Web Analytics
HP Banner

ads:

  • PSORIAZIS

PSORIAZIS

 

 

PSORIAZISUL este o boală cronică, caracterizată printr-o evoluţie accelerată a celulelor pielii. în mod normal, celulele pielii se regenerează în 28-30 de zile, dar în cazul psoriazisului, acest proces are loc în 3-6 zile. Această accelerare are drept consecinţă apariţia unor plăci tegumentare îngroşate de culoare roz, acoperite cu cruste alb- sidefii.

PSORIAZISUL reprezintă o afecţiune necontagioasă, care evoluează pe toată durata vieţii şi prezintă diverse forme, fiecare având caracteristici diferite. Din 2010, tot mai mulţi pacienţi dezvoltă psoriazisul „vulgar", o afecţiune cutanată, care revine ciclic la intervale relativ scurte.


Lampa UVB Psoriazis fototerapie

Oficial, peste 2% din populaţia României are această boală de piele, însă dermatologii atrag atenţia că numărul real de bolnavi este mult mai mare. în plus, se constată şi o scădere a vârstei îmbolnăvirilor, până către 15 ani şi chiar mai mică. în lume, prevalenţa psoriazisului variază între 0,5% şi 4,6%, cu variaţii importante de la o regiune geografică la alta.


Psoriazisul este mai frecvent la japonezi şi caucazieni, comparativ cu persoanele de culoare.

Semnele care ajută dermatologii la recunoaşterea bolii


Câteodată, psoriazisul poate fi dificil de diagnosticat, deoarece arată ca oricare altă boală de piele. în plus, există tendinţa pacienţilor de a confunda orice afecţiune cutanată cu o formă de psoriazis. Primele semne ce ar trebui să îngrijoreze pacientul sunt reprezentate de apariţia pe piele a unor leziuni roşietice, bine delimitate, acoperite de scuame alb-sidefii.


Există numeroase tipuri de psoriazis şi acestea se disting adesea după localizarea sau aspectul leziunilor. Placa de psoriazis este cea mai comună formă de psoriazis. Se distinge cu uşurinţă unde se termină pielea normală şi unde începe placa.De obicei, plăcile tegumentare de culoare roz-roşiatic sunt acoperite cu o scoamă sidefie.

Prezenţa şi poziţionarea plăcilor tegumentare de psoriazis pot varia - anumite persoane pot avea o singură placă de psoriazis într-o parte determinată a corpului, în timp ce alte persoane pot avea psoriazis pe toată suprafaţa corpului. în 60%-70% din cazuri, psoriazisul este însoţit şi de mâncărimi ale pielii.


Primele locuri în care apar astfel de leziuni sunt reprezentate de pielea păroasă a capului, de coate, genunchi. Ele se pot generaliza şi pot acoperi o suprafaţă din ce în ce mai mare a corpului. Semnele vizibile ale bolii sunt reprezentate de plăci reliefate, roşietice, scuamoase, care pot apărea oriunde, chiar şi la nivelul feţei.


Cauza declanşării?


Psoriazisul este o afecţiune inflamatorie cronică a pielii, în care rolul sistemului imunitar este definitoriu. Boala afectează în proporţii aproximativ egale atât bărbaţii,cât şi femeile. Cauzele apariţiei psoriazisului sunt multiple şi încă insuficient cunoscute.Se ştie că afecţiunea are o componentă genetică.

Odată instalată boala, puseele acute pot fi declanşate de stres psihologic, locaţia geografică/climat, infecţii simultane, anumite medicaţii, precum interferonul, întreruperea tratamentului cu corticosteroizi, traumatisme la nivelul pielii, fumat sau consum de alcool.

Nu trebuie uitată componenta genetică, astfel încât, dacă există în familie rude de sânge cu această afecţiune, este recomandat un consult de specialitate la prima apariţie a unor leziuni care seamănă cu cele descrise anterior.


Evoluţie cronică, cu acutizări mai dese sau mai rare


In clasificarea din punctul de vedere al gravităţii, există două tipuri de psoriazis: psoriazisul uşor, cu acoperirea pielii de leziuni pe mai puţin de 10% din suprafaţa corporală, şi psoriazisul moderat-sever, cu acoperirea pielii de leziuni pe mai mult de 10% din suprafaţa corporală. Pentru a vă da seama, palma unei mâini reprezintă 1% din suprafaţa corpului.


Odată ce a apărut, psoriazisul evoluează pe toată durata vieţii pacientului. în evoluţia bolii, pacienţii manifestă numeroase exacerbări şi remisiuni. Frecvent, creşterea şi reducerea simptomatologiei urmează un caracter sezonier, cu îmbunătăţirea simptomatologiei pe perioada verii şi înrăutăţirea acesteia în timpul iernii.


Boli cu care psoriazisul vine „la pachet"


Psoriazisul a depăşit de mult stadiul de „boală de piele”. Această afecţiune a fost asociată cu o varietate de complicaţii şi comorbidităţi. între 5% şi 20% din indivizii cu psoriazis dezvoltă afectare articulară, o inflamaţie cu potenţial dizabilitant, cronică, la nivelul articulaţiilor, care afectează în principal degetele de la mâini şi picioare.

Studiile au stabilit faptul că diabetul şi afecţiunile cardiovasculare, cum sunt hipertensiunea şi dislipidemia, sunt mai răspândite la persoanele cu psoriazis, faţă de populaţia generală.

Persoanele cu această afecţiune prezintă sau pot dezvolta boli secundare, precum afecţiuni oculare, obezitate sau boala Crohn.o boală intestinală inflamatorie.


Complicaţiile psihologice, cum sunt depresia, anxietatea, disfuncţia sexuală şi scăderea respectului de sine, sunt frecvente la pacienţii cu psoriazis.

Respingerea socială şi stigmatizarea sunt frecvent trăite de către persoanele cu psoriazis şi pot reprezenta izvorul de apariţie a unei stări de jenă şi ruşine. Complicaţiile psoriazisului, asociate sănătăţii psihice, pot fi deosebit de severe; de exemplu se estimează că cel puţin 30% din pacienţi se gândesc la suicid într-un anumit moment al evoluţiei bolii.


Vreau şansa la o viaţă normală!


Pentru majoritatea pacienţilor, impactul financiar al psoriazisului este semnificativ.
Se întâmplă frecvent ca persoanele cu psoriazis să piardă ore de muncă, ca rezultat direct al simptomatologiei sau al programărilor la medic.Poate mai semnificative decât greutăţile financiare sunt efectele psoriazisului asupra calităţii vieţii pacientului.

Psoriazisul prezintă potenţialul de a interfera cu numeroase activităţi cotidiene, cum sunt mersul, folosirea mâinilor, activitatea sexuală şi chiar somnul.Atât afecţiunea în sine, cât şi tratamentele folosite pot influenţa profund alegerea carierei, statusul financiar, activităţile în timpul liber şi relaţiile personale ale individului.

Conform unui studiu efectuat, impactul psoriazisului asupra sănătăţii fizice şi psihice este comparabil cu cel al unei tulburări medicale majore, cum ar fi cancerul, afecţiuni cardiace, diabet şi depresie. Mai mult decât atât, riscul de sinucidere în cazul persoanelor afectate de această boală este mai ridicat decât în cazul celor care suferă de cancer.


Avem toate tratamentele existente în UE


in acest moment nu există un tratament curativ (care să asigure vindecarea) pentru psoriazis, dar există numeroase terapii disponibile pentru ameliorarea psoriazisului, pentru ameliorarea simptomelor reprezentate de prurit, prezenţa scuamelor şi eritem.


Terapiile moleculare ţintesc şi psoriazisul


Noile orizonturi terapeutice sunt strâns legate de înţelegerea procesului inflamator cronic din psoriazis, dar şi din comorbidităţile asociate acestei afecţiuni, ce a ajutat cercetătorii să descopere o terapie ţintită, terapia biologică.
Terapiile biologice sunt produse dezvoltate pentru a controla boala. în studii clinice şi în practica curentă au demonstrat un control puternic şi susţinut asupra bolii, dar şi asupra comorbidităţilor asociate, permiţând pielii să se cureţe şi pacienţilor să revină la o viaţă normală.

Pacienţii cu psoriazis candidaţi la astfel de terapii au o boală moderat-severă certificată, prezintă ineficienţă, intoleranţă sau toxicitate la terapiile sistemice clasice administrate.Se administrează sub formă injectabilă subcutanată sau intravenos.Terapiile biologice reprezintă o clasă apărută din agenţii antipsoriazici sistemici, păstrată pentru formele moderat-severe de psoriazis.


Adevăruri despre psoriazis


Psoriazisul poate apărea pe oricare parte a corpului. Totuşi, zonele „favorite” pentru psoriazis sunt regiunea scalpului, coatele şi genunchii.


Psoriazisul apare de obicei sub formă de plăci roşietice, acoperite cu scuame alb- sidefii pe diferite zone ale corpului.


Psoriazisul este o boală cronică cu simptome ce se manifestă variat, diferit de la un pacient la altul, în funcţie de sistemul lor imunitar.


Psoriazisul poate apărea la orice vârstă, afectând ambele sexe cât şi copiii.


 Psoriazisul poate fi o afecţiune moştenită, dar nu este infecţioasă sau contagioasă.Nu se cunosc cauzele care duc la declanşarea psoriazisului, dar există anumiţi factori agravanţi precum infecţiile, stresul, anumite medicamente sau alcoolul.
Expunerile uşoare la soare pot ajuta în unele cazuri de psoriazis. în cazurile grave de psoriazis se poate declanşa artrita psoriatică.

Este posibilă ţinerea sub supraveghere a bolii. Tratamentele locale pentru psoriazis sunt, în general, eficiente atunci când sunt utilizate corect. Cu cât sunt aplicate mai devreme, cu atât feresc bolnavul de ivirea complicaţiilor ulterioare.

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good
Captcha

PSORIAZIS

  • Product Code: PSORIAZIS
  • Availability: Se vinde numai in farmacii!
  • 0.00€


Related Products

LASER TERAPIA

LASER TERAPIA

Asaltul laserterapieiEste cea mai nouă tehnologie care şi-a găsit utilitatea în medicină, reuşind să..

0.00€

DERMATITA ATOPICA

DERMATITA ATOPICA

Dermatita atopicaPeste 50% din copiii cu dermatită atopică în formă severă vor dezvolta astm şi apro..

0.00€

Dermatoze profesionale

Dermatoze profesionale

O piele sănătoasăBolile dermatologice provocate de substanţele cu care venim în contact la serviciu ..

0.00€

Pielea sanatoasa

Pielea sanatoasa

Pielea, oglinda sănătăţii noastreMai mult decât o simplă barieră în faţa microbilor, atunci când se ..

0.00€

Infectiile micotice

Infectiile micotice

TRATAMENTE NATURISTE impotriva infectiilor micotice Ciupercile sunt un aliment agreat de multă ..

0.00€

baner psoriazis

nota*


ads: