Web Analytics
HP Banner
  • Cervicatroza

Cervicartroza, boala gâtului înţepenit


Factori agravanţi: poziţiile incorecte ale corpului, frigul, umezeala, statul îndelungat în picioare, creşterea în greutate

 

Traumatismele provocate de lovituri ori căzături, precum şi activităţile care solicită un timp îndelungat musculatura, tendoanele, articulaţiile şi ligamentele de la nivelul gâtului pot cauza dureri cervicale, uneori greu de suportat.

Zona cervicală este segmentul cel mai mobil al coloanei vertebrale. Aceasta este supusă în permanenţă la mişcări de genul: flexii, extensii, rotaţii, dar şi la glisări antero-posterioare ale vertebrelor, unele faţă de altele.

Peste 75% din populaţia de peste 40 de ani acuză dureri în zona cervicală, majoritatea având parte de nenumărate episoade de „gât înţepenit”. Ce ne puteţi spune despre această boală?

Dr.D. Siderman: Discutăm de o boală - numită cervicartroza - care, ca orice altă formă de artroză, se caracterizează printr-o deteriorare progresivă a calităţii cartilajului articular, asociată cu o reacţie a osului subcondral (osul care se află sub acest cartilaj). Acesta (n. red., osul) va avea o creştere anarhică, necontrolată în zonele în care s-a distrus cartilajul, aşa- numitele ciocuri. în general,fenomenul de artroză apare cam după vârsta de 50 de ani, cu frecvenţă mai mare la femei în raport cu bărbaţii.

Ca patogenie, cauza artrozei nu este cunoscută încă. Există însă o multitudine de factori etiopatogenici care o pot declanşa. Un prim factor determinant îl reprezintă modificarea ţesutului conjunctiv(n. red., ţesutul care ajută la întreţinerea cartilajului articular).

Apoi, mai sunt o serie de factori mecanici, ca să zic aşa. Unul ar fi obezitatea- surplusul de greutate apasă pe suprafaţa articulară, relativ mică, reducând mobilitatea articulaţiei. De asemenea, poziţia vicioasă a corpului, respectiv a coloanei cervicale (statul prelungit în faţa calculatorului sau la birou), poziţia de dormit etc. sunt alţi factori din aceeaşi categorie.

Foarte importante sunt, de altfel, şi afecţiunile inflamatorii, infecţioase, care pot determina distrugerea articulaţiei per global. Mai sunt şi cele dobândite.

Astfel, în ceea ce priveşte coloana, avem boala Scheuerman - leziune a cartilagiilor vertebrale survenită în timpul creşterii, care după vârsta de 18 ani determină aşa-numita cifoză (cocoaşă).

Pentru şold, boala Perthes (n. red., boală necrozantă a capului femural, care afectează copilul cu vârsta între 5 şi 10 ani), luxaţiile congenitale de şold etc. Mai putem enunţa aici şi scăderea tonusului muscular, care poate avea diferite cauze (una ar fi sedentarismul), traumatismele şi aşa mai departe.


Ce se întâmplă la nivelul coloanei cervicale, din acest punct de vedere?

Dr. D. Siderman: Referitor la această zonă, solicitarea cea mai mare apare la nivelul vertebrelor C5, C6 şi C7. Este segmentul de coloană cu cea mai mare flexibilitate.

Aici gradul de arcuire este cel mai mare. La fel şi riscul de deteriorare este cel mai ridicat. Această zonă este cea mai afectată.

Sigur, unii au o mobilitate mai mare (acrobaţii, gimnaştii etc.), alţii mai mică. însă, pe măsură ce înaintăm în vârstă, gradul de mobilitate scade tocmai din cauza apariţiei artrozei care, aşa cum spuneam, odată cu vârsta devine tot mai prezentă, fiind resimţită mai acut după vârsta de 50-55 de ani.

Este ea prezentă la toatef ormele de artroză... este o constantă a acestor afecţiuni?

Dr. D. Siderman: Da, în aceste afecţiuni, durerea apare ca urmare a reacţiei organismului la inflamaţia apărută. între altele fie spus, organismul este atât de înţelept încât chiar şi atunci când noi încercăm să mascăm durerea (prin calmante), el continuă să acţioneze pentru a "repara" zona afectată şi, nu în ultimul rând, pentru a ne avertiza că problema nu s-a rezolvat. Este ca un cerc vicios, dacă putem spune aşa.

Mai întâi apare durerea, ca prim avertisment pe care ni-l dă organismul. Noi, evident, luăm un calmant, un algocalmin, o aspirină şi ne vedem de treabă. Durerea se ameliorează, dar, din păcate, leziunea sau factorul iritativ rămâne în continuare acolo şi îşi continuă evoluţia. între timp, organismul ce face? încearcă să ne limiteze mişcările în zona afectată, prin contractarea muşchilor adiacenţi, determinând aşa-numita contractură musculară.

Efectul acesteia nu poate fi altceva decât tot o durere. Şi ciclul se reia printr-o nouă contractură şi mai puternică, muşchiul devine tot mai obosit, durerea tot mai puternică şi... drumul către medic ne este deschis. 

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good

Cervicatroza

  • Product Code: Cervicatroza gatul intepenit
  • Availability: Se vinde numai in farmacii!
  • 0.00€


Related Products

DISTONIA MUSCULARA

DISTONIA MUSCULARA

DISTONIA MUSCULARADistonie musculară, căci despre ea era vorba, este o boală rară, insuficient cunos..

0.00€

Hernia de disc lombară

Hernia de disc lombară

Hernia de disc lombară              ..

0.00€

Durerea de spate la copii

Durerea de spate la copii

Mamă, mă doare spatele!Considerată până de curând apanajul bătrâneţii, durerea de spate apare la fel..

0.00€

OSTEOPOROZA

OSTEOPOROZA

OSTEOPOROZALa fiecare 30 de secunde, în Uniunea Europeană, o persoană suferă o fractură osteoporotic..

0.00€

SCOLIOZA IDIOPATICA LA COPII

SCOLIOZA IDIOPATICA LA COPII

Tratament specificScolioza idiopatică la copil şi adolescent Cauzele scoliozei sunt genetice şi hor..

0.00€

Hormonii şi tratamentele naturiste

Hormonii şi tratamentele naturiste

Hormonii şi tratamentele naturiste  • In ultima vreme, numele lor este implicat tot mai des în ..

0.00€

HP Banner