Web Analytics
HP Banner
  • Hernia de disc lombară

Hernia de disc lombară


                              Recomandări pentru tratarea unei afecţiuni care te poate ţintui la pat


            Hernia de disc, cunoscută şi sub denumirea de ruptură a discului intervertebral, este o afecţiune prin care o parte a discului intervertebral apasă elementele anatomice din canalul spinal, şi anume rădăcinile nervoase şi măduva spinării. lucru se întâmplă atunci când  inelul fibros care menţine discul pe loc se rupe, permiţând nucleului central să alunece în afară.

Rezultatul este, deci, hernierea nucleului pulpos în canalul spinal. Vârsta şi traumatismele repetate sunt factorii care predispun la apariţia herniei de disc lombare. Cele mai frecvente hernii de disc apar în porţiunea inferioară a coloanei lombare, la nivelul discurilor intervertebrale L4 şi L5.


Simptome

Durerea este prezentă în mod constant şi este localizată în strânsă legătură cu discul herniat. Durerea este numită şi sciatică şi deţine prioritate în patologia algică a membrelor.

Sciatica se manifestă prin dureri profunde posterioare în lungul membrului inferior, spontane sau la unele manevre (mers, defecaţie, strănut) şi se intensifică la ridicarea pasivă în extensie a membrului inferior, la flexia şi adducţia coapsei ca şi la presiunea muşchilor în lungul nervului.

Fesa şi muşchii membrului afectat sunt hipotone, reflexele abolite, uneori pareze ale extensorilor degetelor, parestezii pe teritoriul L5 (faţa dorsală a piciorului), scăderea forţei sau chiar pareza extensorilor piciorului.


Diagnostic

Examinarea coloanei vertebrale arată scăderea amplitudinii lordozei lombare, scăderea gradului de mobilitate din cauza musculaturii contractate.

Ridicarea piciorului întins provoacă durere prin întinderea rădăcinii nervoase. Testarea grupelor musculare izolate poate arăta deficit motor. Reflexele rotuliene şi achiliene pot fi modificate.

Sensibilitatea poate fi diminuată la testarea cu acul. Dacă istoricul pacientului şi examenul fizic sugerează o afectare a discurilor lombare, atunci investigaţia de elecţie pentru precizarea diagnosticului este imageria prin rezonanţă magnetică nucleară (RMN).

Când aceasta nu este disponibilă, se poate efectua examen computer- tomograf (CT) lombar sau mielografie - CT.


Tratament

Tratamentul iniţial presupune administrarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene şi repaus la pat. Aproximativ 80% din herniile de disc se pot ameliora prin tratament conservator.

Este recomandat, de asemenea, tratamentul fizioterapie, tracţiuni musculare, aplicaţii de ultrasunete, stimulare musculară pentru combaterea contracturilor, precum şi gimnastică medicală pentru întărirea musculaturii spatelui şi a abdomenului. Acestea au rolul de a preveni recurentele sciaticii în această boală.


Sfaturi utile pentru tratarea herniei de disc

Urmaţi un program de kinetoterapie cu un terapeut, la un cabinet de specialitate. Exerciţiile pe care le faceţi au rolul de a tonifia musculatura spatelui pentru a putea menţine o poziţie corectă a coloanei. De asemenea, kinetoterapia ajută la menţinerea mobilităţii coloanei.

Tratamentul fizioterapie este foarte benefic în calmarea durerilor. In cadrul acestuia, se pot face: electroterapie, hidrotermoterapie, balneoterapie. Electroterapia presupune utilizarea energiei electrice, sub diverse forme, iar principalele efecte favorabile ale acestei forme de terapie sunt: efect antialgic, antiinflamator, decontracturant şi hiperemiant.


Există mai multe forme de electroterapie: ultrasunete, curenţi interferenţiali, curent galvanic etc. Hidrotermoterapia presupune băi calde. Balneoterapia se face în staţiunile balneare şi se poate combina cu împachetări cu nămol. în tratarea herniei de disc puteţi opta şi pentru masaj.

Acesta relaxează musculatura, fiind benefic în contracturile musculare. Calmează durerea şi îmbunătăţeşte circulaţia sangvină locală. 

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good

Hernia de disc lombară

  • Product Code: Hernia de disc
  • Availability: Se vinde numai in farmacii!
  • 0.00€


Related Products

DISTONIA MUSCULARA

DISTONIA MUSCULARA

DISTONIA MUSCULARADistonie musculară, căci despre ea era vorba, este o boală rară, insuficient cunos..

0.00€

Scleroza multipla si tulburarile de mobilitate

Scleroza multipla si tulburarile de mobilitate

Tulburari de mobilitate in Scleroza Multipla(SM=Scleroza Multipla) 70% din persoanele cu scleroză mu..

0.00€

Durerea de spate la copii

Durerea de spate la copii

Mamă, mă doare spatele!Considerată până de curând apanajul bătrâneţii, durerea de spate apare la fel..

0.00€

Cervicatroza

Cervicatroza

Cervicartroza, boala gâtului înţepenitFactori agravanţi: poziţiile incorecte ale corpului, frigul, u..

0.00€

OSTEOPOROZA

OSTEOPOROZA

OSTEOPOROZALa fiecare 30 de secunde, în Uniunea Europeană, o persoană suferă o fractură osteoporotic..

0.00€

Balonari si crampe

Balonari si crampe

Cum scăpăm de balonări şi crampe abdominale?   * Pentru a cădea la pace cu propriul abdomen, e..

0.00€

HP Banner