A+ A A-

Mirapexin


Denumire comună internaţională: Pramipexolum
Alte denumiri comerciale: Sifrol
Forme de prezentare: Comprimate


Ce este şi pentru ce afecţiuni se utilizează?
Mirapexinul prezintă efecte similare dopaminei, substanţa chi­mică deficitară în creierul persoanelor cu boală Parkinson. Me­dicamentul este utilizat în tratamentul semnelor şi simptomelor bolii Parkinson (ex. tremor, rigiditate şi spasme musculare, control neadecvat al musculaturii, dificultăţi la mers şi vorbit), singur în i faza iniţială a bolii şi în combinaţie cu levodopa în faza avansată.  

Administrat în asociere cu alte medicamente antiparkinsoniene, Mirapexinul permite reducerea dozelor acestora. în plus prelungeşte perioadele fără simptome în detrimentul celor cu atacuri  severe.
 Medicamentul poate fi administrat de asemenea în tratamentul i sindromului de picioare neliniştite.
Important de ştiut
  Medicamentul poate determina sedare, confuzie şi halucinaţii,  mai ales dacă aveţi peste 65 ani sau boala Parkinson este într-o  fază avansată. Există riscul de a adormi instantaneu în timpul activităţilor zilnice, fără a vă simţi obosit înainte. Contactaţi imediat  medicul dacă deveniţi confuz sau aţipiţi in timp ce mâncaţi, vorbiţi sau vă uitaţi la televizor. Nu şofaţi şi nu efectuaţi activităţi ce  necesită atenţie sporită până nu discutaţi mai întâi cu medicul, 

Administraţi cu prudenţă medicamentele care pot da somnolenţă: preparate pe bază de alcool, medicamente pentru răceală şi  gripă, medicamente pentru durere, relaxante musculare, medicamente pentru convulsii, anxietate sau depresie. 

Administrarea corectă
Administraţi medicamentul pe cale orală de 1-3 ori pe zi con­form prescripţiei, în timpul meselor sau în afara lor.
în cazul în care medicamentul vă provoacă greaţă, luaţi Mirape­xin odată cu alimentele.
Urmaţi întocmai prescripţia, la intervalele de timp recomandate de medic şi solicitaţi lămuriri suplimentare medicului sau farma­cistului dacă aveţi neclarităţi


Dacă săriţi o doză -luaţi medicamentul imediat ce vă amintiţi. Totuşi dacă se apropie momentul pentru doza următoare, săriţi peste doza omisă şi administraţi medicamentul în continuare conform orarului stabilit. Nu luaţi două doze odată.
Cum păstrăm medicamentul

Păstraţi la temperatura camerei, ferit de lumină, soare, umezeală. Levodopa se închide la culoare dacă nu este păstrată în condiţii corespunzătoare; în această situaţie se aruncă comprimatele modificate şi se înlocuiesc cu altele.
Ce efecte adverse pot apare?
Incetaţi administrarea medicamentului şi anunţaţi imediat me­dicul dacă observaţi apariţia următoarelor efecte adverse:
' • reacţii alergice (probleme respiratorii, tumefacţii ale buzelor, limbii sau feţei, urticarie)
• somnolenţă extremă, adormirea neaşteptată chiar şi în timpul unor activităţi alerte » febră, rigiditate musculară, transpiraţii, bătăi cardiace rapide sau neregulate, confuzie
•        greaţă, dureri de cap, transpiraţii, pierderea conştienţei
•        accentuarea mişcărilor involuntare ale limbii şi feţei, mâinilor şi picioarelor
•        tremor al pleoapelor, clipiri dese
•        dureri musculare, îngustarea câmpului vizual
•        dificultăţi în gândire şi concentrare, inactivitate, tristeţe, senti­ment de respingere şi neajutorare, suspiciozitate, stare confu- zională, agitaţie, iluzii, halucinaţii, idei suicidare.
In cazul apariţiei următoarelor efecte adverse mai puţin severe continuaţi administrarea medicamentului dar consultaţi medicul imediat ce va fi posibil: greaţă, vărsături, dureri de stomac, lip­sa poftei de mâncare, uscăciunea gurii, constipaţie, urinări mai frecvente decât de obicei, dureri de cap, ameţeli, insomnie, som­nolenţă, confuzie, oboseală, tulburări de gândire, probleme cu memoria, vedere înceţoşată, dureri de articulaţii, slăbiciune mus­culară, tumefacţii ale mâinilor sau picioarelor, nas înfundat sau curgător, scădere în greutate, impotenţă, libido scăzut.
Când nu se administrează?
Nu se administrează în caz de alergie cunoscută la substanţa activă.
Atenţionări speciale
Inaintea iniţierii terapiei informaţi medicul dacă aveţi afecţiuni ale rinichilor, diskinezie (tremor) sau mişcări musculare necontro­late, narcolepsie (o tulburare a somnului) întrucât poate fi necesa­ră ajustarea dozelor sau reconsiderarea tratamentului.
Luaţi medicamentul exact cum v-a fost prescris de medic, încer­când să nu omiteţi doze pentru ca medicamentul să fie eficient.
Este recomandat să luaţi medicamentul în fiecare zi la aceleaşi ore.
Nu administraţi doze mai mici sau mai mari ori pe durată mai lungă decât v-a fost recomandat.
Datorită eliminării pe cale renală a medicamentului, poate fi ne­cesară ajustarea dozei şi monitorizarea funcţiei renale la pacienţii cu afecţiuni ale rinichilor.
Mirapexin poate scădea foarte mult tensiune arterială la ridi­carea în picioare, rezultând ameţeli, greaţă, transpiraţii şi chiar pierderea conştienţei. Pentru a evita sau pentru a reduce aceste simptome, încercaţi să vă ridicaţi lent de pe pat sau scaun, mai ales la începutul tratamentului.
Uneori efectul terapeutic al medicamentului se poate epuiza chiar înaintea administrării unei noi doze; dacă situaţia este greu de suportat, nu încercaţi să modificaţi singur schema de trata­ment ci consultaţi medicul.
Menţineţi o legătură strânsă cu medicul curant; semnalaţi-i orice modificare a stării dumneavoastră ce apare pe parcursul terapiei.
Anunţaţi imediat medicul dacă apar mişcări involuntare anor­male sau fasciculaţii musculare deoarece acestea pot fi semne ale unor doze prea mari de medicament.
Extrem de rar au fost descrise cazuri de pierdere musculară sub tratament cu Mirapexin. Dacă observaţi apariţia de dureri muscu­lare sau de modificări ale câmpului vizual după începerea trata­mentului, anunţaţi imediat medicul.
Se vor efectua regulat examene oftalmologice şi ori de câte ori apar tulburări de vedere pe parcursul tratamentului.
Se recomandă ca întreruperea tratamentului cu Mirapexin să se facă treptat în decurs de 1 săptămână, chiar dacă nu au fost ra­portate efecte adverse*la oprirea bruscă a administrării.
Nu consumaţi alcool în timpul tratamentului deoarece poate creşte riscul de efecte adverse al Mirapexinului.
Dacă luaţi medicamentul pentru tratarea sindromului de pi­cioare neliniştite, consultaţi medicul dacă simptomatologia se agravează, apare dimineaţa sau mai devreme în cursul zilei decât anterior administrării sau dacă apar aceleaşi senzaţii în palme şi braţe.
Informaţi medicul că sunteţi în tratament cu acest medicament înainte de a primi vreun tratament medical, chirurgical sau sto­matologic.


Interacţiuni posibile cu alimente sau medicamente
Inainte de începerea tratamentului anunţaţi medicul dacă luaţi vreunul din următoarele medicamente;
•        carbidopa / levodopa (Isicom, Sinemet)
•        diltiazem (Corzem, Dilmacor, Dilzem), verapamil (Cordamil, Isoptin, Verogalid)
•        sedative, tranchilizante
•        metoclopramid (Cerucal, Pramidin)
•        cimetidină
•        ranitidină (Histac, Ulcoran, Zantac)
•        chinidină
•        amantadină (Viregyt).
Sarcina şi alăptarea
Nu se cunoaşte dacă Mirapexin poate dăuna fătului atunci când este administrat în timpul sarcinii. Dacă rămâneţi însărcinată anunţaţi imediat medicul.Este posibil ca medicamentul să poată trece în laptele matern afectând sugarul, de aceea nu alăptaţi în timpul tratamentului fără a discuta mai întâi cu medicul.
Doze recomandate
Comprimate
Tratamentul bolii Parkirison
Adulţi

Doza iniţială obişnuită este de 0,125 mg de 3 ori pe zi. La per­soanele cu insuficienţă renală moderată (clearence al creatininei cuprins între 20 şi 50 mL/min), tratamentul iniţial se face cu 0,125 mg de 2 ori pe zi iar la cei cu afectare renală severă (clearence al creatininei sub 20 mL/min) - cu 0,125 mg o dată pe zi. Dacă se consideră necesar se poate creşte dozajul la fiecare 5-7 zile până la atingerea dozei zilnice maxime de 4,5 mg.

Orarul de creştere a dozelor zilnice de medicament raportat la numărul săptămânii de tratament, folosit în studiile clinice, este următorul: săptămâ­na 1 - 0,375 mg/zi, săptămâna 2 - 0,75 mg/zi, săptămâna 3 - 1,5 mg/zi, săptămâna 4 - 2,25 mg/zi, săptămâna 5-3 mg/zi, săptă­mâna 6-3,75 mg/zi, săptămâna 7-4,5 mg/zi. Dacă funcţia renală se deteriorează în timpul tratamentului de întreţinere se reduce doza zilnică de Mirapexin cu acelaşi procent cu care se reduce clearence-ul creatininei.
Copii
Siguranţa şi eficacitatea administrării Mirapexinului la aceştia nu au fost stabilite.
Tratamentul sindromului de picioare neliniştite
Doza recomandată de început este de 0,125 mg o dată pe zi, seara cu 2-3 ore înainte de culcare. Dacă nu se obţine ameliora­rea după 4-7 zile de tratament, se poate creşte doza la 0,25 mg/zi în priză unică şi ulterior la 0,5 mg/zi. Deşi se poate creşte doza până la 0,75 mg/zi, studiile pe termen lung nu au demonstrat că această doză ar putea aduce mai multe beneficii decât 0,5 mg/zi. La persoanele cu insuficienţă renală moderată sau severă se reco­mandă ca intervalul între creşterea dozelor să fie de 14 zile.


Supradozare
Nu sunt disponibile date privitoare la supradozare. Anunţaţi imediat medicul dacă suspectaţi această situaţie.

NSP GK4 suffix " nsp"

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Prev Next

Stat