A+ A A-

Zimox


Denumire comună internaţională: Combinaţii (Levodopum + Carbido- pum)
Alte denumiri comerciale: Carbidopa / Levodopa, Credanil, Isicom, Sinemet
Forme de prezentare: Comprimate, Comprimate eliberare prelungi­tă

Ce este şi pentru ce afecţiuni se utilizează?zimox
Zimox reprezintă o combinaţie de levodopa şi carbidopa folo­sită singură sau în asociere cu alte preparate în tratamentul bolii Parkinson sau a altor boli cu simptome similare (ex. tremor, rigi­ditate şi slăbiciune musculară, dificultăţi la mers) determinate de deficitul unei substanţe numită dopamină - la nivelul creierului. Carbidopa împiedică scindarea moleculei de levodopa în toren­tul sangvin astfel încât la nivelul creierului ajunge o cantitate mai mare de levodopa iar efectele adverse pe alte organe sunt mai mici.
Important de ştiut
Dacă anterior administrării acestui produs eraţi în tratament doar cu levodopa, aşteptaţi minim 12 ore de la ultima doză de levodopa pentru a începe tratamentul cu Zimox. De obicei, medi­cul preferă să reducă doza de levodopa înaintea iniţierii terapiei cu levodopa şi carbidopa, tocmai pentru a preveni efectele ad­verse ale unei cantităţi prea mari de dopamină disponibilă.
Administrarea corectă
Dozajul se calculează în funcţie de severitatea bolii şi de răspun­sul la tratament.
Uzual se poate lua Zimox de 2-3 ori pe zi la intervale de 4-8 ore sau conform indicaţiilor medicului, de preferinţă după mese şi în fiecare zi la aceleaşi ore.
Evitaţi administrarea odată cu alimentele foarte bogate în pro­teine datorită posibilei lor interacţiuni cu absorbţia medicamen­tului.
Inghiţiţi tabletele întregi, fără a le zdrobi sau mesteca.
Nu administraţi concomitent cu preparatele pe bază de fier da­torită scăderii absorbţiei Zimoxului.
Dacă săriţi o doză-luaţi medicamentul imediat ce vă amintiţi. Totuşi dacă se apropie momentul pentru doza următoare, săriţi peste doza omisă şi administraţi medicamentul în continuare conform orarului stabilit. Nu luaţi două doze odată.
Cum păstrăm medicamentul?Păstraţi la temperatura camerei, ferit de lumină, soare, umezeală. Levodopa se închide la culoare dacă nu este păstrată în condiţii corespunzătoare; în această situaţie se aruncă comprimatele modificate şi se înlocuiesc cu altele.
Ce efecte adverse pot apare?
Cele mai frecvente efecte adverse sunt date de greaţă, vărsături, dureri de cap, ameţeli, tulburări ale somnului. Dacă aceste reacţii sunt persistente sau se agravează, apelaţi imediat la medic sau farmacist.
Anunţaţi medicul dacă observaţi accentuarea mişcărilor invo­luntare, clipiri şi tresăriri frecvente ale pleoapelor, depresie, ha­lucinaţii, idei suicidare, stare confuzională, pierderea conştienţei, tulburări de vedere, bătăi cardiace neregulate, amorţeli ale mâini­lor şi picioarelor, sângerări spontane sau semne ale infecţiei.
în caz de dureri în piept, convulsii, vărsături cu aspect de zaţ de cafea sau scaune negre ca păcura, prezentaţi-vă imediat la me­dic.
Rar, reducerea dozelor sau întreruperea bruscă a tratamentului poate declanşa sindromul neuroleptic malign caracterizat prin stare confuzională, ameţeli puternice, pierderea conştienţei, fe­bră ridicată, rigiditate musculară, transpiraţii profuze, respiraţii frecvente. Acesta trebuie tratat urgent la spital.
Când nu se administrează?
Nu se administrează Zimox în caz de alergie cunoscută la vreu­na din componente, glaucom cu unghi îngust, istoric de cancer de piele sau leziuni cutanate încă nediagnosticate.
Nu se recomandă administrarea acestui medicament la copii.
Atenţionări speciale
Inaintea iniţierii terapiei informaţi medicul dacă aveţi diabet za­harat, probleme cu glandele suprarenale sau glanda tiroidă, astm bronşic, emfizem pulmonar, glaucom cu unghi deschis, tulburări de ritm cardiac, angină pectorală sau boală cardiacă ischemică, infarct miocardic în antecedente, boli de rinichi sau de ficat, ulcer peptic, depresie, schizofrenie sau istoric de convulsii.
Menţineţi o legătură strânsă cu medicul curant şi semnalaţiorice modificare a stării dumneavoastră ce apare pe parcursul terapiei.
Luaţi Zimox exact cum v-a fost prescris de medic şi încercaţi să nu omiteţi dozele pentru ca medicamentul să fie eficient.
Nu întrerupeţi niciodată brusc administrarea acestui medica­ment datorită riscului de agravare a stării dumneavoastră; redu­ceţi dozele treptat, conform indicaţiilor medicului.
Uneori se poate constata ieşirea de sub efectul terapeutic al medicamentului chiar înaintea administrării unei noi doze; dacă situaţia este greu de suportat, anunţaţi medicul şi nu încercaţi să modificaţi schema de tratament fără a avea aprobarea acestuia.
Deoarece Zimox poate creşte nivelele glicemiei se recomandă monitorizarea acesteia şi semnalarea simptomelor de diabet za­harat (sete, apetit crescut, urinări frecvente) medicului curant.
Zimox poate determina ameţeli şi tulburări de vedere, de aceea evitaţi şofatul şi folosirea utilajelor periculoase până la epuizarea efectului. Nu consumaţi băuturi alcoolice în timpul tratamentu­lui.
Pentru a ameliora ameţelile şi durerile de cap, ridicaţi-vă lent din pat sau de pe scaun.
înaintea vreunei operaţii chirurgicale sau intervenţii stomatolo­gice informaţi medicul că luaţi medicamente pentru Parkinson.
Dacă în timpul tratamentului apar erecţii prelungite şi dureroa­se ce durează peste 4 ore, anunţaţi medicul.
Medicamentul poate colora transpiraţia, urina sau saliva în roşu, brun sau negru, fără a reprezenta un semnal de alarmă. Aveţi grijă cu hainele dumneavoastră dacă observaţi acest efect.
Interacţiuni posibile cu alimente sau medicamente
Inainte de începerea tratamentului anunţaţi medicul dacă luaţi vreunul din următoarele medicamente:
•        antiacide: carbonat de calciu, compuşi cu magneziu (Maalox, Gelusil), combinaţii cu calciu, magneziu şi aluminiu (Almagel, Novalox, Rennie, Trisilicalm), preparate cu bismut, carbonat de magneziu şi bicarbonat de sodiu (Ulcerotrat)
•        medicamente pentru hipertensiune arterială: clonidină, metil- dopa (Dopegyt)
•        spasmolitice: mebeverin (Colospasmin, Duspatalin), trimebutin (Colobutine, Debridat, Ibutin, Promebutin), drotaverină (No- Spa, Spasmocalm), papaverină, butilscopolamină (Scobutil, Buscopan, Scobusal, Scopantil, Uscosin)
•        metoclopramid (Cerucal, Pramidin)
•        anticonvulsivante: carbamazepină (Carbavim, Finlepsin, Neu- rotop, Taver, Tegretol, Timonil), fenitoin (Phenhydan), fenobar- bital
•        trihexifenidil (Romparkin)
•        tranchilizante: haloperidol (Haldol), risperidonă (Rispolept, Ri- leptid, Rison, Rispen, Risset), clorfeniramin, clorpromazin (Ple- gomazin)
•        alprazolam (Xanax, Frontin, Helex, Neurol, Prazolex, Zolarem)
•        antidepresive triciclice: amitriptilină, clomipramin (Anafranii), doxepin zineryt 1351
•        izoniazidă
•        fitonadionă (vitamina K)
•        preparate cu vitamina B6.
Sarcina şi alăptarea
Nu se administrează în sarcină decât dacă este absolut necesar. Zimox poate fi excretat în lapte şi de aceea se contraindică alăp­tarea în timpul tratamentului.
Doze recomandate
In caz de simptome uşoare - moderate se începe cu 1 tabletă de 2 ori pe zi, administrate la interval de 4-8 ore în timpul zilei; apoi se ajustează dozele în funcţie de răspuns, putându-se ajunge la 2-8 tablete pe zi luate în 2 prize.
Dacă dozele de Zimox se administrează la mai puţin de 4 ore interval iar acestea sunt inegale, se recomandă ca doza mai mică să se ia seara.
Modificarea dozelor se va face la intervale de minim 3 zile. Ajustarea dozelor poate fi necesară şi dacă medicul dumnea­voastră vă prescrie medicamente suplimentare.
Supradozare
In caz de supradozare pot apare fasciculaţii musculare, inca­pacitatea de a deschide ochii sau alte semne caracteristice unei concentraţii crescute a levodopei în sânge; consultaţi imediat medicul.

Zinacef vezi Zinnat

NSP GK4 suffix " nsp"

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Prev Next

Stat