Web Analytics
HP Banner

ads:

  • DERMATITA ATOPICA

Dermatita atopica

Peste 50% din copiii cu dermatită atopică în formă severă vor dezvolta astm şi aproximativ 75% rinită alergică

 

          Dermatita atopică este o afecţiune cu evoluţie cronică, recurentă, caracterizată prin xeroză (piele uscată), prurit (mâncărime intensă a pielii) şi leziuni eritematoase. Ea reprezintă prima manifestare clinică a ceea ce se numeşte „marş atopic", precedând alergia alimentară, astmul şi rinita alergică. evidenţe că mai mult de 50% din copiii  cu dermatită atopică în formă severă vor dezvolta astm şi aproximativ 75% vor dezvolta rinită alergică.

Alergia alimentară şi dermatita atopică apar primele, frecvent între luna a 3-a şi a 12-a de viaţă, având o frecvenţă crescută în primul an, apoi ambele tind să atingă un platou sau să scadă ca  frecvenţă, în contrast cu, rinita alergică şi astmul au un debut mai tardiv, frecvenţa lor crescând la vârsta şcolară. Frecvenţa astmului atinge un platou pe parcursul şcolii în timp ce frecvenţa rinitei alergice continuă să crească.

Cauzele apariţiei

Dermatita atopică apare în 45% din cazuri în primele 6 luni de viaţă, în 60% din cazuri în primul an de viaţă, iar 85% din cazuri apar înainte de vârsta de 5 ani. Cauzele ce explica în totalitate creşterea frecvenţei afecţiunii în ultimii ani, considerându-se că intervin şi factori de mediu.

Rolul cauzelor genetice este susţinut de studiile care au evidenţiat că riscul de apariţie a dermatitei atopice la copil este crescut dacă unul sau ambii părinţi au dermatită atopică. Riscul de dermatită atopică este mai mare dacă mama prezintă afecţiunea.

Factorii de mediu care favorizează apariţia afecţiunii sunt reprezentaţi de poluare, expunerea la fumul de ţigară, temperaturi extreme, apa dură.

Din punct de vedere clinic, afecţiunea se caracterizează prin leziuni care au aspect şi localizare în funcţie de vârsta pacientului. în acest sens a fost împărţită în trei faze: faza infantilă, faza copilăriei şi faza de adult.

Faza infantilă

Debutează în jurul vârstei de 3 luni şi durează până la vârsta de 2 ani. Se caracterizează prin prezenţa de leziuni dispuse de obicei la nivelul obrajilor şi scalpului sau se pot extinde la nivelul trunchiului sau suprafaţa de extensie a extremităţilor, unde au aspect de leziuni simetrice, difuz delimitate. Leziunile se însoţesc frecvent de tegument uscat.

Faza copilăriei

Este cuprinsă între vârsta de 2 ani şi pubertate. Leziunile sunt sub formă de zone eritematoase, lichenificate, dispuse la nivelul pliurilor. La nivelul gâtului leziunile capătă o nuanţă închisă, uneori conferind expresia de „gât atopic murdar"8. La nivelul feţei se localizează frecvent la nivelul pleoapelor. Pruritul este intens, producând tulburări de somn.

Faza adultă

începe la pubertate şi se caracterizează prin prezenţa de leziuni lichenificate, pruriginoase situate la nivelul flexurilor, feţei, gâtului, membrelor superioare şi toracelui superior, precum şi la nivelul feţei dorsale a mâinilor şi picioarelor. Uneori afecţiunea poate persista la adult sub formă de eczemă cronică a mâinilor. Prezenţa unor manifestări clinice asemănătoare celor descrise trebuie să îndrume pacientul către medicul dermatolog pentru stabilirea unui diagnostic corect şi a unei conduite terapeutice adecvate.

Diagnosticul afecţiunii

Se face pe baza aspectului clinic. Anumiţi pacienţi pot prezenta creşteri ale eozinofilelor şi imunoglobulinelor E serice.

Dermatita atopică trebuie diferenţiată de o simplă eczemă infantilă. Spre deosebire de aceasta, dermatita atopică se caracterizează prin tegument uscat, prurit, leziuni cu localizare tipică, istoric personal sau familial de afecţiuni alergice, evoluţie cronică, recurentă.

Dermatita atopică evoluează în pusee declanşate de diverşi stimuli reprezentaţi de infecţii, erupţia dentară, vaccinări şi modificări de temperatură.

Boala tinde să fie mai severă şi mai persistentă la copilul mic. Perioadele de remisiune sunt mai frecvente la pacienţii cu vârste mai mari. Rezoluţia spontană a dermatitei atopice apare după vârsta de 5 ani în 40%-60% din cazuri, în special la cei cu forme moderate.

Măsuri preventive

Factorii corelaţi cu un prognostic nefavorabil sunt reprezentaţi de: leziuni extinse în copilărie, debutul precoce, asocierea cu rinita alergică şi astm, istoric familiar de dermatită atopică, copil unic şi niveluri foarte ridicate de imunoglobuline E.

Tratamentul afecţiunii prezintă mai multe obiective: tratamentul leziunilor eritematoase active, menţinerea perioadelor de remisie,prevenirea suprainfectării leziunilor. Principalele măsuri preventive în ceea ce priveşte pacientul cu dermatită atopică reprezintă evitarea contactului cu diverşi iritanţi.

In acest scop se vor folosi diverşi agenţi blânzi de curăţare, fără săpun, se vor evita articole de îmbrăcăminte din lână, temperatura excesivă, stresul emoţional şi expunerea la diverşi factori alergeni. Duşurile vor fi rapide, apa nu foarte fierbinte, iar ştergerea se face prin tamponare şi nu prin frecare.


Indicaţii terapeutice

Este important ca imediat după baie, dacă este posibil, în primele trei minute să se aplice creme emoliente. Tratamentul leziunilor active se face în funcţie de localizare.

Prima indicaţie terapeutică o reprezintă dermatocorticoizii pentru leziunile situate la nivelul corpului. Pentru leziunile situate la nivelul feţei, pliurilor şi în faza de menţinere, se recomandă produse imunomodulatoare. Tratamentul pruritului din dermatita atopică reprezintă şi astăzi o provocare, încercând să se găsească agenţi terapeutici eficienţi.


Evitarea infecţiilor

Tratarea incorectă a leziunilor de dermatită poate determina apariţia complicaţiilor precum suprainfecţia. Prezenţa semnelor de infecţie bacteriană necesită instituirea antibidterapiei.

Folosirea de antibiotice topice poate să fie utilă în leziunile nu foarte extinse, în cazul celor severe fiind necesară  administrarea antibioticelor sistemic.

Prezentarea timpurie la medicul dermatolog în vederea unui diagnostic corect şi a unui tratament eficient previne apariţia complicaţiilor precum suprainfecţia şi constituie un prim pas în prevenţia apariţiei asmului şi rinitei alergice.

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good
Captcha

DERMATITA ATOPICA

  • Product Code: DERMATITA ATOPICA
  • Availability: Se vinde numai in farmacii!
  • 0.00€


Related Products

LASER TERAPIA

LASER TERAPIA

Asaltul laserterapieiEste cea mai nouă tehnologie care şi-a găsit utilitatea în medicină, reuşind să..

0.00€

Dermatoze profesionale

Dermatoze profesionale

O piele sănătoasăBolile dermatologice provocate de substanţele cu care venim în contact la serviciu ..

0.00€

PSORIAZIS

PSORIAZIS

PSORIAZIS    PSORIAZISUL este o boală cronică, caracterizată printr-o evoluţie accelerată ..

0.00€

Pielea sanatoasa

Pielea sanatoasa

Pielea, oglinda sănătăţii noastreMai mult decât o simplă barieră în faţa microbilor, atunci când se ..

0.00€

Infectiile micotice

Infectiile micotice

TRATAMENTE NATURISTE impotriva infectiilor micotice Ciupercile sunt un aliment agreat de multă ..

0.00€

HOMEOPATIA- Tratamentul homeopat

HOMEOPATIA- Tratamentul homeopat

Homeopatia sau un alt fel de tratamentHemeopatia este o doctrină medicală introdusă de Christian Fri..

0.00€

baner psoriazis

nota*


ads: