Web Analytics
HP Banner

ads:

  • Pielea sanatoasa

Pielea, oglinda sănătăţii noastre


Mai mult decât o simplă barieră în faţa microbilor, atunci când se îmbolnăveşte, pielea ne previne că trebuie să facem o schimbare în viaţa noastră. învaţă să profiţi de acest avantaj!


Pielea, cel mai întins organ al nostru, este, totodată, unul dintre cele mai sensibile. Reacţionează imediat la grijile noastre sau la substanţele nocive pe care le ingerăm ori cu care venim în contact. Mai mult decât o simplă barieră în faţa microbilor, atunci când se îmbolnăveşte, pielea ne previne că trebuie să facem o schimbare în viaţa noastră. Să învăţăm să profităm de acest avantaj.


Se spune că pielea reacţionează la orice supărare. Aţi observat, în ultima vreme, o creştere a frecvenţei bolilor dermatologice cauzate în mare parte de stres?

Stresul psihic este un factor recunoscut în întreţinerea sau agravarea unor afecţiuni dermatologice.


Având drept reper consultaţiile oferite ia Clinica Dermatologie 2 - Colentina, într-adevăr, putem spune că în ultimii ani s-a înregistrat o creştere generală a numărului celor care solicită un examen medical.

Iar cazurile al căror factor de risc este stresul psihic sunt numeroase.

Fac referire aici la psoriazisul vulgar, dermatita atopică, alopecia areată, vitiligo, dermatita seboreică, lichenul plan.


Care sunt afecţiunile pielii din cauza cărora românii vin cel mai des la medic?

Patologia din cauza căreia pacienţii noştri se prezintă la clinică este una foarte variată şi, în general, orientată către cazuri cu un grad crescut de severitate. La Camera de gardă se întâlneşte însă toată paleta de afecţiuni dermatologice, de la ceie minore - cum ar fi de exemplu o simplă înţepătură de ţânţar - până la boli care ameninţă viaţa, cum ar fi angioedemul, pemfigusul vulgar, melanomul.

Afecţiunile cel mai des întâlnite în practica dermatologică sunt eczemele. Frecvente sunt şi bolile care afectează calitatea vieţii pacientului şi îi îngreunează relaţionarea cu cei din jur - de exemplu acneea, psoriazisul, ulcerul de gambă, vitiligo, alopecia.

Tot mai mulţi pacienţi se prezintă pentru verificarea aluniţelor sau a leziunilor pigmentare, pentru tratarea afecţiunilor dermatologice întâlnite la copii - de exemplu dermatita atopică sau a infecţiilor cutanate din sfera dermato-cosmetologiei (cicatrice, rozacee).


Dacă alte boli se ascund interior, cele ale pielii se observă primele. Cum sunt afectaţi bolnavii de aspectul fizic al bolilor dermatologice?

Calitatea vieţii pacienţilor este un element pentru care avem o atenţie deosebită atunci când evaluăm starea unui pacient. Studiile efectuate de-a lungul timpului au demonstrat rezultate care par, la prima vedere, surprinzătoare prin asocierile pe care le realizează. De exemplu, calitatea vieţii unui pacient suferind de psoriazis vulgar poate fi mai afectată decât cea a unui bolnav de insuficienţă cardiacă.


Calitatea vieţii unui pacient cu dermatită atopică este mai proastă decât în cazul unui pacient cu diabet zaharat insulino-dependent. Afectarea vizibilă a pielii perturbă grav relaţionarea pacientului cu cei din jur.

Prezenţa unor leziuni cutanate poate determina pierderea locului de muncă, poate ridica mari probleme în găsirea unui partener de viaţă sau pur şi simplu generează o reacţie de respingere din partea anturajului. Toate aceste experienţe traumatizante sunt frecvente în cazul pacienţilor suferinzi de psoriazis vulgar, dermatită atopică, epidermoiiză buioasă, acnee etc.


Este cunoscută implicarea dumneavoastră în lupta împotriva psoriazisului. De ce este această boală periculoasă, pe termen lung, pentru sănătatea noastră? Cu ce alte riscuri se asociază?

Psoriazisul este o afecţiune cronică (adică nu se vindecă), iar viaţa pacientului este constituită dintr-un ciclu de exacerbări mai mult sau mai puţin severe, întrerupte de perioade de remisiune mai lungi sau mai scurte.

Sunt tot mai numeroase dovezile care arată că psoriazisul este o afecţiune cu implicaţii sistemice, asociată cu sindrom metabolic, boli cardiovasculare, obezitate, diabet zaharat, afecţiuni psihice ş.a. S-a demonstrat şi o scădere a duratei vieţii pacienţilor cu psoriazis sever cu aproape 10 ani faţă de populaţia generală.


Ce tratamente moderne există împotriva psoriazisului accesibile şi românilor? Există terapie ţintită? Care sunt contraindicaţiile ei?

Din fericire, pacientul cu psoriazis din România dispune de toate clasele de medicamente moderne ce se folosesc la nivel mondial în lupta cu această afecţiune. Medicul dermatolog din România are posibilitatea de a recomanda pacienului cu psoriazis de la preparate de uz local (creme, unguente, loţiuni) cu principii active eficiente până la medicaţia cu agenţi biologici.


Terapiile cu lumină ultravioletă sunt, de asemenea, disponibile în centrele universitare din ţară. Terapia -cu agenţi biologici, deşi scumpă, este disponibilă pacienţilor, fiind recomandată cazurilor cu psoriazis vulgar moderat şi sever.

Pentru a putea beneficia de acest tratament, pacienţii trebuie să fi epuizat alte opţiuni terapeutice. Contraindicaţiile terapiei cu agenţi biologici sunt reprezentate de boli infecţioase concomitente (de exemplu tuberculoza), neoplazii etc.


Ce programe naţionale pe dermatologie derulează Ministerul Sănătăţii?

Ministerul Sănătăţii are în derulare programe naţionale pentru mai multe afecţiuni dermato- venerologice. Dintre acestea menţionez infecţiile transmisibile sexual, psoriazisul vulgar (forma moderată şi severă), unele boli rare dermatologice (de ex. epidermoiiză buioasă).


Organizaţi de mai mulţi ani campanii de informare a publicului asupra riscului îmbolnăvirii de cancer al pielii cauzate de expunerea exagerată ia soare. Care sunt rezultatele campaniei?

Cel mai important rezultat consider că este reprezentat de atenţia sporită pe care publicul începe să o acorde aluniţelor. Sunt tot mai mulţi pacienţii care solicită consult pentru leziuni pigmentare. Un alt rezultat este creşterea constantă a utilizării corecte a mijloacelor de fotoprotecţie şi evitarea expunerii intempestive la soare.


Există alimente „rele” pentru aspectul tenului nostru?

Putem spune că un regim alimentar „nesănătos” influenţează negativ starea de sănătate a tegumentului. Dulciurile şi alimentaţia săracă în vitamine şi antioxidanţi pot afecta aspectul tenului, favorizând îmbătrânirea precoce (apariţia de riduri, keratoze) sau a cuperozei şi rozaceei.


Pielea nu uită nici o rază de soare. Cum ne putem bronza In siguranţă?

Este drept că bronzul a devenit un „accesoriu” la modă, însă nu trebuie uitat faptul că sănătatea este mai importantă decât orice astfel de tendinţă. Din acest motiv, recomandăm evitarea expunerii la soare în intervalul orar 10.00- 14.00 şi folosirea metodelor de fotoprotecţie (de exemplu, creme fotoprotectoare).

Prin energia lor înaltă, razele ultraviolete din spectrul solar (ca şi razele ultraviolete artificiale) induc modificări la nivelul celulelor pielii, având capacitatea de a determina apariţia de leziuni precanceroase sau canceroase carcinoame bazocelulare, carcinoame spinocelulare sau melanom).

In sensul avertizării populaţiei asupra acestor pericole şi a modului în care tegumentele pot fi protejate, dermatologii din ţară participă la acţiunea europeană „Euromelanoma Day” (din 2006). Anul acesta, Clinica Dermatologie 2 - Colentina a iniţiat acţiuni mai ample prin consulturi oferite tinerilor liceeni şi persoanelor din zonele rurale.


Ce părere aveţi despre bronzul artificial produs la saloanele de cosmetică? Dar despre substanţele autobronzante, care, se pare, conţin nişte substanţe (ftalaţi) susceptibile provoace apariţia diabetului in cazul folosirii lor pe termen îndelungat?

Saloanele de bronzat sunt supuse unor rigori legislative care încearcă să limiteze pericolele la care se expun cei care preferă acest tip de servicii. Dermatologii militează pentru o expunere naturală, fără excese şi cu protecţie pentru limitarea dezvoltării afecţiunilor cutanate ce pot fi induse de ultraviolete.

Preparatele autobronzante pot fi o alternativă pentru obţinerea unui tegument mai închis la culoare, dar trebuie avut în vedere faptul că această acţiune nu este şi fotoprotectoare.

Compoziţia preparatelor cosmetice este intens monitorizată, mai ales pentru efectele pe care le produce amestecul diferitelor substanţe (care, de exemplu, analizate individual par inofensive).

Ftalaţii, parabenii, parafenilen- diaminele şi alte substanţe sunt intens monitorizate pentru modificările pe care le pot determina atunci când sunt absorbite în' organism. Ftalaţii, de exemplu, pot interfera cu procesele endocrine.

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good
Captcha

Pielea sanatoasa

  • Product Code: Pielea sanatoasa
  • Availability: Se vinde numai in farmacii!
  • 0.00€


Related Products

DERMATITA ATOPICA

DERMATITA ATOPICA

Dermatita atopicaPeste 50% din copiii cu dermatită atopică în formă severă vor dezvolta astm şi apro..

0.00€

Dermatoze profesionale

Dermatoze profesionale

O piele sănătoasăBolile dermatologice provocate de substanţele cu care venim în contact la serviciu ..

0.00€

PSORIAZIS

PSORIAZIS

PSORIAZIS    PSORIAZISUL este o boală cronică, caracterizată printr-o evoluţie accelerată ..

0.00€

baner psoriazis

nota*


ads: