A+ A A-

Distonia, o boală tratabilă

Distonie musculară, căci despre ea era vorba, este o boală rară, insuficient cunoscută la noi, care se manifestă prin mişcări involuntare ale organismului. Corpul pur şi simplu nu mai dă ascultare comenzilor.

V-aţi întrebat vreodată cum e să vreţi să păşiţi înainte şi să nu puteţi pentru că aveţi spasme musculare involuntare? Sau să vreţi să întoarceţi capul într-o parte şi să trebuiască să vi-l ţineţi cu mâna?...Sau să nu puteţi să înghiţiţi mâncarea sau articula cuvintele?

Aceste lucruri se întâmplă frecvent persoanelor care suferă de distonie musculară. Simptomele distoniei sunt diferite de la caz la caz şi se agravează în timp, iar corpul pur şi simplu nu îi mai ascultă!

Asociaţia pacienţilor cu distonie „Children's Joy” a organizat în data de 18 aprilie prima întâlnire oficială în Sighişoara, în sala festivă a Gimnaziului de stat „Nicolae lorga”. La eveniment au participat pacienţi cu distonie şi Parkinson şi familiile acestora, medici neurochirurgi şi neurologi din Târgu Mureş şi Sighişoara, kinetoterapeuţi, reprezentanţi ai fundaţiilor umanitare, cadre didactice, precum şi mulţi alţi invitaţi care au dorit să afle mai multe informaţii despre aceste două maladii: distonie şi Parkinson. Prezentă la eveniment, directoarea Gimnaziului de stat „Nicolae lorga”, Marilena Laiu, s-a declarat mândră că a putut găzdui această manifestare de suflet (lansarea asociaţiei) în şcoala ei, mai ales că acum 14 ani Sabina (foto) i-a fost elevă.

Distonia este o afecţiune neurologică deosebit de gravă şi se caracterizează prin contracţii musculare susţinute ce determina frecvente mişcări necontrolate ale organismului: mişcări de torsiune, tremor, toate acestea fiind cauzate de o transmitere impropie a impulsurilor nervoase. Distonia poate fi dureroasă şi poate duce la invaliditate. Studiile arată că la fiecare pacient această afecţiune se manifestă altfel, depinzând de grupul afectat de muşchi. Distonia este socotită o afecţiune rară, greu de evaluat.

Iniţiativa înfiinţării Asociaţiei „Children's Joy” îi aparţine Sabinei Gali, care a fost diagnosticată în 2004 cu distonie neuromusculară şi a familiilor altor bolnavi de distonie pe care aceasta i-a cunoscut în experienţele avute prin spitale.

NSP GK4 suffix " nsp"

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Prev Next

Stat