A+ A A-

   Gonadotropina

 

 

 Gonadotropinele sau gonadotrofinele acţionează prin conţinutul în foliculostimulinâ (FSH) şi luteostimulină (LH).
Gonadotropina umană de menopauză (HMGmenotropin, Follotropin, Pergonal) este un extract purificat standardizat, obţinut din urina de femeie în perioada de postmenopauză. Conţine predominant hormon foliculostimulant şi cantităţi mici de hormon luteinizant.


Gonadotropina corionică (HCGgonacor+) se obţine din urina de femeie gravidă, fiind secretată de placentă. Conţine predominant hormon luteinizant.


Cele două tipuri de gonadotropine sînt folosite secvenţial pentru tratamentul sterilităţii prin deficit (hipofizar sau hipotalamic) de gonadotropine: amenoree primară sau secundară, sindrom ovarian polichistic şi alte tulburări menstruale în care procesul de ovulaţie este neregulat. Tratamentul se începe cu gonadotropina de menopauză, care provoacă creşterea şi maturarea foliculară.

Se administrează o fiolă, adică 75 u.i. FSH şi 75 u. i. LH, zilnic timp de circa 10 zile. în ziua care urmează se injectează gonadotropină corionică 10 000 u.i., în scopul declanşării ovulaţiei. Tratamentul are şanse de a fi eficace dacă sub influenţa gonadotropinei de menopauză s-a produs o creştere corespunzătoare a secreţiei estrogenice (estriol 20—50 mcg sau estrogeni totali 40—100 mcg/24 ore). în lipsa efectului cura se repetă 2—3 cicluri, apoi eventual se dublează doza zilnică de gonadotropină de menopauză.

Se apreciază că tratamentul provoacă ovulaţie în proporţie de aproximativ 90%, iar 50% din femei rămîn însărcinate; incidenţa sarcinilor gemelare este de 20—40% (frecvenţa este mare în caz de amenoree secundară cu galactoree şi relativ mică la femeile cu ovar polichistic sau menstre neregulate cu lipsa ovulaţiei). Insuficienţa ovariană primară şi alte afecţiuni ovariene (decît sindromul polichistic) reprezintă contraindicaţii.


în săptămîna care urmează ovulaţiei, gonadotropinele pot provoca un sindrom de hiperstimulare (de temut atunci cînd secreţia de estriol depăşeşte 50 mcg, iar cea de estrogeni totali 100 mcg/zi).

Sindromul, care a fost semnalat în 0,5—1,5% din cazuri, se manifestă prin mărirea ovarelor, cîteodată enormă, chisturi luteinice, uneori ascită şi hidrotorax. Fenomenele, care pot fi periculoase, impun oprirea tratamentului şi supravegherea medicală strictă.


La bărbaţi, gonadotropina corionică stimulează celulele interstiţiale ale testiculului şi cresc secreţia de androgeni .Se recomandă a fi încercată în criptorhidism (500—2000 u.i. de 2—3 ori/săptămînă, timp de o lună), înainte de a decide intervenţia chirurgicală.
 

NSP GK4 suffix " nsp"

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Prev Next

Stat