A+ A A-

Lacipil


Denumire comună internaţională: Lacidipinum
Forme de prezentare: Comprimate filmate


Ce este şi pentru ce afecţiuni se utilizează?
Lacipil este un antagonist al canalelor de calciu cu selectivitate predominantă pentru canelele din musculatura netedă a vaselor de sânge. Principala sa acţiune constă în dilatarea vaselor de sân­ge cu reducerea consecutivă a rezistenţei vasculare periferice şi scăderea tensiunii arteriale. Lacipil poate fi folosit singur sau în combinaţie cu alte medicamente în tratamentul hipertensiunii arteriale.
Important de ştiut
Medicamentul este în general bine tolerat dar uneori pot apare efecte neplăcute minore datorită dilataţiei vaselor de sânge pe­riferice: dureri de cap, eritem al feţei, edeme. Asemenea efecte sunt tranzitorii şi dispar de regulă pe măsură ce tratamentul con­tinuă la aceeaşi doză.
Administrarea corectă
Administraţi comprimatele pe cale orală o dată pe zi sau con­form prescripţiei, preferabil în fiecare zi la aceeaşi oră, dimineaţa, înghiţiţi tabletele împreună cu un pahar mare de apă.
Nu există nici o indicaţie expresă referitoare la momentul de administrare a Lacipilului în raport cu masa; puteţi administra înainte sau după masă.
Nu consumaţi grapefruit pe durata tratamentului deoarece poate modifica absorbţia medicamentului.


Urmaţi întocmai prescripţia şi solicitaţi lămuriri suplimentare medicului sau farmacistului dacă aveţi neclarităţi.
Dacă săriţi o doză -luaţi următoarea doză imediat ce vă amintiţi. To­tuşi, dacă se apropie timpul pentru următoarea doză săriţi peste doza uitată şi reveniţi la programul normal de administrare. Nu luaţi 2 doze odată.
Cum păstrăm medicamentul

In ambalajul original, bine închis şi ferit de acţiunea copiilor. Păstraţi medicamentul la temperatura ca­merei ferit de căldură şi umezeală excesivă. Tabletele de Lacipil trebuie protejate de lumină şi nu trebuie scoase din folie decât în momentul administrării. Dacă se foloseşte doar o jumătate de tabletă, cealaltă jumătate trebuie să rămână în folia originală şi să fie administrată în cel mult 48 ore. Aruncaţi tabletele expirate sau de care nu mai aveţi nevoie.

Ce efecte adverse pot apare?
Incetaţi administrarea medicamentului şi anunţaţi imediat me­dicul dacă observaţi apariţia reacţiilor alergice severe: probleme respiratorii, tumefacţii ale buzelor, limbii sau feţei, urticarie.
In cazul apariţiei următoarelor efecte adverse mai puţin severe continuaţi administrarea medicamentului dar consultaţi medicul imediat ce va fi posibil: dureri de cap, eritem al feţei, edeme (tu­mefacţii ale gambelor), palpitaţii, ameţeli, oboseală, greaţă, văr­sături, urinări frecvente, hiperplazia gingiilor.
Când nu se administrează?
Nu se administrează în caz de alergie cunoscută la substanţa activă.
Atenţionări speciale
Ca şi în cazul celorlalţi antagonişti ai canalelor de calciu se re­comandă prudenţă în administrarea Lacipilului la persoanele cu bloc cardiac, insuficienţă cardiacă sau angină pectorală instabilă. De asemenea se recomandă precauţie şi la administrarea medi­camentului celor cu afecţiuni severe ale ficatului deoarece poate avea efecte antihipertensive importante. Administrarea după un infarct miocardic recent trebuie de asemenea cântărită înainte.\
Luaţi medicamentul exact cum v-a fost prescris de medic pen­tru a obţine maximul de beneficii. Ca să nu omiteţi doze încercaţi să luaţi medicamentul în fiecare zi la aceleaşi ore. Nu administraţi doze mai mari decât v-au fost recomandate.


Măsuraţi periodic tensiunea arterială şi pulsul. Raportaţi medi­cului la următoarea vizită valorile obţinute.
Cântăriţi-vă zilnic pentru a sesiza imediat creşterea în greutate anormală, prin reţinerea de lichide în organism.
La fel ca şi celelalte blocante ale canalelor de calciu, Lacipil poa­te agrava angina pectorală existentă în special la începutul trata­mentului.
Informaţi medicul că sunteţi în tratament cu acest medicament înainte de a primi vreun tratament medical, chirurgical sau sto­matologic.


Interacţiuni posibile cu alimente sau medicamente
înainte de începerea tratamentului anunţaţi medicul dacă luaţi vreunul din următoarele medicamente:
•        alte medicamente pentru hipertensiune arterială: diuretice, beta-blocante, inhibitori ai enzimei de conversie
•        cimetidină

Sarcina şi alăptarea
Deşi studiile pe animale nu au demonstrat că Lacipil poate de­termina malformaţii fetale sau întârzieri în creşterea copilului, nu există încă suficiente date privitoare la siguranţa administrării în sarcină. Trebuie avută în vedere posibilitatea ca medicamentul să determine relaxarea musculaturii uterului în sarcina la termen.
S-ar părea că medicamentul poate trece în laptele matern, de aceea nu alăptaţi în timpul tratamentului fără aprobarea medi­cului.
Doze recomandate
Comprimate
Tratamentul hipertensiunii arteriale
Doza iniţială recomandată este de 2 mg o dată pe zi. Ulterior se ajustează treptat doza în funcţie de severitatea hipertensiunii şi de răspunsul la tratament, preferabil la intervale de 3-4 săptă­mâni. Dozajul nu necesită modificări la persoanele cu afecţiuni ale ficatului sau rinichilor sau la persoanele vârstnice. Tratamen­tul poate fi continuat pe termen nedefinit.
Supradozare
Anunţaţi imediat medicul dacă suspectaţi supradozarea. Simptomele supradozării pot include: ameţeli, dureri de cap, bătăi car­diace anormale.

NSP GK4 suffix " nsp"

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Prev Next

Stat