Web Analytics
  • SURDITATEA si Implantul Cohlear

Din nou în lumea sunetelor

    Implantul cohlear redă copiilor bucuria de a auzi!

 

Intr-o lume magică, toate problemele s-ar rezolva cu o simplă mişcare de baghetă. Deşi în viaţa reală lucrurile sunt mult mai complicate, descoperirea implantului cohlear este, pentru copiii suferinzi de hipoacuzia neurosenzorială sever-profundă, acea baghetă magică din poveştile copilăriei.

Chirurgia  implantului cohlear presupune existenţa unor resurse materiale şi Umane importante: un sistem de depistare precoce a surdităţii, prin screening neonatal, o tehnologie performantă de audiologie şi electrofiziologie pentru selecţia candidaţilor la implant, săli de operaţie dotate cu echipamente complexe şi o echipă de profesionişti cu experienţă,supraspecializaţi în acest domeniu.

„In ultimii 30 de ani, implantul cohlear s-a dovedit a fi Everestul recuperării unei infirmităţi, în sensul că este singurul dispozitiv medical care recuperează 100% un handicap” (dr. Lucian David, cofochirurg, expert în chirurgia complexă a surdităţii).

Ce este implantul cohlear şi cum ajută copiii cu pierdere de auz sever-profundă?

Un implant cohlear este un dispozitiv medical care înlocuieşte funcţia urechii interne afectate de surditate, permiţând copiilor cu pierdere de auz sever profundă să audă.

Porţiunea internă, implantul, este poziţionată chirurgical în cohlee, în urechea internă. Porţiunea externă, procesorul, este montată în. os, în apropierea pavilionului urechii copilului. Procesorul captează sunetele cu ajutorul unui microfon şi le transmite către implant. Acesta stimulează electric direct nervul auditiv şi produce senzaţia de auz.

Cum auzim natural şi cum auzim cu implantul cohlear?

Diferenţa între proteză şi implantul cohlear. Auzul este unul din cele cinci simţuri, fiind un proces complex de captare şi interpretare a sunetelor. în auzul natural, urechea externă captează cea mai mare parte a undelor sonore şi, prin ingineria remarcabilă şi delicată a urechii medii şi interne, le transformă în mesaje pe care creierul le poate înţelege.„Implantul cohlear este cel mai spectaculos mijloc de recuperare a auzului.

Spre deosebire de protezele auditive, care fac sunetul mai puternic, implantul cohlear funcţionează prin stimularea directă a nervului auditiv prin curenţi electrici slabi fără a străbate calea convenţională formată din urechea externă, medie şi internă." (Dr. Lucian David)

Este indicat implantul cohlear In cazul copilului meu?

Pentru a afla dacă implantul este recomandat în cazul copilului tău, mai întâi va trebui să afli cât de afectat este auzul lui. Copiii cu pierdere de auz uşoară sau moderată nu sunt candidaţi pentru implant cohlear. Ei beneficiază de protezele auditive sau de alte mijloace de amplificare a sunetului. Implantul cohlear ' va ajuta copiii cu hipoacuzie neurosenzorială sever-profundă să audă.

De asemenea, cel mai mare beneficiu îl au copiii la care implantul cohlear se face la vârste cât mai mici, între 1 şi 3 ani, sau la cei care au deja o experienţă auditivă anterioară bogată. Cu cât un copil primeşte implantul mai devreme, cu atât este mai mare potenţialul lui de a dezvolta abilităţile de auzire, înţelegere şi vorbire.

Pentru a învăţa să comunice verbal, copilul va trebui să înveţe cum să interpreteze sunetele pe care le aude. Cu cât trece mai mult timp fără să poată auzi sau fără să poată auzi clar sunetele cu atât mai dificil îi va fi să interpreteze acele sunete.

Operaţia de implant cohlear

Chirurgia implantului cohlear se efectuează sub anestezie generală şi durează aproximativ două-trei ore. Chirurgul practică o incizie în osul din spatele urechii, unde se plasează stimulatorul. Electrodul este montat în urechea internă, în cohlee.

Odată amplasat, funcţionalitatea implantului este testată în timpul operaţieicu ajutorul unui dispozitiv electronic.

Activarea: din lumea tăcerii în lumea sunetelor

Călătoria copilului în lumea sunetelor va începe după 4-6 săptămâni, moment în care se activează procesorul de sunete de către un specialist în reglajul

implantului cohlear. Este momentul în care copilul tău va auzi sunetele pentru prima dată, iar acesta va fi unic!

Ajută-ţi copilul să progreseze!

Odată ce procesorul este activat, copilul are nevoie în mod regulat de verificări şi tratament. Urmează mai multe şedinţe de reglaj. „Acestea sunt operaţiuni complexe, ce presupun atât cunoştinţe de fizică, cât şi de audiologie. In mod general, acestea se referă la stabilirea limitelor stimulării electrice a nervului auditiv de către electrozii implantului cohlear pentru a produce senzaţia auditivă, discriminarea cuvintelor şi inteligibilitatea vorbirii", afirmă dr. Adrian Tudor, audiolog pentru reglajul implantului cohlear, unul dintre puţinii experţi în acest domeniu din România.

In paralel, copilul este înrolat în programul de logopedie pentru a fi ajutat să progreseze în ceea ce priveşte auzul, înţelegerea şi vorbirea.


Nu în ultimul rând, pentru ca progresul să fie cât mai rapid şi sigur, familia trebuie implicată în terapie. Ca părinte, eşti cea mai importantă parte a procesului.

Cu tratament şi îngrijire audiologică, copiii cu implant cohlear:

■  Vor fi fericiţi şi bine adaptaţi;

■  Vor putea avea rezultate deosebite la şcoală;

■  Vor participa în tabere şi activităţi sportive;

■  Vor vorbi la telefon cu prietenii lor;

■  Vor lua ore de muzică;

■  Vor învăţa limbi străine;

Vor avea încredere în ei atunci când se află în situaţii cu mult zgomot sau atunci când se vorbeşte în şoaptă.

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good

SURDITATEA si Implantul Cohlear

  • Product Code: SURDITATEA si Implantul Cohlear
  • Availability: Se vinde numai in farmacii!
  • 0.00€


Related Products

Obezitatea la copii

Obezitatea la copii

Obezitatea copiilor Obezitatea copilului nu apare peste noapte, din neant. Este o boală plurifactor..

0.00€

ACUFENELE

ACUFENELE

AcufeneleZgomotele în urechi - afecţiuni banale sau boli periculoase?   Ce sunt acufenele?..

0.00€

CATARACTA SENILA

CATARACTA SENILA

Cataracta senilăDoar operaţia poate recupera vederea în totalitate Una din cele mai frecvente proble..

0.00€

DISTONIA MUSCULARA

DISTONIA MUSCULARA

DISTONIA MUSCULARADistonie musculară, căci despre ea era vorba, este o boală rară, insuficient cunos..

0.00€