Web Analytics
HP Banner

Ads: Listen on Spotify

  • Hepatita C , Hepatita A, Hepatita B si E

Semnal de alarmă: hepatita!

 

Cu o evoluţie de cele mai multe ori fără simptome, boala este prea târziu reperată de către pacient. Culoarea brun-închisă a urinei însă o demască.


Pacienţi sau nu, cu toţii ştim că hepatita este o inflamaţie a ficatului cauzată de infecţii sau virusuri. Foarte importantă în vindecarea bolii este stabilirea cauzei care o declanşează: o bacterie, un virus sau chiar anumite medicamente.

Din fericire, medicina modernă dispune de mijloace şi specialişti care pot face determinările necesare stabilirii unui diagnostic corect, precum şi a celui mai eficace tratament.


Ştim ce este hepatita. Ce ne puteţi spune Insă despre cauzele care o declanşează?

Prof. dr. M. Voiculescu:

Cauzele pot fi de natură infecţioasă sau virusală. Cele mai cunoscute virusuri pentru aria noastră geografică sunt virusul hepatitei B,C, iar în ultima vreme al hepatitei E. Este cazul infecţiilor hepatice, al infecţiilor provocate de unele bacterii, spirochete de pildă. Un astfel de exemplu îl reprezintă Spirochetoza ictero-hemoragică, o boală infecţioasă extrem de gravă care se transmite de la animale sau din apa insuficient sterilizată, care poartă germenii vinovaţi de această inflamaţie. Celelalte cauze virusale sau bacteriene sunt mai rare.


O familie importantă de hepatite o reprezintă hepatitele induse medicamentos. Odată înghiţite, medicamentele ajung şi se activează sau se metabolizează la nivelul ficatului, uneori cu consecinţe dramatice. Acestea pot provoca hepatite acute fulminante, cu o evoluţie catastrofală pentru pacient, ajungându-se chiar la decesul acestuia în 5-7 zile dacă nu se face o dializă hepatică sau transplant hepatic.

O altă categorie de hepatite acute toxice sunt cele induse de consumul unor ciuperci care conţin substanţe cu înalt potenţial inflamator şi necrotigen la nivelul ficatului.

Nu sunt deloc de neglijat nici hepatitele induse de consumul de alcool, precum şi cele autoimune generate de mecanismele imunologice.

O categorie rară, dar extrem de importantă, o reprezintă hepatitele produse de deficitul ereditar al unei enzime; conduc la ciroză hepatică, închei cu una dintre cele mai interesante cauze de hepatită: ficatul gras. La anumite persoane încărcarea grasă a hepatocitelor induce modificări inflamatorii; se produce aşa-numita steato-hepatită care, pe lângă un ficat gras, creşte si numărul transaminazelor.

Urina brun-închisă poate fi un semn de îmbolnăvire


Cum îşi dă seama un om că este infectat cu virusul hepatitic?

Prof. dr. M. Voiculescu:Posibilitatea unui om de a-şi recunoaşte hepatita este foarte redusă. Din păcate, el poate realiza acest lucru numai atunci când afectarea hepatică ia proporţii. Printrf primele simptome pe care le resimte acest pacient găsim: oboseala, starej de somnolenţă, diminuarea poftei de mâncare.

Sunt semne specifice, întâlnite în atâtea şi atâtea boli, dar care de cele mai multe ori sunt puse pe seama efortului pe care el îl face la serviciu sau acasă. Aşa se face că târziu, deseori chiar foarte târziu, pacientul conştientizează că are o boală şi atunci solicită consultul medical.

Dacă am fi atenţi, am putea observa un semn banal şi destul de precoce al inflamaţiei ficatului: schimbarea culorii urinei. La acelaşi regim alimentar şi fără a lua medicamente care schimbă culoarea urinei, urina devine pentru câteva zile constant de culoare brun-închisă, maron închis. Este vorba de apariţia urobilinogenului în urină.

Pentru că nu a putut fi metabolizat şi excretat pe cale intestinală, acesta ia drumul urinei prin rinichi, provocând, cum spunem noi, urina hipercromă. Este, sau ar trebui să fie, un semnal de alarmă foarte puternic pentru orice pacient.

Ştim că tratamentul este decontat în integralitate. Consideraţi că Ministerul Sănătăţii (MS) ar trebui să se implice mai mult? Mă refer aici la programele naţionale, investigaţii speciale sau analize decontate etc.

Prof. dr. M.Voiculescu: întotdeauna există loc pentru mai bine. Important este, însă, că în acest, moment specialiştii din MS conştientizează amploarea situaţiei epidemiologice privind virusurile hepatice. încă din 1986 a fost introdusă în România vaccinarea obligatorie pentru virusul hepatitei B.

Pentru virusul hepatitei C însă, nicăieri în lume nu există un vaccin eficient. La noi, MS se implică în campaniile de depistare cât mai precoce a persoanelor cu risc crescut, de evaluare, respectiv de asigurare a tratamentelor, acolo unde este cazul.

In ce priveşte decontările, întrucât progresul ştiinţific este foarte rapid, iar costurile fiecărei noi analize introduse foarte ridicat, peste tot în lume numărul de investigaţii necesare pentru indicarea şi monitorizarea corectă a unui tratament depăşeşte resursele financiare ale oricărei Case de Asigurări de Sănătate.

Peste tot în lume este foarte mare cererea de investigaţii, dar limitată oferta de resurse materiale la nivel de individ, luat separat. Soluţia nu o poate oferi decât medicul curant. El poate decide care dintre investigaţii are o justificare economică, care dintre investigaţii are capacitatea să modifice planul terapeutic şi să-i ofere pacientului avantajele pe care acesta le aşteaptă.

Din punct de vedere al informării publicului larg, cum vedeţi România de astăzi?

Prof.dr.M.Voiculescu:în ultimii ani observ că s-a ameliorat gradul de informare a publicului larg, atât prin emisiuni la radio, TV, cât mai ales prin publicarea unor broşuri sau alte materiale răspândite în rândul populaţiei. Aşa se face că deja lumea a început să conştientizeze marele pericol pe care îl reprezintă infecţiile cu virusurile hepatitice.

In ceea ce priveşte campaniile educative desfăşurate în ţara noastră, consider că sunt doar la început. Va trebui să le extindem şi să le reluăm ori de câte ori va fi nevoie, pentru că doar aşa, prin măsuri educative, putem suplini absenţa unui vaccin împotriva virusului C şi putem îmbunătăţi vaccinarea obligatorie la nou- născuţi şi la populaţia cu risc crescut pentru virusul B.

Pacientul român este interesat să se informeze?

Prof. dr. M.Voiculescu:Spre bucuria mea şi onoarea corpului medical, da!

Este un pacient care, dacă i se explică şi înţelege ce are de făcut, respectă protocoalele terapeutice. Tocmai în baza acestei calităţi am obţinut sprijinul unei echipe din străinătate, care avea mari rezerve în ceea ce priveşte capacitatea pacientului român de a se încadra într-o disciplină terapeutică. Aşadar, pacienţii români se încadrează perfect în conduita internaţională de îngrijire.

Ce aşteptări aveţi de la pacienţii dumneavoastră? Ce aţi dori să ştie?

Prof. dr. M.Voiculescu:în general, ar trebui să ştie totul despre această afecţiune. Doar aşa se poate implica în segmentul de îngrijire; aşa-numita "schimbare a stilului de viaţă". Doar dacă află toate detaliile despre boală va şti că efortul fizic trebuie limitat, că nu va trebui să depăşească orele 22.00-23.00 în restaurante sau discoteci, că alcoolul trebuie exclus etc. în ceea ce priveşte alimentaţia, au libertate deplină, în special când vorbim despre legume, fructe, zarzavaturi, ouă, lapte, carne.

Procesarea acestor alimente însă nu trebuie făcută prin prăjire sau afumare. Bolnavul hepatic cronic trebuie să se odihnească mai mult şi să mănânce cât mai natural, iar medicaţia nu trebuie să fie exagerat de stufoasă şi de complicată. Nu trebuie însă să-i lipsească antioxidantele - vitamina E forte, omega 3 ori 6 -, întrucât leziunile hepatice sunt provocate de oxidanţi şi nu de alte substanţe sau alţi factori.

Protecţia ficatului trebuie asigurată cu hepatoprotectoare, extrem de numeroase pe piaţă, fiecare medic curant alegându-şi unul sau două dintre ele. Acestea cresc rezistenţa şi eficienţa metabolismului celulei hepatice.

Cum se poate determina evoluţia bolii şi felul de răspuns terapeutic la tratament?

Prof. dr. M.Voiculescu: O metodă non-invazivă de apreciere a gradului de fibroză hepatică este aparatul denumit FibroScan. Este un aparat ce permite evaluarea fibrozei cu o precizie de 80%-85%. La unii pacienţi el poate înlocui biopsia hepatică.

Fibroza este un determinant major în evoluţia bolii şi felul de răspuns terapeutic la tratament al acesteia. Mai mult, fără evaluarea fibrozei hepatice nu se poate acorda dreptul pacientului de a începe tratament antivirusal gratuit. Mulţi pacienţi refuză puncţia hepatică, deoarece ei ştiu că aceasta este o metodă care comportă riscuri multiple.

Unde se găsesc aceste aparate şi cine poate beneficia de ajutorul lor?

Prof. dr. M.Voiculescu: în Bucureşti există trei sau patru centre care au FibroScan, iar la nivel de ţară sunt undeva între 20 şi 30.

Orice bolnav este eligibil pentru această investigaţie, cu excepţia unui procent de 2%-3% din cazuri, atunci când bolnavul este supraponderal sau are o tumoră hepatică ale cărei dimensiuni şi particularităţi cresc riscurile de hemoragii intratumorale.

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good
Captcha

Hepatita C , Hepatita A, Hepatita B si E

  • Product Code: hepatita
  • Availability: Se vinde numai in farmacii!
  • 0.00€


Related Products

Calmantele accesului de guta

Calmantele accesului de guta

CALMANTELE ACCESULUI DE GUTĂ Medicamentele din această grupă sînt eficace în accesul de gută, p..

0.00€

MENOPAUZA

MENOPAUZA

Să înţelegem menopauza Menopauza reprezintă acea etapă din viaţa femeilor caracterizată prin sfârşit..

0.00€

Obezitatea la copii

Obezitatea la copii

Obezitatea copiilor Obezitatea copilului nu apare peste noapte, din neant. Este o boală plurifactor..

0.00€

Hepatita B

Hepatita B

HEPATITA B Virusul hepatitei B nu se transmite  în condiţiile unei convieţuiri obişnuite - ati..

0.00€

HP Banner

Ads: Listen on Spotify