A+ A A-

Minipress


Denumire comună internaţională: Prazosinum

Forme de prezentare: Comprimate


Ce este şi pentru ce afecţiuni se utilizează?
Prazosin aparţine clasei de medicamente alfa-blocante (blo- cante alfa-adrenergice). Este indicat în tratamentul hipertensiunii arteriale întrucât determină relaxarea şi dilatarea vaselor de sân­ge, scăzând rezistenţa vasculară periferică şi permiţând sângelui să circule mai uşor. Spre deosebire de celelalte antihipertensive, Minipress nu modifică debitul cardiac (cantitatea de sânge pom­pată de inimă într-un minut), pulsul sau fluxul de sânge care irigă rinichii.
Important de ştiut
Pentru a evita ameţelile şi căderile, luaţi prima doză de Minipre­ss seara înainte de culcare. Dacă este posibil rămâneţi pe schema cu administrare seara.
Ridicaţi-vă lent din pat sau de pe scaun, mai ales dacă vă treziţi în cursul nopţii, întrucât pot apare ameţeli la schimbarea poziţi­ei.
Administrarea corectă
Administraţi medicamentul pe cale orală de 2-3 ori pe zi sau conform prescripţiei, preferabil la aceleaşi ore, în timpul mesei sau pe stomacul gol. Alimentele pot reduce absorbţia şi inciden­ţa efectelor adverse.Inghiţiţi tabletele împreună cu un pahar mare de apă.Urmaţi întocmai prescripţia, la intervalele de timp recomandate de medic şi solicitaţi lămuriri suplimentare medicului sau farma­cistului dacă aveţi neclarităţi.


Dacă săriţi o doză -luaţi următoarea doză imediat ce vă amintiţi. To­tuşi, dacă se apropie timpul pentru următoarea doză săriţi peste doza uitată şi reveniţi la programul normal de administrare. Nu luaţi 2 doze odată întrucât riscaţi să scădeţi excesiv tensiunea arterială. Dacă omiteţi dozele câteva zile la rând, anunţaţi medicul înainte de a relua tratamentul; poate fi necesară reînceperea tra­tamentului cu doze mai mici.


Cumpâstrăm medicamentul-în ambalajul original, bine închis şi ferit de acţiunea copiilor. Păstraţi medicamentul la temperatura ca­merei ferit de căldură şi umezeală excesivă. Aruncaţi flacoanele expirate sau de care nu mai aveţi nevoie.
Ce efecte adverse pot apare?
Incetaţi administrarea medicamentului şi anunţaţi imediat me­dicul dacă observaţi apariţia următoarelor efecte adverse:
•        reacţii alergice (probleme respiratorii, tumefacţii ale buzelor,
limbii sau feţei, urticarie)
•        bătăi cardiace rapide, dureri în piept severe, dificultăţi respira­torii.
în cazul apariţiei următoarelor efecte adverse mai puţin severe continuaţi administrarea medicamentului dar consultaţi medicul imediat ceva fi posibil: ameţeli, somnolenţă, slăbiciune, oboseală, coşmaruri, greaţă, vărsături, constipaţie, diaree, dureri abdomina­le, apetit redus, retenţie de lichide, uşoară creştere în greutate, dureri de muşchi sau articulaţii, dureri de cap, iritabilitate, depre­sie, amorţeli ale extremităţilor, urinări frecvente, libido scăzut.
Când nu se administrează?
Nu se administrează în caz de alergie cunoscută la substanţa activă.
Atenţionări speciale
Inaintea începerii tratamentului informaţi medicul dacă aveţi boli de ficat sau rinichi întrucât poate fi necesară ajustarea doze­lor sau monitorizarea atentă a tratamentului.
Luaţi medicamentul exact cum v-a fost prescris de medic pen­tru a obţine maximul de beneficii. Ca să nu omiteţi doze încercaţi să luaţi medicamentul în fiecare zi la aceleaşi ore. Nu administraţi doze mai mari decât v-au fost recomandate.Nu opriţi brusc tratamentul chiar dacă vă simţiţi bine deoarece există riscul ca tensiunea arterială să crească necontrolat.


Evitaţi consumul de alcool pe durata terapiei întrucât poate accentua somnolenţa şi poate reduce sever tensiunea arterială. Şofaţi cu prudenţă şi manevraţi cu atenţie utilajele grele până la epuizarea efectelor secundare.


Evitaţi temperaturile ridicate şi supraîncălzirea deoarece pot re­duce sever tensiunea, pot apărea ameţeli şi chiar pierderea conştienţei.
Dacă frecvenţa bătăilor creşte staţi cu capul mai jos decât picioarele pentru a evita pierderea cunoştinţei.
Informaţi medicul că sunteţi în tratament cu acest medicament înainte de a primi vreun tratament medical, chirurgical sau sto­matologic.


Interacţiuni posibile cu alimente sau medicamente

Inainte de începerea tratamentului anunţaţi medicul dacă luaţi vreunul din următoarele medicamente:
•        beta-blocante: metoprolol (Betaloc, Bloxan, Egilok), proprano- lol
•        verapamil (Cordamil, Isoptin, Verogalid)
•        nitroglicerină
•        clonidină
•        diuretice
•        antiinflamatoare nesteroidiene: aspirină, ibuprofen (Advil, Fas- pic, Ibalgin, Ibufen), indometacin, fenilbutazonă
Sarcina şi alăptarea
Nu se cunoaşte dacă Minipress poate dăuna fătului atunci când este administrat în timpul sarcinii. Dacă rămâneţi însărcinată anunţaţi imediat medicul.
Medicamentul poate trece în laptele matern afectând sugarul, de aceea nu alăptaţi în timpul tratamentului fără a discuta mai întâi cu medicul.
Doze recomandate
•        Comprimate
Tratamentul hipertensiunii arteriale

Adulţi
Iniţial se administrează 0,5-1 mg de 2-3 ori pe zi, ulterior se poa­te creşte treptat doza până la 6-15 mg pe zi divizate în 2-3 prize. Dacă se folosesc şi alte medicamente antihipertensive se reduce doza la 1-2 mg de 2-3 ori pe zi.
Copii
Dozajul trebuie calculat în funcţie de greutatea copilului; obiş­nuit se administrează 0,05-0,4 mg/kg/zi divizate în 2-3 prize zil­nice.
Supradozare
Anunţaţi imediat medicul dacă suspectaţi supradozarea. Simp- tomele supradozării pot include: ameţeli, slăbiciune, puls rapid, piele palidă şi rece, pierderea conştienţei, comă.

NSP GK4 suffix " nsp"

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Prev Next

Stat