A+ A A-

Acid Folic

 

Acidul folic+, sau acidul pteroilmonoglutamic, se găseşte în natură sub formă de complecşi poliglutamici. în organism ajunge prin alimente, aportul zilnic fiind de 50 mcg—2 mg iar necesitatea de aproximativ 50 mcg. Este desfăcut din conjugaţii poliglutamici prin intervenţia unor conjugaze din intestin.

Se absoarbe printr-un mecanism transportor ac­tiv, dar prezenţa de cantităţi mari face posibilă şi difuziunea. Depozi­tele tisulare sînt suficiente pentru 1—3 luni.


Deficitul de acid folie poate fi datorit carenţei alimentare, care survine rareori (la alcoolici, la bătrâni), necesităţii crescute din timpul sarcinii (mai ales în ultimul trimestru, în condiţiile unei alimentaţii ne­corespunzătoare), sau malabsorbţiei (boală celiacă, steatoree idiopatică, sprue tropicală, ileite regionale, rezecţie chirurgicală extensivă a intes­tinului etc.).

Anemia megaloblastică care rezultă poate fi corectată spe­cific prin acidul folie. Acesta influenţează favorabil şi anemia mega­loblastică a bolii Biermer, dar nu tulburările neurologice, care evoluează în continuare; de aceea, în caz de dubiu, proba terapeutică trebuie fă­cută iniţial cu cianocobalamină.


Acidul folic îşi exercită funcţiile metabolice după transformarea în organism, sub acţiunea folatreductazei, în acid tetrahidrofolie. Acesta acţionează transferul de grupări metil sau formil; un intermediar formil activ este lencovorina sau acidul folinic.

Transferul grupărilor de 1 car­bon asigură formarea acidului timidilic (care intră în constituţia ADN) şi a purinelor, ca şi interconversiunea diferiţilor aminoacizi. Corecta­rea anemiei megaloblastice s-ar datora intervenţiei în metabolismul nu- cleoproteinelor.


Acidul folie se administrează obişnuit oral, doza de atac fiind de 5—10 mg/zi, iar cea de întreţinere de 1—2 mg/zi. Este indicat în ane­miile megaloblastice prin deficit de acid folie. în cazul intoxicaţiei cu antileucemice-antifolice (metotrexat), care inhibă folatreductaza, se recomandă leucovorina.


Extractele hepatice (neohepar+, rovitrat+), obţinute din ficatul de mamifere, conţin cantităţi mici de cianocobalamină. Reacţiile alergice sau histaminice sînt relativ frecvente. Injecţiile intramusculare pot fi dureroase, iar injecţiile intravenoase sînt periculoase (în cazul prepara­telor parţial purificate).

NSP GK4 suffix " nsp"

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Prev Next

Stat