A+ A A-

MINERALCORTICOIZII

 


Mineralcortiooizii sînt hormoni corticosuprarenali sau substituenţi de sinteză cu acţiuni importante asupra metabolismului hidromineral. în principal ei stimulează schimbul ionic Na — K, H la nivelul mibilor renali, favorizînd reţinerea sodiului în organism, pierderea de potasiu şi de ioni de hidrogen.

Administraţi la bolnavi cu insuficienţă suprarenală, provoacă creşterea volumului plasmatic şi extracelular, corectînd dezechilibrul hidroeleetrolitic. Supradozarea se manifestă prin hiper- natriemie cu edeme şi hipertensiune, hipokaliemie cu modificări EKG, slăbiciune musculară şi alcaloză metabolică.


Aldosteronul, principalul hormon mineralcorticoid, are acţiune intensă asupra balanţei electrolitice. Este folosit limitat terapeutic, ca un supliment al corticoizilor, în boala Addison. Se poate administra în injecţii subcutanate 0,5—1 mg/zi, sublingual 2 mg sau oral 0,5—6 mg (este puţin activ pe această cale). în criza addisoniană se injectează intravenos lent, cîte 0,5 m,g de mai multe ori pe zi.


Dezoxicorticosteronul, alt mineralcorticoid fiziologic, are o potenţa mai mică decît aldosteronul. Este folosit limitat în insuficienţa suprarenală, ca adaus la cortizon sau hidrocortizon (atunci cînd aceştia nu pot corecta deficitul de sodiu în condiţiile unei diete adecvate).

Se administrează sub formă de dezoxicorticosteron acetat (desoxycortone acetate, mincortid+), intramuscular (soluţie uleioasă), 2—5 mg zilnic sau la 2 zile, în implante 100—400 mg la 4—5 luni, sau perlingual 2—10 mg/zi. Estie ineficace pe cale orală, deoarece este inactivat în ficat.


Fludrocortizonul (fludrocortison acetat) este un steroid de sinteză, care are efecte atît de tip mineralcorticoid cît şi glucocorticoid, cu predominanţa primelor. Se utilizează în asociaţie cu cortizonul sau hidrocortizonul în insuficienţa suprarenală, atunci cînd glucocorticoidul singur nu este suficient pentru a împiedica pierderea de sodiu. Se administrează oral (ceeea ce reprezintă un avantaj), cîte 0,1 mg la fiecare 1—5 zile; (formele acute şînt necesare doze mai mari — 1 mg de 2 ori/zi, câteva zile. Fludrocortizonul a fost recomandat şi pentru tratamentul hipotensiunii p os turale, dar riscul reacţiilor adverse este mare.

NSP GK4 suffix " nsp"

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Prev Next

Stat