A+ A A-

Minirin


Denumire comună internaţională: Desmopressinum
Alte denumiri comerciale: Adiuretin
Forme de prezentare: Comprimate, Liofilizat oral, Spray nazal - soluţie


Ce este şi pentru ce afecţiuni se utilizează?
Minirin reprezintă un hormon sintetic analog hormonului uman arginin-vasopresină (numit şi hormon antidiuretic), secretat de hipofiza posterioară. Medicamentul mimează acţiunea hormo­nului antidiuretic la nivelul rinichilor, crescând cantitatea de apă reabsorbită şi reducând astfel volumul de urină emisă. Acţionea­ză rapid, volumul de urină reducându-se în circa 30 minute de la administrarea orală şi are efect de durată, putând acoperi întrea­ga noapte.

Dacă este administrat seara înainte de culcare, Minirin reduce numărul de urinări în timpul nopţii, crescând astfel durata medie a somnului liniştit cu cel puţin 2 ore; mai mult de 30% din pacienţi pot avea un somn continuu de peste 5 ore. Hormonul intervine în plus în reglarea tensiunii arteriale, peristalticii (mişcă­rilor) gastrointestinale şi funcţionării uterului. Indicaţiile de utili­zare includ diabetul insipid central, enurezisul nocturn (urinările necontrolate în timpul somnului) sau setea intensă şi urinările frecvente rezultate după intervenţiile chirurgicale şi traumatis­mele asupra craniului.
Important de ştiut
In cazul prezenţei simptomelor de retenţie lichidiană sau a ce­lor secundare nivelelor scăzute ale sodiului în sânge (ex. greaţă, vărsături, dureri de cap, creştere rapidă în greutate, iar în cazuri severe - convulsii) consultaţi imediat medicul pentru ajustarea adecvată a dozelor de medicament sau eventual întreruperea tratamentului. La reînceperea administrării este necesară restric- ţionarea consumului de lichide la minimul care satisface setea.
Administrarea corectă
Pentru administrarea soluţiei sau spray-ului nazal suflaţi mai întâi nasul pentru a elibera căile respiratorii. înainte de prima uti­lizare a flaconului, pompaţi de 4 ori în exterior până când soluţia ajunge în vârful pompiţei. Cu capul ridicat introduceţi pompiţa în narină, ţinând vârful îndreptat spre canalul nazal. Acoperiţi cealaltă narină, pompaţi şi inspiraţi uşor în acelaşi timp.

Dacă me­dicul v-a prescris 2 pufuri deodată, repetaţi procedura şi pentru cealaltă narină. încercaţi să nu strănutaţi sau să vă suflaţi nasul imediat după administrare. Flaconul de 5 mL conţine 50 doze de 10 micrograme; după epu­izarea lor aruncaţi flaconul şi începeţi unul nou. Nu transferaţi în alt flacon lichidul rămas.
Respectaţi instrucţiunile oferite de producător în prospectul medicamentului.
Luaţi comprimatele de Minirin pe cale orală, conform indicaţii­lor medicului.


Solicitaţi lămuriri suplimentare medicului sau farmacistului dacă aveţi neclarităţi.
Dacă săriţi o doză luaţi următoarea doză imediat ce vă amintiţi. To­tuşi, dacă se apropie timpul pentru următoarea doză săriţi peste doza uitată şi reveniţi la programul normal de administrare. Nu luaţi 2 doze odată.
Cum păstrăm medicamentul

In ambalajul original, bine închis şi fe­rit de acţiunea copiilor. Păstraţi medicamentul la temperatura camerei ferit de căldură şi umezeală excesivă. Unele firme reco­mandă păstrarea spray-ului ia frigider; aveţi grijă însă ca flaconul să nu îngheţe. Aruncaţi flacoanele sau comprimatele expirate sau de care nu mai aveţi nevoie.
Ce efecte adverse pot apare?
Incetaţi administrarea medicamentului şi anunţaţi imediat me­dicul dacă observaţi apariţia următoarelor efecte adverse:
•        reacţii alergice (probleme respiratorii, tumefacţii ale buzelor, limbii sau feţei, urticarie)
•        dificultăţi respiratorii, wheezing (respiraţie şuierătoare), senza­ţie de constricţie toracică
•        creştere rapidă în greutate şi inexplicabilă
•        edem al pleoapelor
•        bătăi cardiace rapide
•        arsuri de stomac
•        dureri în zona genitală
•        frisoane, febră
•        confuzie, somnolenţă
•        dureri de cap persistente
•        convulsii.
In cazul apariţiei următoarelor efecte adverse mai puţin severe continuaţi administrarea medicamentului dar consultaţi medicul imediat ce va fi posibil: dureri de cap tranzitorii, greaţă, congestie nazală (nas înfundat), rinită (nas curgător), sângerări din nas, tuse, oboseală, conjunctivită, ameţeli, retenţie de lichide uşoară, bufeuri, frisoane, slăbiciune.
Când nu se administrează?
Nu se administrează în caz de alergie cunoscută la substanţa activă, diabet insipid nefrogenic (de cauză renală), afecţiuni re­nale, insuficienţă renală moderată sau severă, polidipsie (sete exagerată) de natură psihogenă sau comportamentală, sindrom de secreţie inadecvată a hormonului antidiuretic, insuficienţă cardiacă sau alte afecţiuni ce necesită administrarea de diuretice, hiponatremie cunoscută (nivele scăzute ale sodiului în sânge), ni­velele ridicate ale calciului sau potasiului în sânge, vârsta sub 11 luni (pentru administrarea intranazală).
Atenţionări speciale
Inaintea începerii tratamentului informaţi medicul dacă aveţi probleme ale nasului, rinită, fibroză chistică, dureri de cap se­vere sau migrenoase, boli de inimă sau hipertensiune arterială, întrucât poate fi necesară ajustarea dozelor sau reconsiderarea tratamentului.
Luaţi medicamentul exact cum v-a fost prescris de medic pen­tru a obţine maximul de beneficii. Ca să nu omiteţi doze încercaţi să luaţi medicamentul în fiecare zi la aceleaşi ore. Nu administraţi doze mai mari decât v-au fost recomandate.


Respectaţi recomandările medicului privind aportul zilnic de lichide. Măsuraţi zilnic diureza (cantitatea de urină eliminată) şi greutatea corporală. Urmăriţi apariţia edemelor (tumefacţiilor mâinilor şi picioarelor) sau a deshidratării.
Anunţaţi imediat medicul dacă observaţi reducerea fluxului uri­nar, apariţia durerilor de cap şi congestia nazală severă.Cu timpul se poate instala toleranţa, diminuând răspunsul orga­nismului la medicament.
Evitaţi consumul de alcool sub orice formă în timpul tratamen­tului

.
Inainte de a se stabili diagnosticul de nicturie (urinări frecvente în cursul nopţii), trebuiesc măsurate mai întâi frecvenţa şi volumul urinar pe o durată de minim 48 ore. Dacă producţia nocturnă de urină depăşeşte capacitatea vezicii urinare sau depăşeşte 1/3 din producţia urinară pe 24 ore se confirmă diagnosticul de nicturie.
Iniţierea tratamentului pentru nicturie la persoanele vârstnice nu este recomandată fără măsurarea nivelelor sodiului înainte de începerea administrării, apoi la 3 zile după iniţiere şi la 3 zile după fiecare creştere a dozajului.


Dacă nu se obţin efectele dorite după 4 săptămâni de titrare a dozelor se recomandă întreruperea tratamentului şi reevaluare.
Dacă trataţi enurezisul nocturn sau nicturia restrângeţi consu­mul de lichide cu o oră înainte şi 8 ore după administrare. Tra­tamentul fără restricţie lichidiană asociată poate determina re- tenţie lichidiană şi/sau hiponatremie (intoxicaţie cu apă). Copiii şi vârstnicii sunt mai predispuşi la acest efect advers.
în caz de boli care afectează balanţa lichidiană şi electrolitică a organismului (ex. infecţii sistemice, febră, gastroenterită) trebuie anunţat medicul întrucât trebuie întrerupt tratamentul cu Mini­rin.


Interacţiuni posibile cu alimente sau medicamente
Inainte de începerea tratamentului anunţaţi medicul dacă luaţi vreunul din următoarele medicamente:
•        antiinflamatoare nesteroidiene: aspirină, ibuprofen (Advil, Fas- pic, Ibalgin, Ibufen), indometacin, naproxen (Aleve, Momendol, Reuxen), fenilbutazonă
•        diuretice
•        loperamid (Imodium, Lopedium, Neo-Enteroseptol)
•        carbamazepină (Finlepsin, Neurotop, Taver, Tegretol)
•        heparină (Heparin, Lasonil, Lioton)
•        antidepresive triciclice cum ar fi clomipramina (Anafranil), ami- triptilina, doxepin
•        inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei cum ar fi escitalo- pram (Cipralex), fluoxetina (Anxetin, Floxet, Prozac), fluvoxa- mina (Fevarin), paroxetina (Arketis, Seroxat, Paroxat), sertralină (Serlift, Stimuloton, Zoloft).
Sarcina şi alăptarea
Deşi medicamentul nu pare a afecta fătul atunci când se admi­nistrează în sarcină totuşi nu folosiţi Minirin fără a discuta mai în­tâi cu medicul.
Nu se cunoaşte dacă Minirin poate trece în laptele matern, de aceea nu alăptaţi în timpul tratamentului fără aprobarea medi­cului.
Doze recomandate
•        Soluţie nazală, spray nazal

Tratamentul diabetului insipid

Adulţi
Doza recomandată este de 10-40 ng/zi în priză unică sau diviza­tă în 2-3 prize; uzual se administrează 20 ţag/zi divizat în 2 prize.

Copii cu vârsta de 3 luni - 12 ani
Se recomandă administrarea a 5-30 ng/zi în fiecare narină, în doză unică sau în 2 doze.
Copii sub 3 luni
Dozajul trebuie stabilit de către medic.
Tratamentul enurezisului nocturn Copii peste 6 ani
Iniţial se administrează inhalator 20 ng la culcare, împărţind doza în cele 2 narine; dacă nu apare răspuns se poate creşte doza la 40 |jg pe zi.
Copii cu vârsta sub 6 ani
Dozajul trebuie stabilit de către medic.
• Comprimate

Prevenirea sau controlarea diabetului insipid

Adulţi, adolescenţi, copii
La început se pot administra doze de 0,05 mg de 2 ori pe zi, apoi în funcţie de severitatea afecţiunii se poate creşte doza la 0,1-0,8 mg, divizată în mai multe prize zilnice.
Controlarea enurezisului nocturn Adulţi, adolescenţi, copii cu vârsta peste 6 ani Iniţial se iau 0,2 mg o dată pe zi (seara la culcare), apoi se poate creşte doza până la 0,6 mg pe zi. Pe termen lung se recomandă întreruperea tratamentului o săptămână la fiecare 3 luni pentru a vedea dacă nu cumva problema s-a rezolvat spontan.
Copii cu vârsta sub 6 ani
Dozajul trebuie stabilit de către medic.
Nicturie (urinări frecvente în timpul nopţii)Doza iniţială recomandată este de 0,1 mg seara la culcare. Dacă răspunsul obţinut nu este satisfăcător se poate creşte săptămânal doza până la 0,2 mg iar apoi până la 0,4 mg, sub monitorizarea consumului de lichide.


Supradozare
Anunţaţi imediat medicul dacă suspectaţi supradozarea. Simp- tomele supradozării pot include: dureri de cap, greaţă, vărsături, dureri de stomac, bufeuri, convulsii.


Miniten vezi Captopril Miocor vezi Cărnii Mioritmin vezi Amiodarona

NSP GK4 suffix " nsp"

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Prev Next

Stat