Web Analytics
  • PREDNISON

Prednison


Denumire comună internaţională: Prednisonum
Alte denumiri comerciale: N-Prednison
Forme de prezentare: Comprimate

Ce este şi pentru ce afecţiuni se utilizează?
Prednisonul este un corticosteroid. Este indicat într-o multitudi­ne de afecţiuni cum ar fi: insuficienţa corticosuprarenală, alergiile severe, astmul bronşic, poliartrita reumatoidă, scleroza multiplă, bolile de ţesut conjunctiv inclusiv lupusul eritematos sistemic, unele afecţiuni ale ochiului, anumite forme de cancer, sindrom nefrotic cu pierderi mari de proteine prin urină, meningită, tiro- idită. Efectul său major se reflectă asupra inflamaţiei, pe care o reduce.
Important de ştiut
Intrucât administrarea de durată a prednisonului creşte suscep­tibilitatea la infecţii, evitaţi aglomeraţiile şi contactul cu persoa­nele bolnave. Dacă aţi fost expus la varicelă (vărsat de vânt), pojar sau tuberculoză contactaţi imediat medicul. De asemenea nu ezitaţi să luaţi legătura cu el dacă apar semne ale infecţiei (febră, frisoane, dureri în gât, dificultăţi la urinat, dureri musculare şi arti­culare) în timpul tratamentului şi 12 luni după aceea.

Administrarea corectă
Administraţi medicamentul pe cale orală o dată pe zi (diminea­ţa) sau în mai multe prize, cu alimentele. Dacă aveţi de luat mai multe doze pe zi, administraţi la intervale egale de timp.
Prednisonul poate fi administrat în fiecare zi sau o dată la 2 zile, conform indicaţiilor medicului.
Tratamentul alternativ cu administrare o dată la 2 zile permite glandelor suprarenale să secrete în continuare mici cantităţi de corticosteroizi.


Urmaţi întocmai prescripţia şi solicitaţi lămuriri suplimentare medicului sau farmacistului dacă aveţi neclarităţi.
Dacă săriţi o doză-luaţi următoarea doză imediat ce vă amintiţi.To­tuşi, dacă se apropie timpul pentru următoarea doză săriţi peste doza uitată şi reveniţi la programul normal de administrare. Nu luaţi 2 doze odată.
Cum păstrăm medicamentul

In ambalajul original, bine închis şi fe­rit de acţiunea copiilor. Păstraţi medicamentul la temperatura camerei ferit de căldură şi umezeală excesivă. Aruncaţi tabletele expirate sau de care nu mai aveţi nevoie.
Ce efecte adverse pot apare?
Anunţaţi imediat medicul dacă observaţi apariţia următoarelor efecte adverse:
•        erupţii pe piele, dificultăţi respiratorii, tumefacţii ale feţei, bu­zelor şi limbii
•        lipsa poftei de mâncare, scădere în greutate
•        vărsături cu aspect de zaţ de cafea, scaune negre, lucioase
•        sângerări anormale, puncte roşii pe piele, echimoze spontane (vânătăi)
•        fracturi spontane
•        greaţă şi vărsături severe
•        febră
•        edeme (tumefacţii ale mâinilor şi picioarelor), creştere rapidă în greutate
•        slăbiciune musculară
•        modificări ale ciclului menstrual
•        euforie, depresie, modificări de personalitate
•        tulburări de vedere
•        convulsii.
In cazul apariţiei următoarelor efecte adverse mai puţin severe continuaţi administrarea medicamentului dar consultaţi medicul imediat ce va fi posibil: apetit crescut, diaree, greaţă, vărsături, transpiraţii excesive, modificări de comportament, nervozitate, tulburări de somn, ameţeli, dureri de cap, semne ale sindromului Cushing, hipertensiune arterială, acnee, întârzierea vindecării rănilor.
Când nu se administrează?
Nu se administrează în caz de alergie cunoscută la substanţa activă, infecţie fungică sistemică, psihoză, SIDA, tuberculoză, vâr­sta sub 2 ani, trombocitopenie idiopatică (afecţiune caracterizată printr-un număr redus de celule care participă la coagularea sân­gelui), glomerulonefrită acută.
Atenţionări speciale
Inaintea începerii tratamentului informaţi medicul dacă aveţi boli de inimă, ficat sau rinichi, diabet zaharat, hipertensiune arte­rială, glaucom, afecţiuni ale tractului gastrointestinal inclusiv co­lită ulceroasă sau ulcer gastroduodenal, hipertiroidie, depresie, psihoză, infecţii, infecţie HIV, infecţie oculară cu virus herpetic, tuberculoză, lupus eritematos sistemic, miastenia gravis, osteo­poroză.


Este recomandat să efectuaţi analize care să excludă prezenţa unei tuberculoze dormante înainte de a administra prednison. Sub tratament corticosteroid sunt şanse mari ca tuberculoza să se reactiveze şi să dea complicaţii fatale.
Luaţi medicamentul exact cum v-a fost prescris de medic pen­tru a obţine maximul de beneficii. Ca să nu omiteţi doze încercaţi să luaţi medicamentul în fiecare zi la aceeaşi oră. Nu creşteţi do­zele şi nu întrerupeţi fără aprobarea medicului.
Dozele trebuiesc menţinute la un minim care să fie încă eficient, pentru a evita efectele adverse.
Administrarea prednisonului se întrerupe numai progresiv, pe durata a câtorva săptămâni sau luni, pentru a reduce riscul apari­ţiei insuficienţei corticosuprarenale.


In perioadele cu stress puteţi avea nevoie de doze mai mari de prednison. Contactaţi imediat medicul pentru a vă suplimenta dozele de prednison ('hormon de stress') în cazul în care apar semnele insuficienţei corticosuprarenale: greaţă, vărsături, lipsa poftei de mâncare, hipotensiune arterială, confuzie.
Prezentaţi-vă la toate programările stabilite de medic în vederea evaluării stării dumneavoastră generale şi efectuării de analize.Evitaţi şofatul, manipularea utilajelor cu risc şi activităţile ce im­plică atenţie sporită dacă medicamentul vă dă ameţeli.


Evitaţi consumul de alcool şi medicamentele fără prescripţie.
Restricţionaţi consumul de sare deoarece prednisonul favori­zează reţinerea de sare şi apă, crescând tensiunea arterială.Luaţi suplimente de calciu şi vitamina D întrucât pot apare pier­deri de calciu şi osteoporoză.Monitorizaţi nivelele glucozei în sânge, mai ales dacă sunteţi di­abetic deoarece prednisonul poate creşte glicemia.
Informaţi medicul că luaţi prednison înainte de aplicarea orică­rui tratament medical, chirurgical sau stomatologic.


Tratamentul îndelungat sau în doze mari de Prednison poate determina apariţia sindromului Cushing caracterizat prin creştere în greutate, redistribuţia ţesutului adipos de pe mâini şi picioare pe trunchi, 'faţă de lună plină', 'ceafă de bizon, piele subţire şi fra­gilă, semne vineţii pe piele, slăbiciune musculară.
Copii în tratament pe termen lung cu corticosteroizi trebuiesc supravegheaţi atent. Pot apare întârzieri de creştere şi dezvoltare datorită prednisonului.
Nu vă vaccinaţi cu tulpini vii în timpul tratamentului cu pred­nison.

Interacţiuni posibile cu alimente sau medicamente
Inainte de începerea tratamentului anunţaţi medicul dacă luaţi vreunul din următoarele medicamente:
•        fenobarbital, carbamazepină (Finlepsin, Neurotop, Taver, te- gretol), fenitoină (Phenhydan)
•        rifampicină (Sinerdol)
•        methotrexat (Antifolan)
•        ciclosporină (Equoral, Imusporin, Sandimun Neoral)
•        anticoagulante orale (Sintrom, Trombostop)
•        diuretice
•        ketoconazol (Fungicide, Kefungin, Nizoral)
•        contraceptive steroide cu desogestrel (Cerazette)
•        vaccinuri cu virusuri vii.
Sarcina şi alăptarea
Dacă rămâneţi însărcinată anunţaţi imediat medicul pentru a discuta care sunt pentru dumneavoastră riscurile şi beneficiile administrării în sarcină. Prednisonul nu ar trebui administrat în sarcină decât dacă beneficiile depăşesc net riscurile.
Prednisonul poate trece în laptele matern, de aceea consultaţi medicul înainte de a alăpta.
Doze recomandate
Adulţi
Doza de început variază în funcţie de afecţiunea tratată şi răs­puns, putând fi de 5-200 mg pe zi. După ameliorarea simptoma­tologiei, medicul reduce progresiv doza până la cea mai mică care se dovedeşte a fi eficientă.
Copii
Doza trebuie calculată de medic ţinând cont de greutatea şl dimensiunile copilului.
Supradozare
Nu sunt disponibile date privind supradozarea pe termen scurt. Totuşi anunţaţi imediat medicul dacă aţi administrat doze mai mari decât cele prescrise.
Pe termen lung, supradozarea prednisonului determină apariţia sindromului Cushing, descris mai sus.

Predozone vezi Preductal

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good

PREDNISON

  • Product Code: PREDNISON
  • Availability: Se vinde numai in farmacii!
  • 0.00€