A+ A A-

Zofran


Denumire comună internaţională: Ondansetronum

Alte denumiri comerciale: Emeset, Ondansetron, Ondator, Ondaran, Osetron, Setronon

Forme de prezentare: Comprimate filmate, Comprimate orodispersa- bile

Ce este şi pentru ce afecţiuni se utilizează?zofran
Zofran este un produs folosit singur sau în combinaţie cu alte medicamente pentru prevenirea greţei şi vărsăturilor induse de chimioterapie, radioterapie sau intervenţiile chirurgicale. Acţio­nează prin blocarea substanţei care provoacă senzaţia de greaţă.
Important de ştiut                                                            Inaintea începerii acestui tratament informaţi medicul sau far­macistul dacă suferiţi de orice boală de ficat sau aveţi sindrom de interval QT lung (identificabil pe electrocardiogramă).
Administrarea corectă
Pentru a reduce senzaţia de greaţă luaţi pastila de Zofran cu circa o jumătate de oră înaintea chimioterapiei, 1-2 ore înaintea radioterapiei sau o oră înaintea intervenţiei chirurgicale. După aceste proceduri, puteţi administra Zofran de cel mult 3 ori pe zi, 1-2 zile.
Se poate lua cu alimente sau pe stomacul gol. Totuşi, este posi­bil ca medicul dumneavoastră să vă interzică să mâncaţi înaintea procedurilor enumerate mai sus.
Dacă folosiţi soluţia lichidă măsuraţi dozele cu lingura specială sau recipientul pus la dispoziţie. Nu încercaţi să dozaţi soluţia cu o lingură normală pentru că s-ar putea să greşiţi doza.
Administraţi în fiecare zi la aceleaşi ore pentru a asigura nivele constante ale medicamentului în sânge.
Dacă săriţi o doză-luaţi medicamentul imediat ce vă amintiţi.Totuşi dacă se apropie momentul pentru doza următoare, săriţi peste doza uitată şi administraţi medicamentul în continuare conform orarului stabilit. Nu luaţi două doze odată.
Cum păstrăm medicamentul?Păstraţi la temperatura camerei sau la frigider, ferit de lumină sau umezeală.
Ce efecte adverse pot apare?
Cele mai frecvente efecte adverse includ durerile de cap, ame­ţelile, oboseala şi constipaţia.
Anunţaţi imediat medicul dacă în timpul tratamentului apar dureri de stomac, rigiditate sau spasme musculare, tulburări de vedere sau chiar pierderi trecătoare ale vederii, ameţeli severe, pierderi ale conştienţei, dureri în piept, neregularităţi ale bătăilor inimii, umflarea feţei, buzelor, limbii sau gâtului.
Când nu se administrează?
Dacă faceţi alergie la acest produs.
Atenţionări speciale
Informaţi medicul dacă starea dumneavoastră nu se ameliorea­ză în timpul tratamentului. Administraţi medicamentul întocmai cum v-a fost prescris de medicul dumneavoastră: nu încercaţi să creşteţi doza sau să-l luaţi mai des.
Acest medicament vă poate da ameţeli şi dureri de cap de aceea evitaţi şofatul şi manipularea utilajelor cu risc până la epuizarea efectului. De asemenea evitaţi consumul de alcool sau folosirea altor medicamente ce v-ar putea creşte somnolenţa (ex. medica­mente pentru dureri, răceli, convulsii, relaxare musculară, depre­sie sau anxietate).
Pentru a reduce intensitatea ameţelilor, încercaţi să vă ridicaţi lent din pat sau de pe scaun.
Interacţiuni posibile cu alimente sau medicamente
Inainte de începerea tratamentului anunţaţi medicul dacă luaţi vreunul din următoarele medicamente:
•        apomorfînă (Uprima)
•        fenitoin (Phenhydan),fenobarbital
•        tramadol (Mabron, Noax Uno, Tralgit, Tramal, Urgendol)
•        rifampicină (Sinerdol), rifabutin (Mycobutin)
•        amiodaronă (Cordarone, Daritmin, Mioritmin, Sedacoron)
•        cimetidină
•        eritromicină (Eritro), claritromicină (Clar, Klabax, Klacid, Kleri- med, Fromilid, Lekoklar)
•        medicamente pentru HIV: amprenavir (Agenerase), atazanavir (Reyataz), darunavir (Prezista), fosamprenavir (Telzir), indinavir (Crixivan), nelfinavir (Viracept), nevirapin (Viramune), ritonavir (Norvir), saquinavir (Invirase), tenofovir (Viread)
Sarcina şi alăptarea
Zofran trebuie folosit în sarcină doar dacă este absolut necesar.
Nu se cunoaşte dacă acest medicament poate fi excretat în lap­te de aceea consultaţi medicul înainte să alăptaţi.
Doze recomandate
Dozajul se calculează în funcţie de vârstă, greutate, afecţiunea pentru care se prescrie medicamentul şi răspunsul la tratament.
Uzual doza maximă pentru persoanele cu probleme severe ale ficatului este de 8 mg (2 comprimate sau 4 mL) pe zi.
Supradozare
Simptomele supradozării pot include pierderi ale vederii, con- stipaţie severă, dureri de cap intense, pierderi ale conştienţei. Anunţaţi imediat medicul.

NSP GK4 suffix " nsp"

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Prev Next

Stat