A+ A A-

Despre tuberculoză - veşti bune!

20 milioane de vieţi salvate prin programele de îngrijire şi control!

Conform Raportului Global 2012 privind tuberculoza, dat publicităţii în luna octombrie 2012, 20 milioane de oameni sunt astăzi în viaţă ca rezultat direct al programelor de îngrijire şi control al tuberculozei ciuda eforturilor guvernelor ţărilor din zonele declarate endemice şi a ajutorului internaţional. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) atrage atenţia că lupta împotriva tuberculozei continuă, iar echilibrul între rezolvarea acestei probleme majore de sănătate publică şi ameninţarea milioanelor de cazuri de deces din cauza acestei boli rămâne fragil.

Sunt şi veşti bune

Raportul reuneşte date din 204 zone şi ţări. Sunt şi veşti bune. Numărul de cazuri noi şi de decese cauzate de tuberculoză, în toate cele şase regiuni ale OMS, este în scădere constantă. Cu toate acestea, cifrele sunt încă îngrijorătoare. în 2011 a fost înregistrat un număr de 8,7 milioane de cazuri noi. Totodată, Africa şi Europa nu-şi vor atinge ţinta propusă deînjumătăţire a numărului de decese din 1990 până în anul 2015.

Medicamente specifice

Pe lângă măsurile de control ale apariţiei cazurilor poi şi de împiedicare a diseminării bolii, se caută în continuare soluţii mai bune pentru a răspunde infecţiilor cu bacili rezistenţi la tratament - MDR (mulţi drug resistant, bacili rezistenţi la mai multe grupe de medicamente specifice antituberculoase) şi XDR (extensively drug resistant - bacili rezistenţi la toate grupele de medicamente).

Un grad de optimism

Este necesară în continuare finanţarea susţinută a programelor de cercetare şi dezvoltare, introducerea de noi dispozitive de testare, capabile să diagnosticheze inclusiv cazurile cu tuberculoză rezistentă la medicamente în numai 100 de minute.

Există, pentru prima dată în 40 de ani, un grad de optimism şi în legătură cu medicaţia tuberculozei, primele noutăţi fiind aşteptate în anul 2013. De asemenea, un nou vaccin ar putea deveni disponibil în cursul următoarei decade.

Cu toate acestea, fondurile alocate în acest moment la nivel global pentru cercetare şi dezvoltare reprezintă doar jumătate din cele estimate a fi necesare pentru a preveni progresia în continare a maladiei. Ţările cu nivel scăzut al veniturilor, de altfel cele mai expuse bolii, sunt şi cele mai ameninţate de creşterea numărului de cazuri. Şi asta din cauza accesului scăzut la diagnostic şi tratament. Fondul Global de Luptă împotriva HIV/SIDA, Tuberculozei şi Malariei este principalul donor extern pentru programele de control al tuberculozei, proiecte ale acestui fond fiind implementate şi în România

 

Atentie!

Orice persoană, indiferent de condiţia socială, poate lua tuberculoză. în cazul celor săraci şi al celor fără sprijin social boala odată instalată este foarte greu de vindecat. în timp, de asemenea destul de mulţi oameni nu ştiu că tratamentul TBC este foarte lung şi dificil. Un caz normal de TBC durează 6 luni pentru a se vindeca, însă cazurile TBC rezistente la medicamente (MDR sau XDR-TB) chiar şi 2 ani. Totuşi, „tuberculoza este o boală vindecabilă". în România, aceasta este una dintre cele mai grave probleme de sănătate publică. Rata de TBC este una dintre cele mai mari din toată Europa şi Asia Centrală.

NSP GK4 suffix " nsp"

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Prev Next

Stat