A+ A A-

Progesteron

 

PROGESTATIVELE
Progestativele sînt substanţe hormonale care transformă endome-
trul proliferativ (realizat de estrogeni) în endometru secretor, apt să nideze oul, permit menţinerea sarcinii şi uşurează dezvoltarea alveo­lară a glandei mamare.Dacă nu survine sarcina, scăderea bruscă a concentraţiei de progestativ din sînge este responsabilă de declanşarea menstruaţiei.


Progestativele sînt indicate în sindromul premenstrual şi dismenoree, în amenoree (se administrează în a doua jumătate a ciclului, pentru completarea tratamentului estrogenic), în unele cazuri de menoragie (cu aspect hiperplazic, hiperfoliculinic al endometrului), în endometrioză, în mastopatia prin insuficienţă Iuţeală (absolută sau relativă).

Eficacitatea în iminenţa de avort sau avortul habitual este îndoielnică.
Se folosesc terapeutic progesteronul şi o serie de derivaţi de proges- teron, derivaţi de testosteron şi derivaţi de 19-nortestosteron.


Progesteronul+, hormon natural, este puţin eficace în dozele folo­site obişnuit terapeutic (10 mg/zi). Se metabolizează repede în ficat, timpul de înjumătăţire în plasmă fiind de 5 minute. Administrat oral se absoarbe bine în intestin, dar este inactivat practic în totalitate la primul pasaj hepatic, fiind ineficace pe această cale.

Se utilizează sub formă de soluţie uleioasă, injectată intramuscular, care se comportă ca preparat de depozit, menţinînd efectul hormonului 1—3 zile.

In afara efectului progestativ, are acţiune slabă de inhibare a secreţiei de gonadotropine, creşte temperatura corpului (prin acţiune hipotalamică), măreşte sensibilitatea centrului respirator la bioxidul de carbon, favo­rizează în oarecare măsură catabolismul proteic şi eliminarea urinară de sare (acţiune antialdosteronică).


Didrogesteronul (dydrogesterone, duphaston), un compus de tip retro- progesteron (cu C 19 în poziţia alfa, nu beta ca în cazul hormonului natural), acţionează mai ales asupra endometrului şi menţine sarcina. Nu are proprietăţi antigonadotropinice. Este activ pe cale orală.


Hidroxiprogesteronul caproat (hydroxyprogesteron caproat, primolut- depot), injectat intramuscular (125—500 mg/săptămînă), are acţiune lentă şi prelungită. Proprietăţile sînt asemănătoare progesteronului.


Hidroxiprogesteronul acetat (hydroxyprogesteron acetat, acetoxipro- gesteronă+) este eficace pe cale orală. Doza obişnuită este 25—50 mg/zi; în avortul habitual se recomandă 100—250 mg/zi.


Medroxiprogesteronul+ (medroxyprogesteron acetat, provera), derivat de hidroxiprogesteron, este eficace oral (10 mg/zi), iar în injecţii intra- musculare (50 mg/săptămînă) reprezintă un preparat de depozit. Are acţiune antigonadotropinică.

NSP GK4 suffix " nsp"

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Prev Next

Stat