Web Analytics
  • LEPONEX

Leponex


Denumire comună internaţională: Clozapinum
Alte denumiri comerciale: Clozapin
Forme de prezentare: Comprimate


Ce este şi pentru ce afecţiuni se utilizează?
Leponex este un medicament antipsihotic ce acţionează prin modificarea efectelor unor substanţe chimice asupra creierului. Este indicat în tratamentul simptomelor schizofreniei severe la persoanele care nu au răspuns la alte tratamente.


Important de ştiut
Prezentaţi-vă la toate programările stabilite de medic în vede­rea evaluării răspunsului la tratament. Poate fi necesară testarea săptămânală a sângelui în primele 6 luni de tratament şi apoi din două în două săptămâni.

Tratamentul trebuie astfel bine contro­lat datorită riscului de agranulocitoză, o problemă potenţial leta­lă a unui anumit tip de celule albe, manifestată prin febră, dureri în gât, slăbiciune, letargie, simptome de răceală, ulceraţii ale gurii,buzelor sau altor mucoase.

Dacă apar modificări ale hemoleuco- gramei se opreşte tratamentul cu Leponex; aceasta poate fi tem­porară sau permanentă în funcţie de rezultatele obţinute după încă 4 săptămâni de testare.
Administrarea corectă
Administraţi comprimatele pe cale orală de 1-2 ori pe zi sau conform prescripţiei, cu sau fără alimente, împreună cu un pahar mare de apă.
Urmaţi întocmai prescripţia şi solicitaţi lămuriri suplimentare medicului sau farmacistului dacă aveţi neclarităţi.
Dacă săriţi o doză -luaţi următoarea doză imediat ce vă amintiţi. To­tuşi, dacă se apropie timpul pentru următoarea doză săriţi peste doza uitată şi reveniţi la programul normal de administrare. Nu luaţi 2 doze odată.
Cum păstrăm medicamentul

In ambalajul original, bine închis şi fe­rit de acţiunea copiilor. Păstraţi medicamentul la temperatura camerei ferit de căldură şi umezeală excesivă. Aruncaţi tabletele expirate sau de care nu mai aveţi nevoie.
Ce efecte adverse pot apare?
Incetaţi administrarea medicamentului şi anunţaţi imediat me­dicul dacă observaţi apariţia următoarelor efecte adverse:
•        reacţii alergice (probleme respiratorii, tumefacţii ale buzelor, limbii sau feţei, urticarie)
•        dificultăţi respiratorii, oboseală neobişnuită, dureri în piept, bă­tăi cardiace anormale, transpiraţii sau retenţie de lichide
•        slăbiciune, simptome de răceală, febră, dureri în gât, leziuni sau pete albe în cavitatea bucală
•        sindrom neuroleptic malign: febră ridicată, rigiditate muscula­ră, transpiraţii, bătăi cardiace rapide sau neregulate, confuzie
•        diskinezie: mişcări necontrolate, lente şi ritmice ale muşchilor
•        greaţă, dureri de stomac, subfebrilitate, icter, urini închise la cu­loare, scaune decolorate
•        dureri de cap severe, pierderea conştienţei
•        convulsii.
In cazul apariţiei următoarelor efecte adverse mai puţin severe continuaţi administrarea medicamentului dar consultaţi medicul imediat ce va fi posibil: greaţă, vărsături, dureri de stomac, con- stipaţie, hipersalivaţie (salivaţie excesivă), transpiraţii abundente, probleme de somn, coşmaruri.
Când nu se administrează?
Nu se administrează în caz de alergie cunoscută la substanţa activă, afecţiuni ale măduvei osoase, număr scăzut al leucocitelor (celulelor albe) în sânge cu risc crescut pentru infecţii, depresie severă a sistemului nervos central, epilepsie necontrolată, comă.
Atenţionări speciale
Nu luaţi Leponexfără a informa mai întâi medicul dacă aveţi di­abet zaharat, convulsii, epilepsie, afecţiuni ale ficatului, rinichilor sau plămânilor, boli de inimă, atac de cord în antecedente, hiper­tensiune arterială, hipertrofie de prostată, dificultăţi la urinat, gla- ucom, probleme ale măduvei osoase sau ale celulelor sângelui determinate de administrarea de clozapină în antecedente. Dacă aveţi vreuna din afecţiunile enumerate mai sus poate fi necesară ajustarea dozelor, monitorizarea atentă a tratamentului sau re­considerarea tratamentului.


Leponex poate favoriza căderea bruscă a tensiunii arteriale la ridicarea în picioare, mai ales la începutul tratamentului. Hipo- tensiunea ortostatică (reducerea abruptă a valorilor tensionale odată cu ridicarea în picioare) se poate manifesta prin ameţeli, dureri de cap, colaps şi chiar stop cardiac. în plus medicamentul poate tahicardiza cordul (poate creşte frecvenţa bătăilor cardia­ce), reacţie periculoasă pentru o inimă deja suferindă; de aceea este absolut necesar ca medicul dumneavoastră să fie informat în privinţa problemelor dumneavoastră cardiace.
Luaţi medicamentul exact cum v-a fost prescris de medic pen­tru a obţine maximul de beneficii. Ca să nu omiteţi doze încercaţi să luaţi medicamentul în fiecare zi la aceleaşi ore. Nu administraţi doze mai mari decât v-au fost recomandat.


Nu întrerupeţi tratamentul cu Leponex fără a discuta mai întâi cu medicul.
Dacă nu aţi luat Leponex mai mult de 2 zile consecutive, con­tactaţi medicul înainte de a relua administrarea. Poate fi necesară reînceperea tratamentului la doze mai mici decât cele pe care le luaţi de obiceî.
Consumaţi zilnic cel puţin 2 litri de apă pentru a preveni consti- paţia. Dacă aveţi probleme cu tranzitul intestinal puteţi contacta medicul pentru a vă prescrie un laxativ.
Evitaţi consumul de alcool pe durata terapiei.
Leponex poate creşte riscul pentru convulsii şi pierderea con- ştienţei de aceea fiţi foarte atent dacă şofaţi sau efectuaţi alte activităţi ce necesită atenţie; recomandarea ar fi să evitaţi aceste activităţi atunci când sunteţi în tratament cu Leponex.


Medicamentul poate creşte nivelele glicemiei, putându-se ma­nifesta ca sete extremă, urinări frecvente, foame intensă, slăbiciu­ne. Dacă aveţi diabet zaharat şi luaţi medicamente sau insulină pentru controlarea glicemiilor contactaţi medicul pentru a vă fi ajustate dozele.
în prezenţa glaucomului cu unghi îngust sau hipertrofiei de prostată se recomandă monitorizarea mai atentă a tratamentului deoarece Leponex poate agrava ambele afecţiuni.
Leponex poate afecta extrem de rar inima, determinând mio- cardită (inflamaţie a muşchiului cardiac). Semnele de alarmă ale acestei afecţiuni pot fi oboseala inexplicabilă, respiraţia greoaie, durerile în piept, bătăile cardiace rapide sau neregulate, febra. Dacă observaţi aceste simptome anunţaţi imediat medicul.

Tra­tamentul cu Leponex trebuie oprit chiar dacă există numai sus­piciunea de cardită.
Informaţi medicul că sunteţi în tratament cu acest medicament înainte de a primi vreun tratament medical, chirurgical sau sto­matologic. Poate fi necesară oprirea temporară a tratamentului înaintea intervenţiilor chirurgicale.


Interacţiuni posibile cu alimente sau medicamente
înainte de începerea tratamentului anunţaţi medicul dacă luaţi vreunul din următoarele medicamente:
•        alte antipsihotice
•        carbamazepină (Finlepsin, Neurotop, Taver, Tegretol), fenitoină
•        digoxin (Lanoxin)
•        antiaritmice: amiodaronă (Cordarone, Daritmin, Mioritmin), chinidină
•        anticoagulante warfarinice (Trombostop, Sintrom)
•        lansoprazolum (Levant)
•        rifampicină (Sinerdol), cimetidină
•        eritromicină (Eritro, Eritromagis)
•        atropină (Sulfat de atropină)
•        butilscopolamină (Buscopan, Buscotil, Scobutil)
•        diuretice
•        medicamente pentru afecţiuni tiroidiene
•        chimioterapice, corticosteroizi (prednison, prednisolon, me- tilprednisolon) sau alte medicamente care afectează sistemul imunitar
•        medicamente care pot da somnolenţă: analgezice, medica­mente pentru răceală şi gripă, relaxante musculare, medica­mente pentru depresie sau anxietate, preparate cu alcool
•        cafeină
•        medicamente pentru glaucom cum ar fi timolol (Timoptic).

Sarcina şi alăptarea
Deşi se pare că Leponex poate fi administrat fără probleme în timpul sarcinii, totuşi utilizaţi cu precauţie dacă sunteţi însărcina­tă şi numai după ce discutaţi mai întâi cu medicul dumneavoas-tră.
Este posibil ca medicamentul să poată trece în laptele matern, de aceea nu alăptaţi în timpul tratamentului fără aprobarea me­dicului.
Doze recomandate
• Comprimate
Tratamentul schizofreniei

Adulţi
La început se administrează de obicei 12,5 mg o dată sau de două ori pe zi, apoi se creşte treptat dozajul cu 25-30 mg pe zi în funcţie de răspuns, până la 300-450 mg pe zi la sfârşitul a 2 săptămâni. Creşterea ulterioară a dozelor se va face în trepte, de cel mult 2 ori pe săptămână şi cu doze mai mici de 100 mg. Doza zilnică nu trebuie să depăşească 900 mg.    
Indicaţia de utilizare şi dozajul trebuie determinate de medic.

Supradozare
Anunţaţi imediat medicul dacă suspectaţi supradozarea. Simp- tomele supradozării pot include: bătăi cardiace rapide, dificultăţi respiratorii, confuzie, somnolenţă, pierderea conştienţei, salivaţie excesivă, convulsii, comă.

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good

LEPONEX

  • Product Code: LEPONEX
  • Availability: Se vinde numai in farmacii!
  • 0.00€