Web Analytics
HP Banner

Ads: Listen on Spotify

  • Calmantele accesului de guta

CALMANTELE ACCESULUI DE GUTĂ

 

Medicamentele din această grupă sînt eficace în accesul de gută, pe care îl calmează fie datorită unor acţiuni specifice, fie prin acţiune anti- inflamatorie nespecifică.


Colchicina, alcaloid din Colchicum automnale (brînduşa de toamnă), linişteşte în mod specific accesul de gută. Bolnavul poate umbla la cîteva ore de la începerea tratamentului, fenomenele inflamatorii sînt atenuate după circa 12 ore şi înlăturate în ,2—3 zile. Alcaloidul este util pentru profilaxia acceselor, atunci cand acestea sînt frecvente sau la începutul tratamentului gutei cronice cu uricozurice sau uricoinhibitoare.


Colchicina este un toxic mitotic, împiedicînd formarea fusului (se leagă de proteina mierotubulară care intră în constituţia acestuia) şi blocînd mitoza în metafaza  nucleii devin anormali şi celulele pot muri. Dozele relativ mici, utilizate în criza gutoasă, inhibă diapedeza şi fagocitoza leueocitară. Consecutiv leUcocitele nu se mai pot acumula în focarele inflamatorii generate de acumularea de cristale de urat monosodic, producerea locală de acid lactic diminuează şi depunerea uratului (favorizată de mediul acid) este oprită. întreruperea cercului vicios, care întreţine inflamaţia acută, explică eficacitatea în criza de gută.


Toxicitatea colchicinei este mare. Dozele utilizate în accesul gutos pot provoca greaţă, vomă, diaree, colici, fenomene de gastroenterită acuta. In administrare cronică, poate deprima hematopoieza, cu risc de agranu'locitoză şi anemie aplastică.

Colchicina se foloseşte obişnuit pe cale orală. în criza de gută se administrează iniţial 1 mg, apoi cîte ,0,5 mg la fiecare 2—3 ore, pînă la liniştirea simptomelor sau apariţia fenomenelor de iritaţie digestivă (fără a depăşi 6—7 mg/zi); la ,nevoie se poate injecta intravenos, în doză unică de 2 mg. în scop profilactic, se administrează oral 0,5—1,2 mg/zi. Este necesară multă prudenţă la bolnavii bătrâni, la cei debilitaţi, la cardiaci, renali, la cei cu suferinţe gastrointestinale.


Fenilbutazona+ (phenylbutazon, butazolidm), un derivat de pirazol cu acţiune antiinflamatorie marcată, este utilă în accesul de gută. Se administrează oral, 800 mg în prima zi, 600 mg în a doua şi 300 mg în a treia zi (fracţionat la mese). Deşi are proprietăţi uricozurice, nu poate fi folosită în artrita gutoasă cronică, deoarece tratamentul înde¬lungat provoacă frecvent efecte nedorite importante.


Indometacina (indomethacin, indocid) are acţiune antiinflamatorie intensă, pentru care este utilă în accesul de gută. Se administrează oral, 50 mg de 3—4 ori pe zi. Folosită îndelungat provoacă frecvent efecte nedorite importante.

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good
Captcha

Calmantele accesului de guta

  • Product Code: Calmantele accesului de guta
  • Availability: Se vinde numai in farmacii!
  • 0.00€


Related Products

Hepatita C , Hepatita A, Hepatita B si E

Hepatita C , Hepatita A, Hepatita B si E

Semnal de alarmă: hepatita!   Cu o evoluţie de cele mai multe ori fără simptome, boala este p..

0.00€

MENOPAUZA

MENOPAUZA

Să înţelegem menopauza Menopauza reprezintă acea etapă din viaţa femeilor caracterizată prin sfârşit..

0.00€

DISTONIA MUSCULARA

DISTONIA MUSCULARA

DISTONIA MUSCULARADistonie musculară, căci despre ea era vorba, este o boală rară, insuficient cunos..

0.00€

HP Banner

Ads: Listen on Spotify