A+ A A-

ANTIHISTAMINSCELE (INHIBITORII H-HISTAMINERGICI)

 

Antihistaminicele sint medicamente care impiedica unele efecte ale histaminei, fåra sa aiba actiuni contrare acesteia. Ele actioneaza prin antagonism competitiv.


Antihistaminicele impiedica efectul bronhoconstrictor si alte efecte stimulatorii ale histaminei asupra musculaturii netede. De asemenea sint impiedicate, in mare parte, efectele circulatorii  vasodilatatia histami- nicå, permeabilizarea capilarelor. In general sint inhibate efectele de tip H1s ca urmare a blocårii competitive a receptorilor histaminergici corespunzåtori. Efectul excitosecretor gastric de tip H2  nu este influentat.


In conditii clinice, antihistaminicele sint eficace simptomatic intr-o serie de afec(iuni alergice, mai ales cind alergia este de tip imediat si se manifestå acut prin procese exsudative. In rinitele alergice rezultatele sint favorabile in 60—80% din cazuri; rinoreea, låcrimarea si pruritul ocular dispar de regulå, tusea si stranutul sint mai slab influence. Efecte bune intr-un procentaj asemanator se obtin si in urticarie, mai ales in formele acute.

Edemul laringian si edemul Quincke justificå tratamentul antihistaminic atunci cind sint moderate (pentru formele grave este necesara adrenalinå, eventual cortizoni). In boala serului, manifestable cutanate si febra sint influence prompt, dar simptomele articulare sint mai rezistente. In alergiile medicamentoase, antihistaminicele sint eficace fata de eritem si prurit (formele grave — etritrodermia, sindromul Lyell — necesita o medic ape mai activa).

Astmul bronsic alergic nu raspunde obisnuit la antihistaminice, ceea ce se explicå probabil prin patogenia complexa a acestei afectiuni (este probabil, de exemplu, ca pe lingå histaminå, intervine ca metabolit bron- hospastic substan^a lent reactiva — SRS—A).


Actiunea sedativå, proprie multor substance antihistaminice, este uneori utilå, dar apare de obicei ca efect nedorit. Compujii sedativi (de ex. prometazina, difenhidramina, alimemazina) se folosesc de preferinta la bolnavii spitalizati si se administreazå mai ales inaintea somnului de noapte — de unde si denumirea de „antihistaminice de noapte“. Sint utili in afectiunile alergice cu o componenta psihica xmportanta sau cu prurit intens.

Se recomanda a fi evitat ambulator la soferi, dispeceri 51 in alte profesiuni care impun realizarea unor performance psihomotorii riguroase. Compusii slabi sedativi sau lipsiti de efecte deprimante centrale (de ex. clorciclizina, bromfeniramina, cloropiramina, dimetindenul, metdilazina), „antihistaminice de zi“, sint de ales in cazul tratamentului ambulator.


Unele antihistaminice sint eficace ca antivomitive, mai ales in raul de miscare (prometazina, meclozina, dimenhidrinatul); altele au proprietåp tranchilizante de tip neuroleptic (prometazina, alimemazina), sint deprimante motorii centrale (difenhidramina) sau sint anestezice locale (tripelenamina).


Dozele terapeutice mari pot provoca fenomene de tip atropinic, mai frecvent uscaciunea gurii, rareori constipate, greutate in urinare, tulburåri de vedere.Intoxicapa acuta cu antihistaminice se manifesta prin somnolent, apoi coma, precedata deseori de fenomene de excitape centrala, chiar convulsii (mai ales la copii). De asemenea apar simptome atropinice  midriaza, tahicardie, piele ro?ie 51 uscata. Tratamentul, simptomatic, trebuie facut cu prudenta.


Antihistaminicele se administreazå obisnuit oral, 2—50 mg in functie de preparat. Efectul se instaleazå in -15—30 minute si se mentine, pentru compujii cu acpune de scurtå duratå 4—6 ore, iar pentru cei cu acpune de lungå duratå 8—12 ore.


Diferitele substante antihistaminice au eficacitate asemånåtoare. K åspunsul individual variabil, ca si necesitatea de a alege intre compusi mai mult sau mai putin sedativi, cu acpune de duratå mai lungå sau mai scurtå, explicå gama larga de medicamente din aceastå grupå. Preparatele antihistaminice romanesti sint:
Romerganul+ (promethazin hydrochlorid, phenergan) un antihistaminic cu nucleu fenotiazinic, are efect intens si prelungit (12 ore). Are proprietati sedative de tip neuroleptic, pentru care este utilizat ca hipnotic si in pregåtirea preoiperatorie. Acpunea antivomitivå este utilå in råul de miscare. Dozele mari pot controla unele simptome parkinsoniene, mai ales crizele oculogire. Se administreazå oral, doza obisnuitå fiind de 1 comprimat (25 mg) seara la culcare, eventual incå un comprimat in cursul diminetii; la nevoie poate fi injectat intramuscular sau intravenos (25—50 mg o data).


Nilfanul+ (chloropyramine) este slab sedativ, fiind considerat anti- histaminic de zi. Durata efectului este de 4—6 ore. Nu are actiuni vegetative. Se administreazå oral, 25 mg de 3—4 ori/zi.


Feniramina+ (pheniramine, avil, trimeton) este moderat sedativa si actioneaza 4—<6 ore. Doza folosita este de 50 mg oral, de 3 ori/zi; in urgen^e se poate injecta intramuscular sau intravenos lent, in aceeasi doza.
 

NSP GK4 suffix " nsp"

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Prev Next

Stat