A+ A A-

Petinimid


Denumire comună internaţională: Ethosuximidum

Forme de prezentare: Sirop, Capsule moi

Ce este şi pentru ce afecţiuni se utilizează?
Petinimid este un anticonvulsivant indicat în controlul anumitor forme de epilepsie (tip absenţă sau petit mal). Medicamentul acţionează asupra sistemului nervos central, reducând numărul şi  severitatea convulsiilor.
Important de ştiut
Nu modificaţi dozele şi nu întrerupeţi brusc fără aprobarea medicului; pot apare convulsii de sevraj.
Administrarea corectă
Administraţi medicamentul pe cale orală de 1-2 ori pe zi sau ; conform prescripţiei, preferabil în fiecare zi la aceleaşi ore, în timpul mesei sau pe stomacul gol. Dacă aveţi probleme cu stomacul,  luaţi Petinimid odată cu alimentele.
Urmaţi întocmai prescripţia şi solicitaţi lămuriri suplimentare  medicului sau farmacistului dacă aveţi neclarităţi.  
Dacă săriţi o doză  şi luaţi Petinimid regulat, luaţi următoarea doză imediat ce vă amintiţi. Totuşi, dacă se apropie timpul pentru ur­mătoarea doză săriţi peste doza uitată şi reveniţi la programul normal de administrare. Nu luaţi 2 doze odată.
Cum păstrăm medicamentul

In ambalajul original, bine închis şi fe­rit de acţiunea copiilor. Păstraţi medicamentul la temperatura camerei ferit de căldură şi umezeală excesivă. Aruncaţi tabletele expirate sau de care nu mai aveţi nevoie.
Ce efecte adverse pot apare?
Incetaţi administrarea medicamentului şi anunţaţi imediat me­dicul dacă observaţi apariţia următoarelor efecte adverse:
•        reacţii severe: erupţie pe piele, dificultăţi respiratorii, tumefacţie a feţi, buzelor, limbii şi buzelor
•        febră, frisoane
•        episoade frecvente de convulsii generalizate tonico-clonice

•        somnolenţă severă, greaţă şi vărsături severe
•        depresie accentuată cu gânduri de sinucidere
•        paranoia, modificări de comportament
•        sângerări anormale.
In cazul apariţiei următoarelor efecte adverse mai puţin severe continuaţi administrarea medicamentului dar consultaţi medicul imediat ce va fi posibil: somnolenţă, ameţeli, tulburări de vede­re, dureri şi tumefacţii ale gingiilor, creştere anormală a gingiilor, agresivitate, incapacitate de concentrare, iritabilitate, epuizare, lipsa poftei de mâncare, scădere în greutate, diaree, sughiţ, grea­ţă, vărsături, dureri de stomac, ameţeli, somnolenţă, dureri de cap, dureri musculare, libido crescut, prurit (mâncărimi), secreţii vaginale modificate.
Când nu se administrează?
Nu se administrează în caz de alergie cunoscută la substanţa activă.
Atenţionări speciale
Inaintea începerii tratamentului informaţi medicul dacă aveţi boli de ficat, rinichi sau de sânge, lupus eritematos sau porfirie.Luaţi medicamentul exact cum v-a fost prescris de medic pen­tru a obţine maximul de beneficii. Ca să nu omiteţi doze încercaţi să luaţi medicamentul în fiecare zi la aceleaşi ore.Prezentaţi-vă la toate programările stabilite de medic în vede­rea evaluării stării dumneavoastră generale şi efectuării de anali­ze, inclusiv hemoleucogramă şi teste ale funcţiei hepatice

Medicamentul poate da somnolenţă, ameţeli şi tulburări de ve­dere. Evitaţi şofatul, manipularea utilajelor cu risc şi activităţile ce implică atenţie sporită până la epuizarea efectelor. De asemenea evitaţi consumul de alcool sau folosirea altor medicamente ce v- ar putea accentua ameţelile, exerciţiile fizice solicitante, mediile cu temperatură ridicată, deshidratarea.

Pentru a preveni ameţeli­le, aşezaţi-vă sau ridicaţi-vă încet, mai ales dimineaţa.
Petinimid poate da dureri şi tumefacţii ale gingiilor de aceea spălaţi regulat dinţii şi consultaţi periodic medicul stomatolog.Siguranţa şi eficacitatea administrării medicamentului la copiii cu vârsta sub 3 ani nu au fost stabilite.

Interacţiuni posibile cu alimente sau medicamente
Inainte de începerea tratamentului anunţaţi medicul dacă luaţi vreunul din următoarele medicamente:
•        medicamente care deprimă sistemul nervos central şi dau som­nolenţă
•        haloperidol (Haldol).

Sarcina şi alăptarea
Dacă rămâneţi însărcinată anunţaţi imediat medicul pentru a discuta care sunt pentru dumneavoastră riscurile şi beneficiile administrării în sarcină. Studiile nu au arătat că Petinimid ar putea dăuna fătului.
Medicamentul poate trece în laptele matern, de aceea consul­taţi medicul înainte de a alăpta. Se pare că Petinimid nu provoacă probleme nou-născutuiui.
Doze recomandate
Adulţi şi copii cu vârsta peste 6 ani
Iniţial se administrează 250 mg de 2 ori pe zi. Medicul poate creşte progresiv doza în funcţie de necesităţi, la intervale de 4-7 zile, fără a depăşi însă 1500 mg pe zi.
Copii cu vârsta sub 6 ani
Se începe cu 250 mg o dată pe zi apoi se poate creşte treptat până la maxim 1000 mg pe zi.
Supradozare
Anunţaţi imediat medicul dacă suspectaţi supradozarea. Simp- tomele supradozării pot include: confuzie, depresie, ameţeli, somnolenţă, febră sau hipotermie (temperatură a corpului scăzu­tă), greaţă, vărsături, slăbiciune musculară, respiraţii rare, comă.

Pharam-Ferum vezi Maltofer Pharmataz vezi Remeron

NSP GK4 suffix " nsp"

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Prev Next

Stat