A+ A A-

Ce este?

Amitriptilina

Denumire comună internaţională: Amitriptylinum

Alte denumiri comerciale: Amitriptilin Desitin

Forme de prezentare: Capsule retard. Comprimate filmate

Ce este şi pentru ce afecţiuni se utilizează?

Amitriptilina face parte dintr-o clasă de medicamente numite antidepresive triciclice. Acţionează prin reglarea unor substanţe din creier a căror echilibru se poate modifica şi determina depre­sia.

Este indicată pentru ameliorarea simptomelor depresiei, cum ar fi sentimentele de tristeţe, scăderea stimei de sine, vinovăţie, pierderea interesului pentru activităţile cotidiene, modificările de apetit, insomnia sau hipersomnia, gânduri recurente de moarte sau suicid. De asemenea se utilizează pentru combatere anumi­tor tipuri de durere.

Important de ştiut

Pe durata tratamentului cu amitriptilină poate fi necesară su­praveghere medicală datorită riscului agravării simptomelor de depresie sau creşterii riscului de suicid la începutul terapiei sau la modificarea dozelor.

Riscul crescut de suicid se menifestă mai ales la persoanele sub 18 ani în tratament cu amitriptilină. Anun­ţaţi medicul dacă constataţi apariţia unor simptome noi sau agra­varea celor existente pe durata terapiei cu amitriptilină.

Pot trece până la 4 săptămâni până la observarea amelioră­rii simptomelor. Nu încetaţi administrarea medicamentului în această perioadă.

Aveţi grijă dacă conduceţi autovehicole sau efectuaţi activităţi cu risc crescut deoarece medicamentul poate produce ameţeli. De asemenea pot apare ameţeli la ridicarea în picioare, de aceea este recomandat să vă ridicaţi lent dintr-o poziţie şezândă.

Evitaţi consumul de alcool. Poate creşte riscul de apariţie al ameţelilor.

Efecte adverse

Ce efecte adverse pot apare?

Continuaţi administrarea medicamentului şi anunţaţi medicul dacă observaţi apariţia următoarelor efecte adverse: ameţeli, us­carea gurii sau ochilor, constipaţie, tremor uşor, transpiraţii, uşoa­ră agitaţie, cefalee, tinitus (ţiuituri în urechi), greaţă sau pierderea apetitului.

Incetaţi administrarea medicamentului şi anunţaţi medicul dacă observaţi următoarele efecte adverse:

•reacţii alergice (dificultate la respiraţie, umflarea buzelor, limbii, feţei, a gâtului, urticarie)

•convulsii

•bătăi cardiace rapide, neregulate

•atac de cord

•hipertensiune arterială (vedere tulbure, cefalee)

•dificultăţi la urinare

•febră, transpiraţie abundentă, rigiditate musculară sau slăbi­ciune musculară severă.

Atenţionări

Când nu se administrează?

Nu se administrează în cazul apariţiei unei reacţii alergice la medicament, în perioada de refacere după un infarct miocardic sau în cazul prezenţei unei din următoarele afecţiuni: aritmii, bloc cardiac de diferite grade, insuficienţă'hepatică gravă, glaucom cu unghi îngust, adenom de prostată, psihoză maniacală.

Atenţionări speciale

Medicamentul poate provoca sensibilitate crescută a pielii la lumina solară. încercaţi să evitaţi expunerea la soare, purtaţi îm­brăcăminte protectivă şi ochelari de soare.

Utilizaţi cu precauţie medicamentul dacă aţi avut convulsii în antecedente, în caz de retenţie urinară, glaucom sau alte afecţi­uni oculare cronice, o afecţiune cardiovasculară sau afecţiuni he­patice.

Anunţaţi medicului orice afecţiune cunoscută, înaintea unei intervenţii chirurgicale, tratament stomatologic sau orice procedură diagnostică anunţaţi medicul că luaţi amitriptilină. Unele medicamente utilizate în chirurgie cum ar fi an­estezicele sau relaxantele musculare pot interacţiona cu amitrip­tilina.

Interacţiuni

Interacţiuni posibile cu alimente sau medicamente

Unele medicamente pot fie creşte fie scădea efectele amitriptili- nei. Anunţaţi medicul dacă luaţi alte medicamente în asociaţie cu amitriptilina, cum ar fi alte antidepresive, alcool, antihistaminice, sedative, analgezice, anxiolitice.

Sarcina şi alăptarea

Nu au fost suficient studiate efectele administrării medicamen­tului în sarcină. Anunţaţi medicul dacă suspectaţi sau vă doriţi o sarcină.

Medicamentul se excretă în laptele matern. Dacă administrarea medicamentului este esenţială în această perioadă medicul vă poate sfătui să renunţaţi la alăptare.

Dozare

Doze recomandate

Adulţi

Doza iniţială recomandată este de 75 mg pe zi divizată în două doze. Medicul poate creşte doza gradat în funcţie de răspunsul dumneavoastră la medicament. Doza maximă recomandată este de 200 mg pe zi.

Doza de întreţinere variază între 40-100 mg administrată de obi­cei o dată pe zi la culcare.

Copii

Nu se recomandă administrarea la copiii sub 12 ani. Pentru ado­lescenţii peste 12 ani doza recomandată este de 10 de 3 ori pe zi.

Supradozare

Simptomele supradozării pot include convulsii, confuzie, letar­gie, agitaţie, halucinaţii şi scăderea tensiunii arteriale (ameţeli, fa- tigabilitate, leşin). Dacă suspectaţi supradozarea cu amitriptilină anunţaţi imediat medicul.

NSP GK4 suffix " nsp"

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Prev Next

Stat