Web Analytics
HP Banner

Ads: Listen on Spotify

  • POLIARTRITA  REUMATOIDĂ

POLIARTRITA  REUMATOIDĂ

 


Poliartrita reumatoidă este o boală reumatică ce face parte, alături de alte suferinţe (lupus, dermatomiozită, sclerodermia progresivă, tiroidita autoimună, periarterita nodoasă), din rândul bolilor ce au la bază degenerarea colagenului din ţesutul conjunctiv (colagenoze).


Mai este denumită şi poliartrită cronică evolutivă ori artrită reumatoidă, fiind un reumatism degenerativ cronic, progresiv, deformant. Boala nu trebuie confundată în niciun caz cu osteoartrita, o suferinţă ce apare mai ales la persoanele vârstnice, ca urmare a solicitării şi uzurii articulaţiilor mari, de-a lungul a zeci de ani.


Poliartrita este o maladie a întregului organism, instalată mai ales la femei (dublu decât la bărbaţi) între 30-50 de ani, dar uneori şi între 20-30 de ani.

Bărbaţii însă fac o altă boală, cu multe asemănări - spondilartrita anchilozantă - urmarea acesteia fiind înţepenirea coloanei vertebrale. Poliartrita apare în mod cu totul excepţional la copii, dar este prezentă la peste 5% din bolnavii de psoriazis şi frecventă la persoanele ce au avut infecţii de focar sau reumatism în copilărie.


Cauza bolii nu este pe deplin lămurită, dar sunt mai mulţi factori ce contribuie la existenţa ei. Maladia nu trece de la o generaţie la alta, dar se pare că există o predispoziţie genetică care o favorizează. Studii recente arată că boala poate fi întreţinută şi de administrarea în exces a unor medicamente antireumatice.


Care sunt semnele şi simptomele poliartritei?


Inţepenirea articulară dureroasă matinală (redoare) este unul dintre simptomele obişnuite ale bolii (redoarea durează una sau mai multe ore). Umflătura încheieturii este, de obicei, simetrică. Când, de exemplu, este afectată mâna stângă, va fi prinsă şi cea dreaptă, însă cu o intensitate diferită. Un alt simptom: articulaţia bol- navă devine fierbinte.


Localizarea bolii este un element foarte important de diagnosticare a tipului de artrită. La persoanele vârstnice, boala cuprinde mai ales genunchii şi şoldul. La persoanele sub 50 de ani (mai ales la femei), boala afectează articulaţiile pumnului, pe cele ale labei piciorului, ale gleznei şi ale umerilor.

Apar mici noduli dureroşi în părţile moi ale membrelor, în locuri de presiune. Aceşti noduli reumatici pot fi prezenţi şi în alte părţi, inclusiv pe organele interne (plămâni).

Examenul radiologie este hotărâtor pentru diagnostic, deşi în faza de început a maladiei, rezultatul analizei poate părea normal. Abia cu timpul, eroziunea osului din articulaţii este vizibilă pe radiografie şi concludentă pentru diagnostic.

Pentru a urmări corect evoluţia bolii la suferinzii de poliartrită reumatoidă, trebuie să se facă seturi complete de analize: VSH, latex,Valer-Rose, factor reumatoid, diferiţi anticorpi şi autoanticorpi, celule lupice, determinări genetice, examenul lichidului articularsinovial, factorul de necroză tumorală.

în funcţie de rezultatele analizelor, bolnavii de poliartrită reumatoidă pot avea formă seronegativă (în care tratamentul actual este destul de eficace) sau seropozitivă - o formă mai gravă de boală, ce necesită remedii mai drastice şi o urmărire clinică şi de laborator mai atentă, pentru a combate eventualele efecte nedorite ale bolii: hemoragii gastro-intestinale, anemii severe ş.a


Ce alte părţi ale corpului pot fi lezate?


Poliartrita reumatoidă este o boală sistemică, ce poate altera ţesutul con¬junctiv din orice organ. Nodulii reumatici menţionaţi pot afecta plămânii, rinichii, pericardul, pot produce ulceraţii în piele. Când atacă ochii, acuitatea vederii scade până la orbire. Debutul bolii este insidios, iar articulaţiile se deformează (de exemplu, mâna ia aspect de “aripă de raţă”).


Cum se poate trata boala?


in ciuda faptului că boala afectează anual mii de oameni, niciun medicament - până în prezent - nu s-a dovedit foarte satisfăcător. Produse farmaceutice ca sărurile de aur, medicamentele antimalarice de siteză, aspirina, antiinflamatoarele nesteroidiene de sinteză, cortizonicele - toate pot ajuta la reducerea durerii, însă nu opresc distrugerea articulaţiilor şi eroziunile osoase, care pot să apară cu toată ameliorarea durerii.


Metrotexatul - un medicament citostatic, administrat în tratamentul cancerului - este folosit în ultima vreme şi în tratarea poliartritei (singur ori în asociere cu alte medicamente), ameliorând mult durerea şi întârziind deformările invalidante.

Aceste combinaţii prezintă însă şi riscul efectelor secundare, de care trebuie să se ţină seama, înainte de administrarea lor. Tratamentul nu se bazează numai pe medicamente, ci şi pe remedii de fizioterapie, care au scopul de a păstra ori recupera forţa muşchilor şi mobilitatea încheieturilor.

Când boala atinge picioarele, pot fi de ajutor purtarea talonetelor şi schimbarea pantofilor incomozi, ce pot produce eroziuni ale pielii (tratamentul chirurgical poate fi o opţiune viabilă când încheietura nu mai este funcţională timp îndelungat; există proteze articulare de bună calitate).


Rolul alimentaţiei în poliartrită


Tratamentul de fond al bolii poate fi făcut şi prin metode naturiste, ce pot dacă nu să vindece cel puţin să rărească episoadele de reactivare a bolii. Intre acestea, la loc de frunte se află dieta. Menţinerea unui regim sănătos rămâne cea mai bună opţiune. Hrana cu multe vegetale şi fructe este de mare ajutor.

Anumite grăsimi din peşte, unii acizi graşi (“un ocean de sănătate”), au certe proprietăţi protectoare, prin efectele antiinflamatoare şi de neutralizare a toxicilor radicali liberi ai oxigenului, prezenţi în număr mare la bolnavii de artrită reumatoidă. Un consum sporit de peşte (de preferat somnul) determină obţinerea unor efecte antiinflama- torii spectaculoase în bolile colage- nozice, deci şi în poliartrită.


Vitaminele şi poliartrita


Printre cele mai populare reme¬dii ale bolii (însă insuficient susţinute de date ştiinţifice) se află calciul, vitamina D şi  în ultimii ani vitamina E. Acestea s-au dovedit a fi de un real folos în tratamentul osteoporozei (adică scăderea densităţii osului), stare frecventă la bolnavii de poliartrită, mai ales ca efect secundar nedorit al tratamentului cortizonic.

Alte vitamine şi produse din plante (medicamentele herbale), necercetate ştiinţific, nu şi-au demonstrat deocamdată eficienţa. în mass-media se vorbeşte din ce în ce mai des despre minunatele efecte detoxifiante obţinute după cura cu prune uscate. De mare susţinere publicitară în cazul poliartritei s-a bucurat şi “miracolul” curei cu cartilagii de rechin.

Eu recomand ca înainte de a începe folo-sirea unor medicamente-minune (autohtone sau de import) - chiar şi simple vitamine — să consultaţi medicul, deoarece şi vitaminele luate în cantităţi exagerate pot fi periculoase. Durerea poate fi ameliorată şi cu Algocalmin ori Piafen, luate la ore fixe, dimineaţa şi seara, timp de 7- 10 zile, fără a aştepta apariţia durerii.

Extern, articulaţiile dureroase pot fi înfăşurate cu frunze de varză dulce (8-10 ore zilnic), care diminuează durerea şi tumefacţia încheieturii (umflătura). Tot pentru combaterea durerii se pot asocia şedinţe de presopunctură sau acupunctura.


Evoluţia bolii

Evoluţia bolii variază mult de la un bolnav la altul, marele neajuns fiind pierderea abilităţii articulare. Boala evoluează cu izbucniri intermitente. Uneori, evoluţia este severă şi rapid progresivă dar, din fericire, această formă este mai rară. în încheiere, trebuie precizat că poliartrita reumatoidă provoacă invaliditate în cazul persoanelor la care boala nu este diagnosticată din vreme ori care nu sunt tratate corespunzător. Conlucrarea medic  bolnav familie este esenţială pentru obţinerea unor bune rezultate, în aşteptarea unui tratament care să asigure deplina vindecare.


Leacuri populare pentru vindecarea poliartritei reumatoide

 


Medicina populară ne invaţă că primele măsuri care trebuie să fie luate pentru vindecarea diferitelor forme de reumatism privesc eliminarea otrăvurilor din organism, reglementarea proceselor metabolice, înlăturarea focarelor de infecţie şi întărirea sistemului imunitar. Pentru toate acestea, tradiţia populară are leacuri precise


Pe cale internă


Instaurarea dietelor alimentare severe din care se elimină carnea, grăsimile, precum şi alimentele făinoase. Din cauza aceasta, anotimpul cel mai bun pentru începerea tratamentului este considerat a fi toamna, când fructele şi legumele ating maturitatea dezvoltării lor.

Ele trebuie consumate în stare crudă, însoţite de cereale (grâu şi hrişcă încolţită, fulgi de ovăz, porumb, soia, germeni de grâu etc.) care se găsesc în ultima vreme şi în farmacii şi magazine naturiste. Alimente recomandate sunt şi laptele crud şi iaurtul, dar în cantităţi moderate.


Regim de dezintoxicare a organismului - prin cure de lichide (apă, ceaiuri de plante, sucuri de legume şi fructe), regimul Oshawa (compus numai din cereale).


• Ceai de plop negru (o linguriţă de muguri se opăreşte cu o cană de apă în clocot) - se beau două căni pe zi.
Ceai de frunze de mesteacăn (infuzie din 4-5 linguriţe de plantă opărite cu 200 ml apă în clocot). Se strecoară într-un vas de sticlă, se lasă o oră, apoi se adaugă un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu.
Se bea fracţionat, la interval de 3-4 ore.


Ceai de mătase de porumb (recomandat în toate formele de reumatism şi artrită). O linguriţă de plantă se fierbe 10 minute în 250 ml de apă. Se poate îndulci cu miere. Se bea de 2-3 ori pe zi.
Decoct de ţelină - 230 g ţelină (rădăcina şi frunze) se fierb la foc mic cu un litru de apă. Când jumătate din lichid s-a evaporat, amestecul se stre¬coară. Lichidul care rezultă reprezintă doza zilnică, care se administrează în trei porţii, de trei ori pe zi. Se consumă fierbinte. Decoctul trebuie preparat zilnic. Nu are efecte secundare, dar trebuie respectat dozajul.


Pe cale externă


Baia cu sare de mare (sare Epsom) - se foloseşte în cazurile mai usoare de poliartrita . Aproximativ 6 kilograme de sare (poate să fie şi sare grunjoasă) se dizolvă în apa din baie, care trebuie să ajungă până la subsuoara pacientului. Durata băii este de 10- 20 de minute, iar apa trebuie să aibă 37°C (procedeul e strict interzis pentru cardiaci).


• Baia cu cenuşă - se fierb can¬tităţi egale de apă şi cenuşă, apoi se la¬să la cald 12 ore. Cenuşa se depune pe fundul vasului, iar din soluţia limpede de deasupra (leşie) se utilizează cam 1,5 1, care se toarnă în apa din baie.


• Băi cu frunze de mesteacăn sau cu ace de pin un kilogram de frunze verzi de mesteacăn sau o jumă¬tate de kilogram de frunze uscate se fierb legate într-un săculeţ, timp de 30 de minute.


Se toarnă apoi în apa din cadă fiertura de mesteacăn şi săcu-leţul cu frunze. Se face o baie pe zi, vreme de o lună, cu rezultate excelente. (în locul frunzelor de mesteacăn se pot folosi ace de pin.)


După toate băile recomandate mai sus, bolnavul trebuie să se ferească de aer rece şi să intre direct în pat.


• Tratamentul cu frunze de mesteacăn - se introduce braţul sau piciorul bolnav într-un sac lunguieţ şi destul de larg, care se umple cu foi verzi de mesteacăn şi se leagă bine la gură. Durata şedinţei este de o oră. în interiorul sacului se produce o transpiraţie abundentă, iar frunzele devin umede. Atunci, sacul se îndepărtează. Membrul bolnav este învelit imediat într-o flanelă, pentru a preveni răceala.

Tratamentul trebuie efectuat zilnic, vreme de o lună.Cataplasme cu flori de fân - se pun la fiert cinci litri de apă. Când dau în clocot, se bagă înăun¬tru un săculeţ de tifon în care se pun doi pumni de scuturătură de fân. Se lasă să se infuzeze câteva minute, apoi săcule¬ţul se stoarce si se aşează, cât mai fier- binte, pe încheieturile bolnave. Se ţine până devine călduţ. Lichidul din oală se adaugă într-o vană cu apă caldă (36- 37 grade C). Durata unei băi este de 30 de minute.


Comprese cu terci de cartofi - se dau pe râzătoare doi cartofi cruzi. Se adaugă două cepe tocate mărunt şi două linguri de seminţe de in fierte. Amestecul se pune pe locurile bolnave, acoperindu-se mai întâi cu o folie de plastic,apoi cu un flanel gros.se pastreaza toata noaptea . procedeul se repeta pana la ameliorarea bolii.

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good
Captcha

POLIARTRITA REUMATOIDĂ

  • Product Code: POLIARTRITA REUMATOIDĂ
  • Availability: Se vinde numai in farmacii!
  • 0.00€


Related Products

SCOLIOZA IDIOPATICA LA COPII

SCOLIOZA IDIOPATICA LA COPII

Tratament specificScolioza idiopatică la copil şi adolescent Cauzele scoliozei sunt genetice şi hor..

0.00€

HP Banner

Ads: Listen on Spotify