Web Analytics
  • METOTREXAT

METOTREXAT


Denumire comună internaţională: Methotrexatum
Alte denumiri comerciale: Antifolan
Forme de prezentare: Comprimate, Soluţie injectabilă, Concentrat pentru soluţie injectabilă/perfuzabilă, Pulbere pentru soluţie injectabilă/perfuzabilă


Ce este şi pentru ce afecţiuni se utilizează?
Methotrexat este un antimetabolit ce blochează o parte din enzimele care favorizează creşterea celulelor. întrucât încetineşte creşterea celulelor canceroase şi a celulelor pielii anormale, me­dicamentul este indicat în primul rând în tratamentul unor forme de cancer (ex. limfoame, leucemii, cancere de uter, sân, plămâni) şi a psoriazisului sever. în plus poate reduce simptomele inflama torii din poliartrita reumatoidă (ex. durere, tumefacţie, rigiditate), ceea ce îl recomandă cu predilecţie persoanelor care nu au răs puns la alte tratamente.
Important de ştiut
Methotrexat poate determina uneori reacţii adverse severe şi fatale, mai ales ale măduvei osoase, ficatului, plămânilor, rinichi­lor, sângelui sau pielii. Din acest motiv Methotrexat trebuie uti­lizat numai la persoanele cu forme severe de cancer, poliartrita reumatoidă sau psoriazis, ce nu au evoluat satisfăcător sub alte tratamente.
Este obligatorie efectuarea periodică a unor teste de laborator care să detecteze imediat eventualele reacţii nedorite. Prezen taţi-vă la toate programările stabilite de medic. Discutaţi cu me dicul dumneavoastră despre riscurile şi beneficiile pe care acest tratament vi le poate aduce.

Administrarea corectă
Administraţi comprimatele de Methotrexat pe cale orală de 1 sau 3 ori pe săptămână, conform prescripţiei.
Puteţi lua medicamentul cu sau fără alimente dar de fiecare dată la fel raportat la ora mesei.
Pentru soluţia injectabilă de Methotrexat respectaţi tehnicile de administrare intramusculară, respectiv intravenoasă.Consumaţi cât mai multe lichide în timpul tratamentului, dacă nu aveţi contraindicaţii medicale.
Urmaţi întocmai prescripţia şi solicitaţi lămuriri suplimentare medicului sau farmacistului dacă aveţi neclarităţi.
Dacă săriţi o doză-renunţaţi la aceasta şi reveniţi la schema norma­lă de administrare. Nu luaţi 2 doze odată.


Cum păstrăm medicamentul

In ambalajul original, bine închis şi ferit de acţiunea copiilor. Păstraţi la temperatura camerei ferit de căl­dură şi umezeală excesivă pentru a nu se descompune. Nu ţineţi medicamentul în baie, lângă chiuvetă sau în alte locuri umede. Aruncaţi comprimatele sau fiolele expirate sau de care nu mai aveţi nevoie.
Ce efecte adverse pot apare?
Incetaţi administrarea medicamentului şi anunţaţi imediat me­dicul dacă observaţi apariţia următoarelor efecte adverse:
•        reacţii alergice (probleme respiratorii, tumefacţii ale buzelor, limbii sau feţei, urticarie)
•        dureri toracice, dificultăţi respiratorii
•        tuse uscată, neproductivă
•        expectoraţie cu sânge
•        ulceraţii ale cavităţii bucale
•        vărsături sau diaree severe sau persistente
•     scaune cu sânge sau de culoare neagră
•     tumefacţie şi dureri intense la nivelul gambei sau piciorului, brusc instalate
•        slăbiciune pe o parte a corpului
•        tulburări de vedere, pierderea vederii
•        urini cu sânge, modificări ale cantităţii de urină, dificultăţi sau dureri la urinat
•        febră, frisoane, dureri în gât persistente
•        sângerări anormale
•        îngălbenirea pielii şi ochilor
•        oboseală neobişnuită, slăbiciune
•        confuzie, convulsii, comă
•        modificări ale ciclului menstrual
•        modificări de dispoziţie.In cazul apariţiei următoarelor efecte adverse mai puţin severe continuaţi administrarea medicamentului dar consultaţi medicul imediat ce va fi posibil: greaţă, vărsături, lipsa poftei de mâncare, ameţeli, dureri de cap, căderea părului, oboseală, sensibilitate la soare.
Când nu se administrează?
Nu se administrează în caz de alergie cunoscută la substanţa ac­tivă, boli de ficat sau rinichi, probleme ale măduvei osoase, ane­mie, număr de leucocite (celule albe) redus pe hemoleucogramă, număr de trombocite (elemente implicate în coagulare) scăzut, SIDA, sarcină, lactaţie, abuz de alcool. '
Atenţionări speciale
Inaintea începerii tratamentului informaţi medicul dacă aveţi afecţiuni ale ficatului, rinichilor, plămânilor, stomacului, intestine­lor, sângelui, măduvei osoase sau sistemului imunitar, istoric de convulsii sau alte probleme ale sistemului nervos central, infecţii severe sau active, pleurezie (lichid în jurul plămânului), sunteţi sub radio- sau chimioterapie, întrucât poate fi necesară ajustarea dozelor sau reconsiderarea tratamentului.
Luaţi medicamentul exact cum v-a fost prescris de medic pen­tru a obţine maximul de beneficii.


Ca-să nu omiteţi doze încercaţi să luaţi medicamentul în aceeaşi zi a săptămânii sau în fiecare zi la aceleaşi ore, în funcţie de sche­ma de tratament recomandată.Nu administraţi doze mai mari decât cele ce v-au fost prescrise.
Simptomele se ameliorează de regulă după câteva săptămâni. Nu opriţi tratamentul fără a anunţa mai întâi medicul.
Nu consumaţi alcool în timpul tratamentului deoarece creşte riscul de afectare a ficatului.


Nu administraţi medicamente pentru dureri sau inflamaţie fără aprobarea medicului deoarece acestea pot intensifica efectele Methotrexatului, determinând complicaţii.
în tratamentul cu doze mari de Methotrexat este necesară ad­ministrarea unui preparat de acid folie (ex. Leucovorin) care să limiteze efectele toxice ale medicamentului. Discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă aveţi nelămuriri.


Acordaţi atenţie stării de hidratare; în caz de vărsături sau diaree severe contactaţi medicul pentru a combate deshidratarea şi po­sibilele efecte adverse ale medicaţiei.
Prezentaţi-vă la toate programările stabilite de medic pentru evaluare clinică şi eventual efectuarea de analize de sânge, inclu­siv hemoleucogramă, teste funcţionale hepatice, renale şi pul­monare, proteine şi albumină serică, radiografii de plămâni.Medicamentul poate scădea ndfriărul de trombocite, elemente ale sângelui implicate în coagulare, crescând riscul de sângerare.

Evitaţi activităţile fizice ce predispun la răniri (ex. sporturile de contact). Folosiţi cu grijă periuţa de dinţi, aţa dentară sau scobitorile. Aveţi grijă să nu vă tăiaţi atunci când utilizaţi obiecte ascuţite, tăioase ca lamele de ras sau forfecuţele pentru unghii. Anunţaţi imediat medicul dacă observaţi sângerări anormale, scaune ne­gre sau cu sânge, urini cu sânge, puncte roşii pe piele. Consultaţi medicul înainte efectuării intervenţiilor stomatologice de orice fel.


Methotrexat poate reduce capacitatea organismului de a lupta împotriva infecţiilor de aceea evitaţi aglomeraţiile şi contactul cu persoanele bolnave. Anunţaţi medicului semnele de infecţie cu febră, frisoane, dureri în gât, dureri de spate, dificultăţi la urinat, erupţie pe piele. Nu atingeţi ochii sau nasul decât după atenta spălare a mâinilor.
Nu vă vaccinaţi cu tulpini vii în timpul tratamentului; obţineţi aprobarea medicului înainte de orice vaccinare.
întrucât este posibil ca tratamentul să afecteze plămânii, con­sultaţi imediat medicul dacă observaţi dificultăţi respiratorii, tuse uscată şi febră pentru a vă reevalua tratamentul.


Dozele mari de Methotrexat pot afecta creierul determinând confuzie, paralizie parţială, convulsii sau comă.
Medicamentul poate da somnolenţă, ameţeli sau tulburări de vedere de aceea evitaţi şofatul, manipularea utilajelor cu risc şi activităţile ce implică atenţie sporită până la epuizarea acestor efecte. De asemenea evitaţi folosirea altor medicamente ce v-ar putea accentua ameţelile, exerciţiile fizice solicitante, mediile cu temperatură ridicată, febra, deshidratarea. Evitaţi ridicarea brus­că din pat sau de pe scaun pentru a nu ameţi.


Methotrexat sensibilizează pielea la razele UV de aceea evitaţi expunerea la soare şi lămpi UV sau folosiţi creme cu factor de pro­tecţie ridicat, purtaţi ochelari de soare şi haine adecvate ori de câte ori sunteţi nevoit să vă expuneţi la razele soarelui.
Bărbaţii aflaţi în tratament cu Methotrexat care au relaţii sexuale cu femei ce ar putea rămâne însărcinate sunt sfătuiţi să foloseas­că întotdeauna prezervative atât pe durata terapiei cât şi 3 luni după oprirea administrării. Pot apare anomalii ale numărului de spermatozoizi.


La femei pot apare de asemenea modificări ale ciclului menstru­al în timpul tratamentului şi 3 luni după aceea.
Pe durata tratamentului poate apare căderea părului dar acesta va creşte din nou după terminarea terapiei.
Utilizaţi cu precauţie la vârstnici deoarece aceştia pot fi mai sensibili la reacţiile adverse.
Methotrexat ar trebui administrat cu extremă prudenţă la copiii sub 2 ani întrucât siguranţa şi eficacitatea la această grupă de vâr­stă nu au fost determinate.


Interacţiuni posibile cu alimente sau medicamente
înainte de începerea tratamentului anunţaţi medicul dacă luaţi vreunul din următoarele medicamente:
•        antiinflamatoare nesteroidiene: aspirină, ibuprofen (Advil, Fas- pic, Ibalgin, Ibufen), fenilbutazonă
•        azatioprină (Imuran)
•        leflunomid (Arava)
•        sulfasalazină (Salazidin, Salazopyrin)
•        corticosteroizi: prednison, metilprednisolon (Lemod Solu, Me- drol, Solu-Medrol)
•        retinoizi
•        peniciline
•        antibiotice chinolone: ciprofloxacin (Cifran, Ciprinol, Ciprobay)
•        sulfonamide cum ar fi trimetoprim-sulfametoxazol (Biseptol, Biseptrim)
•        tetracicline
•        cloramfenicol (Otophenicol, Sificetina)
•        ciclosporină (Equoral, Imusporin, Sandimmun Neoral)
•        fenitoina (Phenhydan)
•        acid folie (Acifol, Tifol), folinat de calciu (Leucovorin)
•        digoxin (Lanoxin)
•        anticoagulante (Sintrom, Trombostop)
•        teofilină (Teotard, Theo SR).
Sarcina şi alăptarea
Methotrexat poate determina malformaţii fetale şi chiar moar­tea fătului in utero dacă se administrează în timpul sarcinii. Nu folosiţi Methotrexat pentru a trata psoriazisul sau poliartrita reu- matoidă dacă sunteţi însărcinată. Informaţi medicul înainte de a lua medicamentul dacă sunteţi gravidă sau intenţionaţi să rămâ­neţi însărcinată în viitorul apropiat. Folosiţi metode contracepti­ve sigure în timpul tratamentului cu Methotrexat şi 3 luni după aceea.
Medicamentul poate trece în laptele matern, de aceea nu alăp­taţi în timpul tratamentului fără aprobarea medicului.
Doze recomandate
•        Comprimate

Tratamentul psoriazisului

Adulţi

Doza de început este de 2,5-5 mg la fiecare 12 ore, 3 doze pe săptămână sau 10-25 mg o dată pe săptămână. Pot fi folosite şi alte scheme de administrare cu 4 doze pe săptămână (la interval de 8 ore) sau 5 zile de tratament şi 2 zile pauză. Ulterior doza poa­te fi modificată în funcţie de răspuns, dar fără să se depăşească 50 mg pe săptămână. După observarea efectelor benefice se va reduce doza la cel mai mic nivel posibil iar pauzele între doze vor fi mai lungi.
Poliartrită reumatoidă
Adulţi

Uzual se administrează 2,5-5 mg la fiecare 12 ore însumând 3 doze pe săptămână; se pot administra şi 7,5 mg pe săptămână într-o singură priză. Nu se depăşeşte doza săptămânală de 20 mg. Doza poate fi modificată apoi în funcţie de necesităţi, putând fi redusă la minim după obţinerea răspunsului.
 Soluţie injectabilă
Psoriazis

Se începe cu 10 mg Methotrexat administrat injectabil intrave­nos sau intramuscular o dată pe săptămână.
Tratamentul coriocarcinomului şi a altor boli trofoblastice, leucemiei limfocitare acute, leucemiei meningeale, limfoamelor, limfosarcomului, osteosarcomului
Dozajul şi calea administrare se stabilesc de către medic în func­ţie de severitatea afecţiunii tratate şi răspunsul la tratament.
Supradozare
Anunţaţi imediat medicul dacă suspectaţi supradozarea. Simp- tomele supradozării acute pot include greaţa severă, vărsăturile, scaunele cu sânge, diareea.

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good

METOTREXAT

  • Product Code: METOTREXAT
  • Availability: Se vinde numai in farmacii!
  • 0.00€