Web Analytics
  • MIACALCIC

Miacalcic


Denumire comună internaţională: Calcitoninum
Alte denumiri comerciale: Forcaltonin, Nylex, Tonocalcin
Forme de prezentare: Soluţie injectabilă, Spray nazal - soluţie


Ce este şi pentru ce afecţiuni se utilizează?
Miacalcic este un medicament cu structură şi acţiune similară hormonului calcitonină secretat în mod normal de glanda tiroi­dă. Are efecte benefice asupra ratei de pierdere osoasă datorită inhibării directe a resorbţiei osoase.

Este indicat în tratamentul hipercalcemiei sau al bolii Paget a osului moderate până la seve­ră. Poate fi folosit de asemenea în tratarea osteoporozei postmenopauză la femeile la care menopauza s-a instalat de mai mult de 5 ani şi care au masă osoasă redusă comparativ cu femeile aflate în premenopauză precum şi la cele care nu pot sau nu doresc să urmeze un tratament cu estrogeni.

Important de ştiut
Calcitonina extrasă din somon poate determina rar reacţii se­vere cu dificultăţi respiratorii, wheezing (respiraţie şuierătoare), umflarea feţei şi limbii, şoc. Pentru a testa sensibilitatea la me­dicament este necesară efectuarea unui test de alergie cutanată înainte de administrarea primei doze.
Administrarea corectă
Miacalcic injectabil se administrează intramuscular sau subcu­tanat (sub piele), de obicei în cabinetul medicului sau în spital. Dacă administraţi Miacalcic acasă respectaţi indicaţiile oferite de personalul medical.
Dacă folosiţi spray-ul nazal respectaţi instrucţiunile producă­torului pentru activarea pompei înainte de prima utilizare. Ţineţi capul ridicat şi cu vârful aplicatorului în narină pompaţi o singură dată. Pulverizaţi Miacalcic într-o narină, iar data viitoare în cealal­tă narină.
Urmaţi întocmai prescripţia, la intervalele de timp recomandate de medic şi solicitaţi lămuriri suplimentare medicului sau farma­cistului dacă aveţi neclarităţi.
Dacă săriţi o doză-luaţi următoarea doză imediat ce vă amintiţi.To­tuşi, dacă se apropie timpul pentru următoarea doză săriţi peste doza uitată şi reveniţi la programul normal de administrare. Nu luaţi 2 doze odată.
Cum păstrăm medicamentul

In ambalajul original, bine închis şi ferit de acţiunea copiilor. Păstraţi medicamentul la temperatura ca­merei ferit de căldură şi umezeală excesivă. Flacoanele de sticlă nedeschise trebuie păstrate la frigider, ferite de îngheţ. înainte de deschiderea unui nou flacon şi folosirea lui, aduceţi la temperatu­ra camerei. Puteţi păstra flaconul la temperatura camerei cel mult 30 zile; asiguraţi-vă că stă în poziţie verticală. Aruncaţi flacoanele expirate sau de care nu mai aveţi nevoie.
Ce efecte adverse pot apare?
Incetaţi tratamentul şi anunţaţi imediat medicul dacă observaţi apariţia următoarelor efecte adverse:
•        reacţii alergice (probleme respiratorii, tumefacţii ale buzelor, limbii sau feţei, urticarie)
•        dureri de cap severe
•        pierderea conştienţei
•        rigiditate a muşchilor
•        fasciculaţii musculare, crampe, spasme tetanice şi convulsii la 10-30 minute de la injectarea medicamentului
•        dureri oculare.
In cazul apariţiei următoarelor efecte adverse mai puţin severe continuaţi administrarea medicamentului dar consultaţi medicul imediat ce va fi posibil: greaţă, vărsături, apetit scăzut, dureri de  stomac, urinări frecvente în special în cursul nopţii, tumefacţie, roşeaţă, căldură sau mâncărimi la locul injectării soluţiei.
Când nu se administrează?
 Nu se administrează în caz de alergie cunoscută la calcitonina de somon.
Atenţionări speciale
  Inaintea începerii tratamentului informaţi medicul dacă aveţi  boli de rinichi, anemie sau sarcom osteogenic, sunteţi însărcinată sau alăptaţi, întrucât poate fi necesară ajustarea dozelor sau reconsiderarea tratamentului.
 Luaţi medicamentul exact cum v-a fost prescris de medic pentru a obţine maximul de beneficii. Ca să nu omiteţi doze încercaţi  să luaţi medicamentul în fiecare zi la aceleaşi ore. Nu administraţi  doze mai mari sau pe durată mai lungă decât v-a fost recomandat.
La începutul tratamentului pot apare greaţă, vărsături, dar acestea dispar de regulă după un timp. Anunţaţi medicul dacă persista.în caz de fasciculaţii musculare, crampe, spasme tetanice sau convulsii în primele 10-30 minute de la injectarea medicamentu­lui se va interveni imediat cu calciu administrat intravenos.
Injecţia cu calcitonină nu vindecă totuşi boala Paget de aceea este posibil să apară recăderi, în special dacă organismul dum­neavoastră sintetizează anticorpi împotriva medicamentului. Consultaţi medicul dacă la un moment constataţi că Miacalcic nu mai acţionează la fel de eficient ca înainte.
Verificaţi dacă există simptomele hipercalcemiei: sete crescută, greaţă, vărsături, lipsa poftei de mâncare, urinări frecvente.
Consultaţi un dietetician pentru stabilirea unui regim alimentar corespunzător. Sursele cele mai bogateîn calciu include lactatele, brânzeturile şi peştele. Alimentele cu conţinut ridicat în vitamina D sunt peştii, îndeosebi somonul, sardinele şi tonul, ficatul, pro­dusele lactate. Soarele reprezintă indirect o sursă de vitamina D.
Se recomandă continuarea exerciţiilor fizice regulate pentru a minimaliza pierderea de masă osoasă.
Prezentaţi-vă la toate programările stabilite de medic în vede­rea evaluării afecţiunii tratate şi efectuării de analize de sânge şi urină.
Calcitonina poate afecta gândirea şi reacţiile motorii după ad­ministrare de aceea ar fi bine să evitaţi şofatul, manipularea uti­lajelor cu risc sau activităţile ce implică atenţie sporită până laepuizarea acestor efecte.
Miacalcic nu ar trebui folosit la copii întrucât siguranţa şi admi­nistrarea la aceştia nu au fost încă confirmate.
Interacţiuni posibile cu alimente sau medicamente
Nu au fost raportate interacţiuni ale Miacalcicului cu alte medi­camente.
Sarcina şi alăptarea
Miacalcic poate avea efecte negative asupra fătului dacă se ad­ministrează în timpul sarcinii. Informaţi imediat medicul dacă ră­mâneţi însărcinată sau plănuiţi o sarcină în viitorul apropiat.
Medicamentul poate reduce secreţia lactată. Nu se cunoaşte dacă Miacalcic poate trece în laptele matern sau dacă poate dă­una sugarului, de aceea este de preferat să nu alăptaţi în timpul tratamentului.
Doze recomandate
•        Soluţie injectabilă administrată subcutanat sau intravenos
Tratamentul bolii Paget a osului
Adulţi

Iniţial se administrează 100 UI pe zi, apoi se continuă cu doza de întreţinere de 50 UI pe zi la fiecare 2 zile sau de 3 ori pe săp­tămână.
Hipercalcemie
Adulţi

Iniţial se folosesc doze de 4 Ul/kg la fiecare 12 ore, urmând ca apoi să se crească dozele dacă este necesar până la 8 Ul/kg la fie­care 12 ore sau până la maxim 8 Ul/kg la fiecare 6 ore. Dacă volu­mul soluţiei care urmează să fie administrată depăşeşte 2 mL se recomandă administrarea intravenoasă a dozei.
Tratamentul osteoporozei postmenopauză
Doza obişnuită este de 100 UI administrată în asociere cu 1,5 g carbonat de calciu şi 400 UI vitamina D.
•        Spray nazal
Tratamentul osteoporozei postmenopauză

Doza uzuală este de 1 puf (echivalent a 200 UI) pe zi administrat într-o narină. Se folosesc alternativ cele 2 narine.
Supradozare
Anunţaţi imediat medicul dacă suspectaţi supradozarea. Simptomele supradozării pot include greaţa şi vărsăturile.

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good

MIACALCIC

  • Product Code: MIACALCIC
  • Availability: Se vinde numai in farmacii!
  • 0.00€