A+ A A-

GLUCAGOMUL SI DIAZOXIDUL

 


Glucagonul, un hormon polipeptidic secretat de celulele alfa-insulare, are efect hiperglicemiant, datorit predominant cresterii glicogenolizei. Injectat la bolnavii cu coma insulinica,creste valoares glicemiei.efectul mentinandu-se 1— 1 1/2 ore. Eficacitatea este mica sau nula daca se administreazå tirziu — dupa 45 minute de la debutul comei — deoarece in acest caz glicogenul hepatic este epuizat de asemenea este ineficace la bolnavii cu insuficienta hepatica severa.


Glucagonul se injecteazå subcutanat, intramuscular sau intravenos, doza utila fiind de 0,5—1 mgt la nevoie se repeta la fiecare 20 minute. Dupa trezirea din coma trebuie administrata glucoza, pentru a preveni recåderea. Daca bolnavul nu råspunde la glucagon in circa 20 minute, este nacesarå injectarea intravenoasa de glucoza.Alte indicatii ale glucagonului sint ca test diagnostic iri insulinom si in boala Gierke. Actiunea inotrop pozitiva este utila in unele forme de insuficientå circulatorie acuta.


Ca efecte nedorite sint frecvente greata si voma. Reactile alergice sint relativ rare. In feocromocitom glucagonul poate provoca hipertensiune marcata.


Diazoxidul, un compus de sinteza cu structura tiazidica (imrudit cu clorotiazida), create glicemia prin inhibarea secretiei pancreatice de insulina si prin alte actiuni metabolice complexe. Administrat oral, 5 mg/kg si zi la inceput, apoi dupa nevoie, este util in tratamentul hipoglicemiei idiopatice severe a copilului mic si al starilor hipoglicemice grave, prin cancer de pancreas sau insulinom (care nu pot fi tratate altfel).Injectat intravenos, este indicat pentru atunea vasodilatatoare marcata in urgentele hipertensive.

Diazoxidul provoacå frecvent reactii adverse: deprimare centrala si somnolenta, anorexie, greaita, voma, ederne, hipotensiune posturalå, aritmii, hiperglicemie trecatoare (uneori cu cetoacidoza), hiperuricemie, eruptii cutanate, leucopenie, trombocitopenie (mai ales cind tratamentul este prelungit). La copiii care au primit timp indelungat medicamentul, poate apare hipertricozåt de asemenea dezvoltarea psihosomatica poate fi intarziata.
 

NSP GK4 suffix " nsp"

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Prev Next

Stat