A+ A A-

Pegasys


Denumire comună internaţională: Peginterferon alfa-2a

Forme de prezentare: Soluţie injectabilă

Ce este şi pentru ce afecţiuni se utilizează?
Pegasys conţine interferon sintetic, o substanţă ce ajută sistemul imunitar să lupte mai bine. Este indicat singur sau în combinaţie cu alte medicamente în tratamentul unor forme de hepatită C.
Important de ştiut
Pegasys poate determina sau agrava o serie de boli inclusiv cele psihiatrice (ex. depresie, tentative de suicid), autoimune (ex. pso­riazis, lupus eritematos, poliartrită reumatoidă), cardiovasculare sau infecţioase. O parte din aceste probleme pot dispare după  întreruperea Pegasysului.
Administrarea corectă
Pegasys se administrează injectabil subcutanat (sub piele) o  dată pe săptămână, mereu în aceeaşi zi a săptămânii.Injecţiile se  pot face în peretele abdominal sau coapsă.Nu folosiţi fiolele crăpate sau deteriorate în orice fel, care conţin particule sau şi-au schimbat culoarea.Nu agitaţi fiolele înainte de utilizare.


Consumaţi cât mai multe lichide pentru a preveni deshidratarea, în special la începutul tratamentului.
Dacă săriţi o doză  şi vă amintiţi în 2 zile de la doza omisă, administraţi imediat ce vă amintiţi şi reveniţi la programul normal de  administrare. Dacă au trecut totuşi mai mult de 2 zile, contactaţi i medicul pentru a vedea cum trebuie procedat. Nu luaţi 2 doze  odată.
Cum păstrăm medicamentul

In ambalajul original, bine închis şi ferit  de acţiunea copiilor, departe de lumină. Păstraţi medicamentul la  frigider. Nu lăsaţi Pegasys la temperatura camerei mai mult de 24 i ore. Nu păstraţi la congelator. Aruncaţi flacoanele expirate sau de care nu mai aveţi nevoie.
Ce efecte adverse pot apare?
Incetaţi administrarea medicamentului şi anunţaţi imediat medicul dacă observaţi apariţia următoarelor efecte adverse:   
•        reacţii alergice (probleme respiratorii, tumefacţii ale buzelor,
limbii sau feţei, urticarie)   
•        diaree, greaţă, vărsături sau dureri de stomac severe sau per­sistente, vărsături cu sânge, scaune negre lucioase, diaree cu sânge, sângerări neobişnuite
•        dureri în piept, bătăi cardiace neregulate
•        ameţeli severe, dureri de cap, pierderi ale conştienţei, confuzie
•        halucinaţii, modificări de comportament, anxietate, paranoia, depresie, tentative de suicid
•        amorţeli sau furnicături ale mâinilor sau picioarelor
•        slăbiciune pe o parte a corpului
•        semne ale unei glicemii mult crescute: sete, urinări frecvente, confuzie, somnolenţă, respiraţii rapide şi cu miros de mere ver­zi, bătăi cardiace rapide,
•        semne ale hipoglicemiei: dureri de cap, tremurături, transpiraţii reci, foame intensă, ameţeli, nervozitate, pierderea conştienţei
•        simptome similare răcelii: febră, frisoane, dureri persistente în gât
•        scădere în greutate semnificativă                                                         

   • agravarea psoriazisului
In cazul apariţiei următoarelor efecte adverse mai puţin severe continuaţi administrarea medicamentului dar consultaţi medicul imediat ce va fi posibil: lipsa poftei de mâncare, uscăciunea gurii, modificări ale gustului, greaţă, vărsături, diaree, ameţeli, somno­lenţă, oboseală, căderea părului, durere, roşeaţă sau tumefacţie la locul injectării.
Când nu se administrează?
Nu se administrează în caz de alergie cunoscută la substanţa activă, hepatită autoimună, afectare severă a ficatului, sarcină, lactaţie, nou-născut.
Atenţionări speciale
Inaintea începerii tratamentului informaţi medicul dacă aveţi probleme cu inima, hipertensiune arterială, diabet zaharat, afec­ţiuni ale pancreasului, rinichilor, plămânilor, măduvei spinale sau tiroidei, hepatită cu virus B, ciroză hepatică, insuficienţă hepatică, boli de sânge, siclemie, talasemie majoră, infecţie HIV, transplant de organ, istoric de cancer, boli psihice, comportament suicidar şi gânduri de sinucidere, probleme cu consumul de alcool, trata­ment anterior al hepatitei C cu interferon eşuat.


Pegasys-ul se administrează uneori cu un alt medicament -ri- bavirină- cunoscut a determina malformaţii sau decesul fătului. Femeile care iau ribavirină sau au partenerii în tratament cu acest medicament trebuie să folosească în timpul tratamentului şi 6 luni după aceea 2 metode contraceptive sigure pentru a evita sarcina.
încă nu se ştie dacă Pegasys singur sau combinat cu Copegus poate elimina pentru totdeauna virusul hepatitic C, poate pre­veni ciroza hepatică, insuficienţa hepatică sau cancerul de ficat sau poate împiedica transmiterea virusului la alte persoane prin sânge sau contact sexual. Folosiţi totuşi metode contraceptive de barieră pentru a proteja celelalte persoane de această infecţie.


Pegasys poate reduce numărul de trombocite (celule implicate în coagularea sângelui) de aceea anunţaţi imediat medicul dacă apar sângerări neobişnuite, scaune cu sânge sau negre, lucioase.
Medicamentul poate modifica nivelele glicemiei. Dacă sunteţi diabetic, testaţi periodic glicemia şi consultaţi medicul pentru ajustarea dozelor de antidiabetice.
Deoarece medicamentul poate reduce capacitatea organismu­lui de a se apăra împotriva infecţiilor, evitaţi aglomeraţiile şi con­tactul cu persoanele infectate.

Anunţaţi medicul dacă observaţi semne ale infecţiei: febră, frisoane, oboseală, dureri de cap, dureri în gât, lipsa poftei de mâncare. Unele persoane pot dezvolta o formă severă de anemie care să fie factor de risc pentru atacul de cord. In acest sens este nevo­ie să faceţi periodic o serie de teste şi analize de sânge care să deceleze din timp aceste probleme. Funcţia hepatică trebuie de asemenea investigată cu regularitate pentru a evalua răspunsul infecţiei cu virus C la tratament.Inaintea aplicării oricărui tratament medical, chirurgical sau stomatologic informaţi medicul că sunteţi în tratament cu acest medicament.


Medicamentul poate da somnolenţă, ameţeli sau tulburări de vedere. Evitaţi şofatul, manipularea utilajelor cu risc şi activităţile ce implică atenţie sporită până la epuizarea efectelor.
Evitaţi consumul de alcool, inclusiv bere, vin sau lichior, deoare­ce acesta poate agrava boala de ficat.
Pegasys conţine ca şi conservant - alcoolul benzilic.Nu admi­nistraţi la nou-născuţi sau copii mici deoarece pot apare proble­me severe şi uneori chiar fatale ale sistemului nervos.
Siguranţa şi eficacitatea administrării la copiii sub 18 ani nu au fost încă stabilite.

Interacţiuni posibile cu alimente sau medicamente
Inainte de începerea tratamentului anunţaţi medicul dacă luaţi vreunul din următoarele medicamente:•inhibitori ai nucleozid-reverstranscriptazei: zidovudină (Retro- vir), lamivudină (Epivir, Zeffix)
•        teofilină (Teotard, Theo SR)
•        metadonă (Sintalgon).

Sarcina şi alăptarea
Dacă aţi rămas însărcinată informaţi imediat medicul pentru a discuta care sunt riscurile şi beneficiile administrării acestui medi­cament în sarcină. Administrarea în timpul sarcinii a Pegasysului împreună cu Copegus a determinat în unele cazuri malformaţii şi moartea fătului.
Nu se cunoaşte dacă medicamentul poate trece în laptele ma­tern dar este recomandat să nu alăptaţi în timpul tratamentului.

Doze recomandate
Adulţi
Uzual se folosesc doze de 180 micrograme o dată pe săptămână, timp de 48 săptămâni. Dacă apar efecte adverse se reduce tem­porar doza la 90-135 ng o dată pe săptămână şi se reia apoi trata­mentul cu doze mai mari după ameliorarea reacţiilor nedorite.

NSP GK4 suffix " nsp"

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Prev Next

Stat