Web Analytics
HP Banner

ads:

  • Dermatoze profesionale

O piele sănătoasă


Bolile dermatologice provocate de substanţele cu care venim în contact la serviciu sunt adesea ignorate, începând de la autorităţi, patroni şi terminând cu medicii înşişi!


Bolile cutanate profesionale sunt dermatoze în principal determinate de ocupaţie. Acestea reprezintă aproape 25% din bolile profesionale în general şi sunt adesea subestimate, deoarece asocierea acestora cu mediul de lucru nu este frecvent recunoscută.

Orice persoană poate fi afectată, indiferent de sex, vârstă sau profesie, dar industriile cu risc includ asistenţa medicală, cosmetica, construcţiile, industria prelucrătoare, producţia de alimente, agricultura.

Dermatita de contact reprezintă aproape 90% din tulburările pielii dobândite la locul de  muncă, fiind împărţită în dermatita de contact iritativă (implică un răspuns neimunologic datorat multiplilor agenţi iritanţi ai pielii precum acizii, agenţii alcalini) şi dermatita de contact alergică (inflamaţie a pielii produsă de o reacţie imunologică mediată celular de diferite substanţe antigenice - răşina epoxidică, dicromat de potasiu, vopsele de păr).

Ambele au ca rezultat o reacţie inflamatorie a pielii cu semne clinice caracteristice, eritem, edem, vezicule, descuamare, leziuni de grataj şi mâncărime.

Alte afecţiuni cutanate ocupaţionale pot include urticaria sau chiar cancerul de piele, cum ar fi carcinomul bazocelular şi carcinomul spinocelular datorate expunerii la ultraviolete, frecvent mai ales în laboratoare sau cabinete medicale dermatologice.


Ce impact au aceste boli asupra persoanelor afectate?

Pe lângă pierderile economice nefavorabile datorate absenteismului, schimbării locului de muncă sau a şomajului pe termen lung, stigmatele sociale asociate cu afecţiunile cutanate profesionale sunt cele mai importante pentru cei implicaţi.

Deoarece mâinile sunt vizibile şi esenţiale în domeniul comunicării, afectarea acestora poate duce la un sentiment scăzut de bunăstare personală şi stimă, care conduc la o stare de spirit depresivă şi retragerea interacţiunii sociale.

Nu mai vorbim despre starea de disconfort maxim pe care o resimte pacientul în perioadele de acutizare a bolii sau în cazul nediagnosticării sau a nerespectării schemei de tratament.


Beneficii multiple datorate prevenţiei

Prevenirea bolilor cutanate ocupaţionale reprezintă o măsură importantă de ale cărei efecte beneficiază lucrătorii afectaţi, angajatorii, contribuabilii, sistemele de asigurări, economia. Există numeroase metode de prevenţie eficientă la locul de muncă, dar acest lucru nu este pe deplin cunoscut.

Prevenirea este eficientă în mod real la locul de muncă, dar până acum acest lucru nu a fost pe deplin cunoscut sau a fost ignorat. O constatare uniformă comună pentru cele mai multe studii efectuate în acest sens se bazează pe lipsa de cunoştinţe cu privire la cauzele acestor afecţiuni cutanate ocupaţionale şi protecţia adecvată a pielii personalului afectat şi a lucrătorilor din toate profesiile cu risc de pretutindeni.

Lipsa de informaţii este unul dintre cele mai mari riscuri la locurile de muncă. Astfel, „educaţia lucrătorilor realizată după un ghid dermatologic” devine un deziderat pentru viitor.

Utilizarea periilor şi a abrazivilor sau chiar a solvenţilor organici pentru a curăţa pielea la locul de muncă este complet depăşită, dar încă folosită, în prezent, există modalităţi eficiente de curăţare mult mai puţin dăunătoare. De asemenea, există diferite tehnici de evitare a contaminării şi o varietate bogată de mănuşi, care însă trebuie atent alese.

Evident, înainte de sfaturi detaliate cu privire la protecţie ar trebui efectuat un consult dermatologic competent al lucrătorilor cu risc de a dezvolta afecţiuni dermatologice ocupaţionale. Instrucţiunile adaptate individual ar trebui să ofere informaţii utile cu privire la folosirea de mănuşi, creme de protecţie şi de îngrijire a pielii la locul de muncă.


Intervenţiile preventive trebuie să fie însoţite de cercetare, preferabil realizată într-o reţea europeană de cercetători, în scopul de a împărtăşi experienţa acumulată în diferitele ţări şi de a dezvolta de obicei cele mai bune modele de practică.

Există o prevenţie individuală şi una generală a bolilor de piele profesionale. Cea generală cuprinde informaţii oferite pacienţilor din broşuri, prin intermediul internetului, la expoziţii şi evenimente de profil, în cadrul unor seminarii sau campanii. Prevenţia individuală cuprinde consultul dermatologic, tratamente ambulatorii, sfaturi personalizate.

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good
Captcha

Dermatoze profesionale

  • Product Code: Dermatoze profesionale
  • Availability: Se vinde numai in farmacii!
  • 0.00€


Related Products

LASER TERAPIA

LASER TERAPIA

Asaltul laserterapieiEste cea mai nouă tehnologie care şi-a găsit utilitatea în medicină, reuşind să..

0.00€

DERMATITA ATOPICA

DERMATITA ATOPICA

Dermatita atopicaPeste 50% din copiii cu dermatită atopică în formă severă vor dezvolta astm şi apro..

0.00€

PSORIAZIS

PSORIAZIS

PSORIAZIS    PSORIAZISUL este o boală cronică, caracterizată printr-o evoluţie accelerată ..

0.00€

Pielea sanatoasa

Pielea sanatoasa

Pielea, oglinda sănătăţii noastreMai mult decât o simplă barieră în faţa microbilor, atunci când se ..

0.00€

Infectiile micotice

Infectiile micotice

TRATAMENTE NATURISTE impotriva infectiilor micotice Ciupercile sunt un aliment agreat de multă ..

0.00€

baner psoriazis

nota*


ads: