Web Analytics
HP Banner

Ads: Listen on Spotify

  • SCOLIOZA IDIOPATICA LA COPII

Tratament specific

Scolioza idiopatică la copil şi adolescent


Cauzele scoliozei sunt genetice şi hormonale. Poziţia defectuoasă în bancă, la birou, ghiozdanul greu nu au cu certitudine nici un rol în apariţia scoliozei, în peste 80% din cazuri sunt afectate fetele. Boala apare la pubertate în 92%-93% din cazuri (scolioze idiopatice), restul având alte cauze: congenitale, în neurofibromatoză, în distrofii musculare, în maladia Marfan, paralizii cerebrale etc.

Scolioza este o boală evolutivă caracterizată prin una sau mai multe curburi laterale ale coloanei vertebrale vizibile în plan frontal, însoţită de rotaţia vertebrelor . In mod normal, privită din spate, coloana este perfect rectilinie. In plan sagital, coloana vertebrală are un număr de patru curburi fiziologice:

■  lordoza cervicală (C1-C7);

■  cifoza toracală (T3-T11)

Normai: 41°-9°

■  lordoza lombară (T12-L5)

Normai: 61°-12°;

■  cifoza sacrococcigiană (platou sacrat - coccis).

Nu există scolioză fară rotaţie vertebrală. Aceasta trebuie diferenţiată de atitudinea scoliotică, ce reprezintă o înclinare laterală a coloanei vertebrale fără rotaţia vertebrelor complet reductibilă în decubit dorsal.

Examenul clinic începe cu examinarea copilului chiar la naştere pentru a descoperi formele congenitale cu deformări vertebrale şi continuă la medicul de familie şi medicul şcolar.

Foarte importantă este însă, cu precădere, examinarea copilului de către părinţi, cei care pot depista cel mai uşor orice deformare ce apare la nivelul coloanei vertebrale şi a toracelui. De remarcat faptul că, în imensa lor majoritate, scoliozele nu sunt însoţite de durere. După ce pacientul a fost interogat asupra antecedentelor personale, familiale şi ereditare, examinarea clinică trebuie făcută cu pacientul dezbrăcat, desculţ, în poziţie „în picioare”.

Examenul tegumentelor are o deosebită importanţă pentru încadrarea etiologică a scoliozei. Prezenţa petelor cafe-au-lait, a unei pilozităţi pe linie mediană sau a unui hemangiOm atribuie afecţiunii o cauză neurologică.

Aprecierea deviaţiei vertebrale se face prin măsurarea curburilor laterale şi sagitale, a echilibrului frontal occipito-sacrat, a înălţimii gibozităţilor, a denivelării umerilor şi a vârfurilor omoplaţilor.

Se apreciază:

■  Echilibrul bazinului;

■  Echilibrul umerilor;

■  Examenul coloanei din profil.

La aplecarea spre înainte se observă frecvent o deformare posterioară a toracelui, gibozitatea costală ce evidenţiază rotaţia vertebrală .

Repere radiologice. Vertebrele limită superioară şi inferioară sunt vertebrele cele mai înclinate în raport cu orizontala din partea superioară şi inferioară a curburii scoliotice, iar vertebra vârf este cea mai îndepărtată de verticala ce coboară din relieful apofizei spinoase a vertebrei T7 .

Pe clişeul de faţă se identifică tipul de curbură în raport cu nivelul vertebrei vârf şi apoi se măsoară unghiul Cobb reprezentat de unghiul format prin intersecţia tangentei la platoul superior al vertebrei limită superioară cu tangenta la platoul inferior al vertebrei limită inferioară .

Rotaţia vertebrală este măsurată după tehnica propusă de Nash şi Moe, ce clasează în 5 grade simetria şi echidistanţa pediculilor vertebrali de marginile laterale ale corpurilor vertebrelor vârf, adică vertebrele cele mai rotate.

" Evaluarea maturităţii osoase Deoarece scolioza reprezintă o deformare ce se agravează permanent, evaluarea evoluţiei curburii poate fi făcută doar după aprecierea exactă a vârstei osoase.

Aceasta nu corespunde întotdeauna vârstei reale. Evaluarea pe clişeul de faţă a osificării crestelor iliace după metoda lui Risser este testul cel mai folosit în determinarea stadiilor de maturare osoasă .

Clasificarea topografică

A.   Scolioze cu curbură principală unică:

•  Scolioze cervico-toracale;

•Scolioze toracale (Vertebra Vârf =T8-T9);

•Scolioze toraco-lombare (Vertebra vârf =T12-L1);

•Scolioze lombare (Vertebra vârf =L2-L4).

B.  Scolioze cu două curburi principale (scolioze duble majore):

•Scolioze duble toraco- lombare:

•Scolioze duble toracale.

C.  Scolioze triple

•  Nu se mai utilizează clasificarea scoliozelor tip grad i, II, III. ■

Tratamentul scoliozelor

In scolioză, mai mult decât în orice altă boală ortopedică, există o standardizare, un protocol terapeutic ce nu lasă loc de nici un fel de interpretări. Acest protocol a fost propus de Stagnara şi este în funcţie de magnitudinea curburii scoliotice (fig. 7).

■  De la 0° la 30° - kinetoterapie (gimnastică medicală):

■  De la 30° la 50° - kinetoterapie şi tratament ortotic (corset);

■  Peste 50° - intervenţie chirurgicală.


Tratamentul kinetoterapie.

Tratamentul kinetoterapie îşi are locul în toate etapele terapeutice ale unei scolioze. Orice formă de activitate fizică trebuie încurajată, inclusiv sportul de performanţă. Ora de educaţie fizică nu trebuie eliminată din programul şcolar.

Nu există sporturi contraindicate bolnavilor de scolioză. în cazul scoliozelor care au depăşit 30°-35°, kinetoterapia, precum şi înotul nu au nici o eficacitate ca unice metode de tratament.


Tratamentul ortotic.

în cazul corsetului, trebuie făcute două precizări. 1. Acesta este inutil la copiii a căror angulaţie este sub 30°, deoarece scolioza poate fi neevolutivă, iar purtarea lui nu este lipsită de inconveniente funcţionale şi psihice. 2. Tratamentul ortotic este considerat eficient atunci când la sfârşitul creşterii osoase, valoarea curburii este de +/- 5° din valoarea iniţială a angulaţiei.

Cu alte cuvinte, corsetul nu corectează curbura scoliotică, ci numai previne agravarea ei. Datorită acţiunii sale dinamice, corsetul este eficient doar în perioada de creştere. La fete se recomandă purtarea corsetului doar în primii 3 ani după menarhă. Cheneau este unul dintre cele mai folosite corsete.

Pentru a fi eficient, corsetul trebuie purtat 18-22 ore, în funcţie de vârstă, tipul curburii şi agresivitatea bolii.


Tratamentul chirurgical.

In cazul unei scolioze cu valoarea unghiului Cobb de 45°-50°, singurul tratament recomandat este cel chirurgical. Indiferent de calea de abord utilizată - anterioară, posterioară sau combinată - principiul intervenţiei este acelaşi: realizarea unei bune artrodeze vertebrale (suprimarea chirurgicală a mobilităţii unei articulaţii).

La aceasta se asociază instrumentaţia metalică segmentară cu şuruburi intrapediculare sau croşete pentru a obţine un grad mai mare sau mai mic de corecţie,  Operaţia presupune un grad mare de dificultate.

In perioada ulterioară operaţiei, bolnavul nu mai foloseşte corset şi poate să meargă deja a 3-a zi de la intervenţia chirurgicală. Revenirea la activitatea şcolară se face în maximum 45 de zile. Implantele rămân acolo toată viaţa şi nu influenţează semnificativ mobilitatea coloanei.

Graţie Programului Naţional de depistare precoce şi tratament a scoliozelor la copil şi adolescent, au fost depistate peste 18.000 de cazuri în rândul elevilor

La iniţiativa autorului articolului, Ministerul Sănătăţii a iniţiat, în anul 2010, pentru prima oară în România, Programul Naţional de depistare precoce şi tratament a scoliozelor la copil şi adolescent. Până în prezent au fost depistate peste 18.000 de cazuri în rândul populaţiei şcolare.

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good
Captcha

SCOLIOZA IDIOPATICA LA COPII

  • Product Code: SCOLIOZA IDIOPATICA
  • Availability: Se vinde numai in farmacii!
  • 0.00€


Related Products

Cervicatroza

Cervicatroza

Cervicartroza, boala gâtului înţepenitFactori agravanţi: poziţiile incorecte ale corpului, frigul, u..

0.00€

OSTEOPOROZA

OSTEOPOROZA

OSTEOPOROZALa fiecare 30 de secunde, în Uniunea Europeană, o persoană suferă o fractură osteoporotic..

0.00€

POLIARTRITA  REUMATOIDĂ

POLIARTRITA REUMATOIDĂ

POLIARTRITA  REUMATOIDĂ Poliartrita reumatoidă este o boală reumatică ce face parte, alătu..

0.00€

HP Banner

Ads: Listen on Spotify