A+ A A-

Plombele dentare

Restaurările din porţelan sunt superioare estetic şi trec cu brio proba de rezistenţă în timp!

Există mai multe tipuri de plombe de amalgam, din răşini compozite, inlay-uri şi onlay-uri realizate din porţelan.

Plombele de amalgam

Se realizează prin amestecarea mercurului cu pulberi de argint sau alte metale (cupru, zinc, staniu). Acest tip de plombe prezintă multe dezavantaje. Unul dintre acestea este faptul că se dilată sau se contractă la variaţii de temperatură.

Astfel, în timp, în funcţie de mărimea plombei, dintele plombat este predispus la fracturare. Un alt dezavantaj este conţinutul de mercur, material foarte toxic pentru organismul uman. Nu se ştie cu exactitate cantitatea de mercur eliminată în organism dintr-o plombă de amalgam şi efectele pe termen lung asupra acestuia, însă Alzheimer, scleroza multiplă, demenţa şi artrita sunt afecţiuni în care este implicat mercurul.

Plombele din răşini compozite

Acestea sunt realizate dintr-un material plastic de culoarea naturală a dinţilor amestecat cu dioxid de siliciu. In trecut, acestea erau aplicate doar dinţilor anteriori, deoarece nu rezistau forţelor masticatorii exercitate la nivelul dinţilor laterali (premolari şi molari). Cu trecerea timpului însă, aceste compozite au fost îmbunătăţite şi pot fi utilizate şi în zona din spate a maxilarelor. Ele au mai multe întrebuinţări cum ar fi, spre exemplu, îmbunătăţirea esteticii dentare prin aplicarea pe dinţii a căror culoare a fost modificată sau pe cei a căror formă nu este fiziologică.

La acest gen de plombe nu se cunosc contraindicaţii care ar putea afecta sănătatea organismului uman. Ele sunt fabricate pentru a înlocui plombele din amalgam care sunt, aşa cum am descris mai sus, toxice pentru organism.

Inlay-uri şi Onlay-uri realizate din porţelan

Acest gen de restaurări au fost obţinute şi testate în laborator, fiind realizate din porţelan. Prezintă o estetică superioară, rezistente la presiuni şi la timp. în ceea ce priveşte preţul, acesta se apropie de cel al plombelor confecţionate din materiale preţioase, cum ar fi aurul, de exemplu.

Dacă doriţi lucruri valoroase şi de durată, acestea vor costa mai mult. Pacientul va fi însă foarte mulţumit din punctul de vedere al esteticii, rezistenţei la presiune şi la timp, în comparaţie cu plombele inestetice din amalgam.

Dacă şi-a schimbat culoarea, se poate albi?

Amalgamul şi plombele din răşini compozite nu se pot albi. Dacă nu doriţi să mai purtaţi plomba respectivă, pentru că este inestetică, aceasta se poate schimba cu una nouă care respectă estetica şi pretenţiile dumneavoastră. Plombele din amalgam sunt de domeniul trecutului.

Acum există multe modalităţi de reconstituire a dinţilor afectaţi de carii sau fracturaţi prin materiale care se combină cu dintele şi nu se mai observă, devenind una cu acesta. Este de preferat ca înlocuirea plombelor să se facă după o albire a dinţilor naturali şi abia apoi să se aplice o plombă, aceasta fiind adaptată culorii dinţilor de după tratamentul de albire.

De asemenea, se poate lua în considerare reconstituirea dinţilor cu faţete din porţelan.

Care este mecanismul de aplicare a plombei?

După ce dintele a fost preparat, curăţat de carie şi alte coloraţii inestetice, acesta se va trata cu ajutorul unui acid care are rolul de a demineraliza zona în care se aplică plomba, astfel încât aceasta să intre bine în dinte, făcând corp comun. După demineralizarea cu acid, se aplică un lichid numit adeziv (bond), cu rol de intermediar între dinte şi plombă. Cu ajutorul unei lumini speciale (ultraviolete), aplicate asupra adezivului din zona demineralizată de acid a dintelui, acesta realizează la propriu "lipirea” dintre acestea.

După această etapă, se începe aplicarea în straturi a răşinii compozite. Ea are consistenţa plastilinei. Straturile suprapuse de plombă setratează cu aceeaşi lumină specială care va 'lipi' (polimeriza) plomba de adezivul deja aplicat pe dinte. După ce s-a realizat "umplerea" dintelui cu plombă şi modelarea lui după forma acestuia, plomba va fi şlefuită pentru înlăturarea surplusului şi pentru împiedicarea colorării şi uzurii ei premature

 

 

NSP GK4 suffix " nsp"

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Prev Next

Stat