Web Analytics
HP Banner
  • MOLDAMIN

Moldamin


Denumire comună internaţională: Benzathini benzylpenicillinum
Alte denumiri comerciale: Retarpen
Forme de prezentare: Pulbere pentru suspensie injectabilă


Ce este şi pentru ce afecţiuni se utilizează?
Moldaminul este o penicilină cu acţiune prelungită, pentru ad­ministrare intramusculară. Spectrul său de acţiune este similar cu cel al penicilinei G potasice. Datorită solubilităţii sale reduse, Moldamin se resoarbe lent asigurând nivele joase şi persistente de medicament în sânge. Din acest motiv, Moldamin este reco­mandat în tratamentul infecţiilor cu microorganisme sensibile la penicilină, inclusiv streptococ beta-hemolitic, stafilococi non- penicilinazo producători şi treponema pallidum (germenele res­ponsabil de sifilis).
Important de ştiut
Durerea la locul injectării este de obicei moderată şi dispare în câteva ore. Reacţiile dureroase prelungite se pot însoţi uneori de febră, dar aceasta dispare în cel mult 24 ore. în caz de reapariţie a febrei la injecţiile următoare se va reduce doza la 600000 UI, scur- tându-seîn acelaşi timp intervalul între administrări. Dacă reacţia febrilă persistă se impune înlocuirea tratamentului cu Penicilina V.
Nu se recomandă administrarea flacoanelor de 1,2 milioane UI la copiii cu vârsta de 3-7 ani deoarece masa musculară a acestora este redusă. Pentru aceştia se preferă flacoanele de 600000 UI. Aceeaşi concentraţie este indicată şi adolescenţiilor cu cardiopa­tii reumatismale grave.
Administrarea corectă
Moldamin trebuie administrat profund intramuscular.
Pentru prepararea injecţiei se agită bine flaconul ca pulberea să se disperseze. Se şterge cu alcool dopul flaconului şi se per­forează foarte încet cu un ac de seringă sterilizat, lăsând aerul să pătrundă în flacon. Cu un alt ac, de asemenea sterilizat, adaptat la o seringă sterilizată, se extrag 5 mL dintr-o fiolă de apă distilată şi se introduc în flacon. Se desface apoi seringa de ac, ambele ace rămânând în dop. Se agită puternic flaconul pentru omogenizare. Se adaptează seringa la acul cu care se face injecţia, se introduce aer în flacon, apoi se răstoarnă şi se aspiră suspensia


Urmaţi întocmai prescripţia şi solicitaţi lămuriri suplimentare medicului sau farmacistului dacă aveţi neclarităţi.
Nu folosiţi soluţiile care conţin particule, sunt tulburi sau şi-au schimbat culoarea.
Dacă săriţi o doză-luaţi următoarea doză imediat ce vă amintiţi. To­tuşi, dacă se apropie timpul pentru următoarea doză săriţi peste doza uitată şi reveniţi la programul normal de administrare. Nu luaţi 2 doze odată.
Cum păstrăm medicamentul

In ambalajul original, bine închis şi ferit de acţiunea copiilor. Păstraţi medicamentul la temperatura ca­merei ferit de căldură şi umezeală excesivă. Aruncaţi flacoanele expirate, fisurate sau de care nu mai aveţi nevoie.
Ce efecte adverse pot apare?
Incetaţi administrarea medicamentului şi anunţaţi imediat me­dicul dacă observaţi apariţia următoarelor efecte adverse:
•        reacţii alergice (probleme respiratorii, tumefacţii ale buzelor, limbii sau feţei, urticarie)
•        bătăi cardiace anormale, dureri în piept
în cazul apariţiei următoarelor efecte adverse mai puţin severe continuaţi administrarea medicamentului dar consultaţi medicul imediat ce va fi posibil: greaţă, vărsături, diaree, dureri abdomina­le, roşeaţă, durere sau tumefacţie la locul injectării.
Când nu se administrează?
Nu se administrează în caz de alergie cunoscută la substanţa activă sau cefalosporine, insuficienţă renală severă, infecţii cu germeni penicilino-sensibili dar care necesită nivele ridicate ale medicamentului în sânge (caz în care se foloseşte o penicilină cu acţiune rapidă), vârsta sub 3 ani.
Atenţionări speciale
Omiterea dozelor sau sistarea tratamentului fără aprobarea me­dicului creşte riscul de selectare a bacteriilor rezistente la medi­cament. Continuaţi tratamentul până la terminarea prescripţiei chiar dacă vă simţiţi bine.
Consumaţi cât mai multe lichide în timpul tratamentului pentru a evita deshidratarea.
Folosiţi metode contraceptive de barieră (ex. prezervative) dacă doriţi să evitaţi sarcina.
Interacţiuni posibile cu alimente sau medicamente
Inainte de începerea tratamentului anunţaţi medicul dacă luaţi vreunul din următoarele medicamente:
•        aspirină sau alte antiinflamatoare nesteroidiene: diclofenac (Clafen, Diclac, Rheumavek, Voltaren), indometacin, ketopro- fen (Ketalgon, Ketomag, Ketonal), ketorolac (Ketanov, Ketorol),. acid mefenamic (Vidan), meloxicam (Celomix, Melox, Movalis), naproxen (Aleve, Momendol, Reuxen), piroxicam (Bruxicam, Flamexin, Piroxsal)
•        tetracicline
•        cloramfenicol (Otophenicol, Sificetina)
•        antibiotice aminoglicozide: gentamicină (Diakarmon, Genticol, Lyramycin)
•        probenecid
•        heparină (Heparin, Lasonil, Lioton)
•        anticoagulante (Sintrom,Trombostop)
•        contraceptive orale (anticoncepţionale).
Sarcina şi alăptarea
Dacă sunteţi însărcinată puteţi administra Moldamin doar cu recomandarea medicului. Discutaţi cu acesta despre riscurile şi beneficiile acestui tratament.
Este posibil ca medicamentul să poată trece în laptele matern, de aceea consultaţi medicul înainte de a alăpta.
Doze recomandate
•        Pulbere pentru suspensie injectabilă
Tratamentul formelor uşoare de infecţie streptococică (scarlatină, angină, amigdalită, faringită, erizipel)
Adulţi
Se recomandă administrarea a 1-2 flacoane de 1,2 milioane UI la 7-14 zile.
Copii cu vârsta de 7-15 ani
Se administrează 1 flacon de 1,2 milioane UI; medicul va aprecia dacă mai este indicat un al doilea flacon după 3-7 zile.
Profilaxia reumatismului articular acut

Adulţi
Se recomandă administrarea unui flacon de 1,2 milioane UI la 10-12 zile în funcţie de nivelele penicilinei în sânge.
Copii cu vârsta de 7-15 ani
Se administrează 1 flacon de 1,2 milioane UI la 14-21 zile în func­ţie de greutatea copilului şi de riscul pentru reumatism.

Tratamentul sifilisului
In primele 2 zile de tratament se injectează zilnic câte un flacon de 1,2 milioane UI, apoi câte 1 flacon la 4-5 zile, până la realizarea dozei totale potrivite.
Supradozare
Anunţaţi imediat medicul dacă suspectaţi supradozarea. Simp- tomele supradozării pot include: agitaţie, confuzie, halucinaţii, tremor, convulsii, comă.

Momendol vezi Reuxen Mononitron vezi Olicard Monopril vezi Fosypril Monotervezi Olicard Monural vezi Fosfomycinum

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good

MOLDAMIN

  • Product Code: MOLDAMIN INJECTABIL
  • Availability: Se vinde numai in farmacii!
  • 0.00€


HP Banner