A+ A A-

Humex Expectorant


Denumire comună internaţională: Carbocisteinum

Alte denumiri comerciale: Carbocisteina, Estival, Fluidol, Fluifort, Mu- cotreis, Pectodrill, Rhinathiol

Forme de prezentare: Sirop, Soluţie orală, Pulbere pentru soluţie ora­lă


Ce este şi pentru ce afecţiuni se utilizează?
Carbocisteina este un mucolitic. Acesta acţionează prin desfa­cerea unor legături chimice din interiorul mucusului ce are ca re­zultat fluidifierea acestuia. Acest lucru favorizează expectorarea mucusului prin tuse.
Carbocisteina se utilizează pentru afecţiuni respiratorii cum ar fi bronşite, astm sau fibroză cistică sau în orice altă afecţiune carac­terizată prin hipersecreţie de mucus inclusiv otita medie supura- tivă şi bolile pulmonare obstructive cronice.
Important de ştiut
Nu administraţi un medicament cu acţiune antitusivă (cum ar fi pseudoefedrină sau codeină) sau antisecretorie (cu acţiune atro- pinică) în asociaţie cu un mucolitic cum este carbocisteina. Pot apare efecte adverse severe.
Administrarea corectă
Medicamentul se administrează oral conform instrucţiunilor medicului. Măsuraţi cantitatea de sirop sau soluţie orală ce ur­mează a fi administrată. Nu administraţi o cantitate mai mare sau pentru o durată mai lungă de timp decât cea recomandată de către medic.
Dacă săriţi o doză - luaţi doza uitată imediat ce vă amintiţi. Totuşi, dacă se apropie timpul pentru următoarea doză, săriţi peste doza uitată şi reveniţi la programul normal de administrare. Nu admi­nistraţi o doză dublă de medicament.
Cum păstrăm medicamentul

La temperatura camerei, ferit de acţiu­nea copiilor.
Ce efecte adverse pot apare?
Dacă observaţi apariţia unei reacţii alergice la administrarea medicamentului (urticarie, dificultate la respiraţie, umflarea feţei, a buzelor, a limbii, a gâtului) încetaţi administrarea medicamen­tului şi anunţaţi imediat medicul.
Dacă observaţi apariţia următoarelor efecte adverse mai puţin severe, continuaţi administrarea medicamentului şi consultaţi medicul: tulburări gastrice, greaţă, diaree, rash.

Când nu se administrează?
   Humex Expectorant nu se administrează persoanelor cunoscute cu alergie la medicament sau cu ulcer peptic.
Atenţionări speciale
  La pacienţii cu diabet zaharat se va ţine cont de conţinutul de 5 g de zahăr dintr-o lingură de sirop.
Interacţiuni posibile cu alimente sau medicamente
Nu se cunosc interacţiuni cu alte medicamente.
Sarcina şi alăptarea
Nu este de aşteptat ca medicamentul să aibă efecte nocive asupra fătului dacă se administrează în sarcină. Consultaţi medicul  înainte de a administra medicamentul pe durata sarcinii.
Nu se cunoaşte dacă medicamentul trece în laptele matern. Nu administraţi medicamentul pe durata alăptării fără a consulta mai întâi medicul.
Doze recomandate
Adulţi

Doza uzuală este de 750 mg carbocisteină (15 ml Humex Expec­torant sirop pentru adulţi - o lingură) de 3 ori/zi.
Copii
Se recomandă administrarea zilnică a 1-4 linguriţe Humex Ex­pectorant sirop pentru copii.
Supradozare
Orice medicament administrat în exces poate provoca efecte adverse severe. Anunţaţi medicul dacă suspectaţi supradozarea.
Simptomele supradozării cu carbocisteină pot include: dureri în partea superioară a abdomenului, greaţă, diaree.

NSP GK4 suffix " nsp"

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Prev Next

Stat