
Depakine?

Medicamentul nu se administrează în prezenţa afecţiunilor he­patice sau la persoanele cunoscute cu o afecţiune genetică cu­noscută ca tulburare a ciclului ureei.

De asemenea acidul valproic nu se administrează persoanelor cunoscute cu alergie la medicament.

Atenţionări speciale

Inainte de a administra medicamentul informaţi medicul asupra istoricului dumneavoastră medical, în special asupra prezenţei următoarelor afecţiuni: hemoragii sau tulburări de coagulare, is­toric de leziuni cerebrale, afecţiuni neurologice sau comă, istoric familial de tulburare a ciclului ureei, istoric familial de decese ale nou-născuţilor de cauze necunoscute, prezenţa infecţiilor HIV sau CMV (citomegalovirus).

Pot fi necesar ajustări ale dozelor sau mo­nitorizarea atentă a tratamentului în prezenţa acestor afecţiuni.

Nu încetaţi administrarea medicamentului chiar dacă observaţi ameliorarea sau dispariţia simptomelor. Este importantă admi­nistrarea regulată a acidului valproic pentru a preveni reapariţia convulsiilor.

Anunţaţi medicul dacă observaţi lipsa de eficienţă a medicamentului şi reapariţia crizelor convulsive.
Medicamentul poate provoca letargie, ameţeli şi scăderea aten­ţiei la unele persoane.

Utilizaţi cu precauţie medicamentul dacă efectuaţi activităţi ce necesită atenţie sporită cum ar fi condusul autovehiculelor.

Acidul valproic poate creşte efectul anestezicelor şi calmante­lor. înaintea unei intervenţii chirurgicale informaţi medicul asu­pra tratamentului urmat.


Dacă administraţi acid valproic pentru controlul migrenelor, amintiţi-vă că medicamentul previne apariţia acestora însă nu ameliorează criza migrenoasă odată ce aceasta s-a declanşat.

Nu se recomandă administrarea medicamentului copiilor cu vârsta mai mică de 2 ani. Persoanele în vârstă pot fi mai sensibile la somnolenţa provocată de medicament.


Interacţiuni posibile 
Depakine cu alimente sau medicamente

Informaţi medicul asupra altor tratamente urmate, în special dacă implică unul dintre următoarele medicamente:

•        topiramat (Topamax)
•        tolbutamidă (Tolbutamid)
•        anticoagulante de genul warfarinei (Sintrom, Trombostop)
•        aspirină sau paracetamol (Eferalgan, Panadol, Paracetol, Sana- dor)
•        zidovudină (Retrovir)
•        clozapină (Leponex)
•        diazepam
•        meropenem (Meronem)
•        rifampicină (Sinerdol)
•        etosuximid (Petinimid)
•        alt medicament pentru controlul convulsiilor cum ar fi fenito- ină (Phenhydan), carbamazepină (Finlepsin, Neurotop, Taver, Timonil), fenobarbital, lamotrigină (Epizol, Lameptil, Lamictal, Lamotrin, Plexxo), clonazepam (Rivotril).

Sarcina şi alăptarea

Medicamentul poate provoca defecte congenitale dacă este administrat pe durata sarcinii. Anunţaţi imediat medicul dacă suspectaţi sau constataţi apariţia unei sarcini. Utilizaţi metode contraceptive eficiente pe durata tratamentului cu acid valproic.

Acidul valproic poate trece în laptele matern şi poate afecta sugarul. Nu administraţi medicamentul pe durata alăptării fără a consulta mai întâi medicul.

Doze recomandate Depakine

Epilepsie
Doza iniţială uzuală este de 10-15 mg/kg corp/zi în funcţie de ti­pul convulsiilor. Medicul poate creşte doza cu 5-10 mg/kg corp/zi la intervale de o săptămână până la controlul crizelor convulsive.

Doza maximă recomandată este de 60 mg/kg corp/zi. Dacă doza zilnică depăşeşte 250 mg/zi medicul va recomanda administrarea acesteia în mai multe prize zilnice.

Episoade maniacale
Doza uzuală iniţială pentru persoanele peste 18 ani este de 750 mg 
Depakine/zi divizată în mai multe prize zilnice.

Prevenirea migrenelor
Doza uzuală pentru persoanele peste 16 ani este de 250 mg 
Depakine de 2 ori/zi. Medicul poate creşte doza în funcţie de răspunsul la tra­tament până la maxim 1000 mg/zi.

Supradozare

Orice medicament administrat în exces poate avea efecte ad­verse severe. Anunţaţi imediat medicul în cazul în care suspectaţi supradozarea.

Simptomele supradozării cu Depakine pot include: somno­lenţă, letargie, dificultate la respiraţie, puls slab, pierderea conştienţei.

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good
Captcha

DEPAKINE

  • Product Code: DEPAKINE
  • Availability: Se vinde numai in farmacii!
  • 0.00€


baner psoriazis

nota*