A+ A A-

Factori de risc pulmonar

Fumatul îl reprezintă pe cel mai grav

Este implicat în apariţia cancerului pulmonar, dar şi a celui de limbă, gastric, pancreas, vezică urinară. Fumatul este la originea a 9 din 10 cazuri de cancer pulmonar la bărbaţi şi a 8 din 10 la femei. Riscul de a dezvolta o neoplazie este cu atât mai mare, cu cât o persoană fumează mai multe ţigarete pe zi. De asemenea, acest risc nu este mai mic în cazul ţigaretelor cu conţinut scăzut de nicotină.

Fumatul este incriminat ca factor de risc din cauza celor 4.000 de compuşi, unii cu proprietăţi iritante, alţii (peste 50) - carcinogeni (dimetil-nitrosamina, dietil-nitrosamina, metal-etil-nitrosamina, benzpiren, metal- benzpiren, dibenzcarbozone, poponiu, arsenic.hidrocarburi aromate). Aceste substanţe sunt eliberate în aer ca particule şi gaze. Fumul de ţigară emanat este dăunător atât prin fumul (curentul) direct, dar şi prin cel lateral. Multe toxine sunt prezente în fumul lateral în concentraţii mai ridicate decît în cel principal, într-o încăpere se regăseşte 85% din fumul creat prin curentul lateral, astfel încât există şi un impact semnificativ asupra persoanelor nefumătoare expuse la fumul de ţigară - fumători pasivi.

Riscul de a dezvolta cancer în cazul fumătorilor pasivi este demonstrat de faptul că incidenţa cancerului pulmonar este de două ori mai mare la persoanele din preajma fumătorilor decât la cele fără expunere.

NSP GK4 suffix " nsp"

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Prev Next

Stat